Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. A rántotta nem csak szalonnával ízletes, a szendvics sem a vajkrémektől lesz finom, sőt, a tészta sem csak sűrű mártással csúszik jól. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!

Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!

TÉSZTAÉTELEK

Először is, a tészta legyen teljes kiőrlésű. Másodszor: egy étkezéshez 5-8 dkg tésztánál többet (fogyni vágyóknak 5-6 dkg-nál többet) felesleges számolni. Sokszor ugyanis éppen a mennyiségeken bukik el a diétás étrend. A feltét alapja pedig ne tejszín, hanem paradicsom, joghurt vagy olívaolaj legyen. A pikáns ízt megadhatja a reszelt citromhéj, két nagy gerezd reszelt fokhagyma, némi csilipaprika.

LEVESEK

A levesek sokfélék, finomak. Sokan kedveljük a krémleveseket vagy a húsléalapú leveseket, természetesen sok tésztával. A krémlevesek átka a bennük lévő vaj és tejszín, a húsleveseket pedig gyakran túl sok tésztával tálalják. Mi a megoldás?

KRÉMLEVESEK

Bármilyen zöldségből készíthetünk krémelvest. Burgonyából, brokkoliból, zellerből, gombából. A zöldségeket pirítsuk át kevés olívaolajon. Öntsük fel húslével vagy vízzel. Ízesítsük kedvünk szerint, minél pikánsabb és erőteljesebb a fűszerezés, annál jobb. Kevés vizet használjunk a főzéshez, így tartalmasabb és ízletesebb lesz. A kalóriákat pedig a sűrítésnél spórolhatjuk meg a leginkább. Egyszerűen nincs más dolgunk, mint egy botmixer segítségével pürésíteni a levest, így is sűrű, finom és krémes lesz.

Ha mégis hiányolnánk valamilyen sűrítőanyagot, használjunk natúr joghurtot. Amikor a leves készen van, egyszerűn húzzuk le a lángról, habverő segítségével keverjük hozzá a joghurtot. Újra forraljuk össze, majd a botmixerrel készítsük el a krémes állagú levest. Kalóriaszegény, tápláló, tartalmas és nagyon ízletes – hozzáadott liszt, vaj és tejszín nélkül.

HÚS- VAGY ZÖLDSÉGLÉALAPÚ LEVESEK

A sok tészta helyett főzzünk a húslevesbe egy kis bulgurt vagy kölest. Esetleg próbálja ki a tönkölybúzát vagy az árpát. Ezek egyrészt tartalmas betétek, másrészt nagyon magas a rosttartalmuk.

KRUTON HELYETT

Sok salátát – legyen az előre csomagolt vagy étteremben készített – krutonokkal, vagyis pirított kenyérkocákkal tálalnak. Ez teljesen felesleges kalória. A tápértéke gyakorlatilag nulla, nem laktat vagy csak „jelképesen”, ám mégis kalóriában gazdag. Érthető azonban, hogy a saláta igényelne valamit, amitől tartalmasabb lesz. Ezért próbáljuk ki, hogy kruton helyett kb. 1-2 evőkanálnyi mogyorót, diót, fenyőmagot, mandulát pirítunk, és ezzel szórjuk meg a salátát. Pikáns, érdekes ízt adnak a fogásnak, és az újdonság varázsával hathat. Ezt a trükköt alkalmazhatjuk a krémlevesekre is: megszórhatjuk kevés pirított maggal, így nem fogjuk hiányolni a krutont vagy a pirítóst.

A TEJSZÍNT CSERÉLJÜK GYÜMÖLCSÖS MÁRTÁSOKRA

A szárazabb húsféléket, mint a sertéskaraj, a pulyka- vagy a csirkemell, szívesen esszük sűrű mártásokkal. Egy sajtmártástól, tejszínes mártástól a húsok nem tűnnek olyan száraznak. A mártásokkal viszont még a sovány húsok is zsírosak, kalóriadúsak lesznek. Vannak trükkök, amelyekkel ízletessé lehet varázsolni a száraz, sovány húsféléket, de ehhez nem kell feltétlenül tejszín! Próbálkozzunk gyümölcsmártásokkal vagy gyümölcspürével. A hús és a gyümölcs remekül megfér egymás mellett. Bármilyen friss gyümölcs felhasználható, a legjobb a meggy, a szilva, a cseresznye, az alma, a körte és a mangó. Az alapja minden gyümölcsmártásnak ugyanaz: az olívaolaj.

