Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. A rántotta nem csak szalonnával ízletes, a szendvics sem a vajkrémektől lesz finom, sőt, a tészta sem csak sűrű mártással csúszik jól. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!

Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!

TÉSZTAÉTELEK

Először is, a tészta legyen teljes kiőrlésű. Másodszor: egy étkezéshez 5-8 dkg tésztánál többet (fogyni vágyóknak 5-6 dkg-nál többet) felesleges számolni. Sokszor ugyanis éppen a mennyiségeken bukik el a diétás étrend. A feltét alapja pedig ne tejszín, hanem paradicsom, joghurt vagy olívaolaj legyen. A pikáns ízt megadhatja a reszelt citromhéj, két nagy gerezd reszelt fokhagyma, némi csilipaprika.

LEVESEK

A levesek sokfélék, finomak. Sokan kedveljük a krémleveseket vagy a húsléalapú leveseket, természetesen sok tésztával. A krémlevesek átka a bennük lévő vaj és tejszín, a húsleveseket pedig gyakran túl sok tésztával tálalják. Mi a megoldás?

KRÉMLEVESEK

Bármilyen zöldségből készíthetünk krémelvest. Burgonyából, brokkoliból, zellerből, gombából. A zöldségeket pirítsuk át kevés olívaolajon. Öntsük fel húslével vagy vízzel. Ízesítsük kedvünk szerint, minél pikánsabb és erőteljesebb a fűszerezés, annál jobb. Kevés vizet használjunk a főzéshez, így tartalmasabb és ízletesebb lesz. A kalóriákat pedig a sűrítésnél spórolhatjuk meg a leginkább. Egyszerűen nincs más dolgunk, mint egy botmixer segítségével pürésíteni a levest, így is sűrű, finom és krémes lesz.

Ha mégis hiányolnánk valamilyen sűrítőanyagot, használjunk natúr joghurtot. Amikor a leves készen van, egyszerűn húzzuk le a lángról, habverő segítségével keverjük hozzá a joghurtot. Újra forraljuk össze, majd a botmixerrel készítsük el a krémes állagú levest. Kalóriaszegény, tápláló, tartalmas és nagyon ízletes – hozzáadott liszt, vaj és tejszín nélkül.

HÚS- VAGY ZÖLDSÉGLÉALAPÚ LEVESEK

A sok tészta helyett főzzünk a húslevesbe egy kis bulgurt vagy kölest. Esetleg próbálja ki a tönkölybúzát vagy az árpát. Ezek egyrészt tartalmas betétek, másrészt nagyon magas a rosttartalmuk.

KRUTON HELYETT

Sok salátát – legyen az előre csomagolt vagy étteremben készített – krutonokkal, vagyis pirított kenyérkocákkal tálalnak. Ez teljesen felesleges kalória. A tápértéke gyakorlatilag nulla, nem laktat vagy csak „jelképesen”, ám mégis kalóriában gazdag. Érthető azonban, hogy a saláta igényelne valamit, amitől tartalmasabb lesz. Ezért próbáljuk ki, hogy kruton helyett kb. 1-2 evőkanálnyi mogyorót, diót, fenyőmagot, mandulát pirítunk, és ezzel szórjuk meg a salátát. Pikáns, érdekes ízt adnak a fogásnak, és az újdonság varázsával hathat. Ezt a trükköt alkalmazhatjuk a krémlevesekre is: megszórhatjuk kevés pirított maggal, így nem fogjuk hiányolni a krutont vagy a pirítóst.

A TEJSZÍNT CSERÉLJÜK GYÜMÖLCSÖS MÁRTÁSOKRA

A szárazabb húsféléket, mint a sertéskaraj, a pulyka- vagy a csirkemell, szívesen esszük sűrű mártásokkal. Egy sajtmártástól, tejszínes mártástól a húsok nem tűnnek olyan száraznak. A mártásokkal viszont még a sovány húsok is zsírosak, kalóriadúsak lesznek. Vannak trükkök, amelyekkel ízletessé lehet varázsolni a száraz, sovány húsféléket, de ehhez nem kell feltétlenül tejszín! Próbálkozzunk gyümölcsmártásokkal vagy gyümölcspürével. A hús és a gyümölcs remekül megfér egymás mellett. Bármilyen friss gyümölcs felhasználható, a legjobb a meggy, a szilva, a cseresznye, az alma, a körte és a mangó. Az alapja minden gyümölcsmártásnak ugyanaz: az olívaolaj.

Hogyan készül? A gyümölcsöket ki kell magozni, és ha szükséges, összedarabolni. Ekkor kerülhet egy mélyebb serpenyőbe az olívaolaj. A gyümölcsöket kevés olívaolajon kicsit pároljuk meg. Öntsünk alá kevés vizet, majd ízesítsük kedvünkre. A meggy, a szilva és az alma nagyon kedveli a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a koriandert, sőt, a kardamomot is. Cukor nem kell bele, a gyümölcsmártás nem attól lesz ízletes, hogy túlédesítjük. A körtét meglocsolhatjuk kis balzsamecettel vagy vörösborecettel. A mangót ízesíthetjük kevés mézzel, sőt csilivel, ettől varázslatosan pikáns lesz. Lassú tűzön főzzük addig, míg sűrűbb állaga lesz, és a gyümölcsök már szinte szétfőttek, annyira puhák. Ekkor több lehetőség adódik:

– ezt a kész mártást kínáljuk a hús mellé;

– botmixer segítségével pürésítjük, hogy lágy, sima mártást kapjunk;

– ha sokkal sűrűbb mártásra vágyunk, akkor egy teáskanál gluténmentes étkezési keményítő és kevés alaplé összekeverésével behabarhatjuk a mártást, amely ettől sziruposan sűrű lesz.

Gyümölcsökből óriási a választék, ne féljünk kísérletezni egyikkel sem!

RIZS HELYETT QUINOA

A quinoa változatosságot jelenthet azoknak, akik nem szeretnék salátára cserélni a rizs- vagy burgonyaköretet. Szerencsére hazákban is egyre népszerűbb ez a gabonaféle, amely gyorsan és könnyen elkészíthető, ezerféleképpen ízesíthető. Ráadásul nagyon magas a fehérjetartalma, és gluténmentes. A quinoa mellett szól, hogy rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezen kívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz.

AROMÁS SAJTOK – KIS MENNYISÉGBEN

A zsírszegény sajt jó alternatíva lehet fogyókúra idején. De lássuk be, hogy a legtöbb zsírszegény vagy csökkentett kalóriatartalmú sajt kissé ízetlen… Néha próbálkozhatunk inkább a gazdagabb ízvilágú sajtokkal – de csak kisebb mennyiségben! Ezek erőteljes aromát adnak, intenzívebbé teszik az ételek ízét. Szórjon parmezánt a tésztafélékre, adjon 1 ek szétmorzsolt fetát a salátájához, és próbálja ki a füstölt pizzamozzarella sajtot. Ezeknek a sajtoknak az is előnye, hogy intenzív ízük miatt igen kis mennyiség is elegendő belőlük.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Diétázol? Készítsd el a tökéletes hamis palacsintát reggelire
Ha diétázol, de nem akarsz lemondani a palacsintáról, itt a megoldás: a hamis palacsinta gyors, egészséges és bűntudatmentes reggeli vagy uzsonna minden napra
Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.