A banánkenyér nevéből azt feltételezhetnénk, hogy ez az étel minden, csak nem fogyókúrás. Azt azonban ne feledjük el, hogy a banán nagyon egészséges gyümölcs: mivel gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért a rendszeresen sportolóknak kifejezetten ajánlott. Ebben az ételben nincs hagyományos liszt, nincs cukor, és csak minimális zsiradékot tartalmaz (a diót akár ki is hagyhatjuk belőle, de mivel nem kell bele sok, és a dió nagyon egészséges, engedjünk meg magunknak ennyit).
HOZZÁVALÓK:
- 3 db érett banán
- 100 g reszelt répa
- 1 marék apróra vágott dió
- 130 g puha vaj
- 110 g eritrit
- 1 mk vaníliakivonat
- 1 db tojás
- 100 g zabpehelyliszt
- 1 csipet só
- 10 g sütőpor
- 1 mk gyömbér
- 1 mk fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
A banánokat villával pépesre törjük, a diót pedig apró darabokra vágjuk. A puha vajat és az eritritet jól kikeverjük, ezután jöhet hozzá a pépesített banán, a vaníliakivonat és a tojás, átkeverjük. Ekkor jöhet a többi hozzávaló, és végül az apróra vágott dió, egységes tésztává dolgozzuk. Belesimítjuk a tésztát egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába, és betoljuk a 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, kb. 40-45 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, és ha nem tapad nyers tészta a tűre vagy fapálcikára, akkor kivesszük a sütit a sütőből. Mikor langyosra hűlt, rácsra borítjuk, és így hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhető a legszebben.
DF-tippek:
- Eritrit helyett bármilyen energiamentes cukorpótlót használhatsz. Ha belefér egy kicsivel több kalória, akkor nyírfacukorral is ki lehet próbálni, amennyiben nem érzékeny rá a hasad.
- A dió helyett mandulával, mogyoróval is nagyon finom. Aki nem fogyókúrázik, csokichipsszel is készítheti.
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió még különlegesebbé teszi a banánkenyér ízét.