Hogyan készül? A gyümölcsöket ki kell magozni, és ha szükséges, összedarabolni. Ekkor kerülhet egy mélyebb serpenyőbe az olívaolaj. A gyümölcsöket kevés olívaolajon kicsit pároljuk meg. Öntsünk alá kevés vizet, majd ízesítsük kedvünkre. A meggy, a szilva és az alma nagyon kedveli a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a koriandert, sőt, a kardamomot is. Cukor nem kell bele, a gyümölcsmártás nem attól lesz ízletes, hogy túlédesítjük. A körtét meglocsolhatjuk kis balzsamecettel vagy vörösborecettel. A mangót ízesíthetjük kevés mézzel, sőt csilivel, ettől varázslatosan pikáns lesz. Lassú tűzön főzzük addig, míg sűrűbb állaga lesz, és a gyümölcsök már szinte szétfőttek, annyira puhák. Ekkor több lehetőség adódik:

– ezt a kész mártást kínáljuk a hús mellé;

– botmixer segítségével pürésítjük, hogy lágy, sima mártást kapjunk;

– ha sokkal sűrűbb mártásra vágyunk, akkor egy teáskanál gluténmentes étkezési keményítő és kevés alaplé összekeverésével behabarhatjuk a mártást, amely ettől sziruposan sűrű lesz.

Gyümölcsökből óriási a választék, ne féljünk kísérletezni egyikkel sem!

RIZS HELYETT QUINOA

A quinoa változatosságot jelenthet azoknak, akik nem szeretnék salátára cserélni a rizs- vagy burgonyaköretet. Szerencsére hazákban is egyre népszerűbb ez a gabonaféle, amely gyorsan és könnyen elkészíthető, ezerféleképpen ízesíthető. Ráadásul nagyon magas a fehérjetartalma, és gluténmentes. A quinoa mellett szól, hogy rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezen kívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz.

AROMÁS SAJTOK – KIS MENNYISÉGBEN

A zsírszegény sajt jó alternatíva lehet fogyókúra idején. De lássuk be, hogy a legtöbb zsírszegény vagy csökkentett kalóriatartalmú sajt kissé ízetlen… Néha próbálkozhatunk inkább a gazdagabb ízvilágú sajtokkal – de csak kisebb mennyiségben! Ezek erőteljes aromát adnak, intenzívebbé teszik az ételek ízét. Szórjon parmezánt a tésztafélékre, adjon 1 ek szétmorzsolt fetát a salátájához, és próbálja ki a füstölt pizzamozzarella sajtot. Ezeknek a sajtoknak az is előnye, hogy intenzív ízük miatt igen kis mennyiség is elegendő belőlük.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Diétás húsvéti csokitojás eperhabbal: könnyed élvezet édes pillanatokra
Fedezd fel a diétás húsvéti csokitojás eperhabbal receptjét! Könnyed, finom édesség, ami nem terheli a diétádat, mégis ínycsiklandó élményt nyújt a húsvéti ünnepekre.
Önreflexió: Mi az a tükörgyakorlat?
Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán, ítélkezésmentesen belenéztél a tükörbe, és végig szemlélted azt a személyt, aki visszaköszön róla? Hetekkel, hónapokkal ezelőtt, netán még soha? Pedig ennek a rutinnak akár az életedet megváltoztató hatása is lehet.
5 titok, amit a kifutók modelljei sosem mondanak el – most kiszivárgott
A Victoria’s Secret exmodellje elárulta, mely napi szokások segítették a tökéletes alak és bőr megőrzésében.
Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?
Rejtett kalóriák: mutatjuk, miért nem indul el a fogyásod
Ha fogyni szeretnél, érdemes odafigyelned azokra a rejtett kalóriákra, amelyek észrevétlenül hátráltathatják a céljaid elérését. Olyan ételek és italok is akadályozhatják a fogyást, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak.
A lapos has titka: 7 napos mintaétrend, ami segít a fogyásban
Lehet, hogy te is szeretnél megszabadulni néhány pluszkilótól, vagy esetleg lapos hasra vágysz. A jó hír, hogy néhány hét alatt, megfelelő mozgással és étrenddel látványos eredményeket érhetsz el.
Szilvia fél év alatt húsz kilót fogyott
Nagyné Soltész Szilvia életében a gyerekkori évekhez hasonlóan, 40 felett is kulcsfontosságú lett a rendszeres sport és az egészséges fogyás. Amellett, hogy fitten tartja, a csoportos edzéseken tudja leginkább kiengedni a gőzt…

Ajánlataink