Az egyik legértékesebb magféle, ami egész évben elérhető: a dió igazi vitaminbomba, telis-tele van hasznos zsírokkal, ásványi anyagokkal. Majszolhatjuk magában, de készülhet belőle isteni desszert, ráadásul olyan, ami mértékkel akár a fogyókúrába is beilleszthető. A többi hozzávaló miatt sem kell aggódnunk, ez a diós keksz csupa egészséges alapanyagból készül, és épp annyira édes, amennyire kell – persze egy kis étcsokival megbolondítva még finomabb lehet. Pillanatokon belül elkészül, és akár még harmadnap is falatozhatunk belőle tízóraira. Ha marad.
Diós keksz
Hozzávalók (12 darabhoz):
180-190 g dió felaprítva
175 g kimagozott datolya (körülbelül 12 darab)
¼ tk só
½ tk szódabikarbóna
1 tk vaníliakivonat
1 ek őrölt lenmag vagy chiamag
3 ek víz
1 tk almaecet
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. Egy konyhai aprítógép vagy turmixgép segítségével pürésítsük a kimagozott datolyát és a felaprított diót. Ha a gép alaposan eldolgozta a két alapanyagot, akkor adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát, a vaníliát.
3. A chia- vagy lenmagot keverjük el három evőkanál vízzel, majd adjuk a többi alapanyaghoz. Ezután jöhet az almaecet, végül dolgozzuk simára az egészet.
4. A masszából gyúrjunk 10-12 darab golyót. (Ha túlságosan tapadna, vizezzük be a kezünket.)
5. Pakoljuk az összeset a tepsire, kicsit lapítsuk le mindet, majd 12 perc alatt süssük készre.
Elkészítési idő: 20 perc
DF-tippek:
- Dió helyett használhatunk pekándiót is
- Aki nem diétázik, keverhet a diós keksz tészátjába csokicsipszet, aprított étcsokit is, körülbelül 90 grammot. A csokit nem kell aprítógépben simára dolgozni, csak keverjük a masszához, mielőtt golyót formázunk belőle. Fontos, hogy legalább 70 százalékos étcsokit használjunk.
- Csoki helyett, mellett keverhetünk a sütibe aszalványokat is – ezeket érdemes kisebb darabokra vágni.
- A sütik néhány napig hűtés nélkül is elállnak a kamrában, fémdobozban tovább őrzik meg frissességüket
EZ IS ÉRDEKELHET: