Koleszterin és lúgosítás – A dietetikustól kérdezték

Harminchét éves nő vagyok és eddig semmilyen komolyabb betegségem nem volt. Munkaalkalmassági vizsgálatkor derült ki, hogy a koleszterinem 6,2. Az üzemorvos azt javasolta, tartsak koleszterinszegény diétát, de akár vegetáriánus is lehetek, mert akkor biztos nem viszek be koleszterint. Melyik diétát válasszam?

A koleszterinszint csökkentésének nem az a legmegfelelőbb módja, hogy minden állati eredetű élelmiszert kizárunk a táplálkozásból, mert számos fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot is tartalmaznak, nemcsak telített zsírsavakat, koleszterint. A koleszterincsökkentő étrend során a zsírban gazdag állati eredetű termékeket mellőzzük, a sovány, zsírszegény változatok azonban mértékletes mennyiségben fogyaszthatók.

A javasolt étrend koleszterinben, telített zsírokban, túlsúly esetén energiában szegény, de rostban gazdag, s a diéta összeállításában előtérbe kerülnek a telítetlen zsírsavak. Érdemes napi 4-5-ször étkeznie, ez elősegíti a koleszterinszintézis csökkenését. Koleszterin minden állati eredetű termékben megtalálható (még a mangalica húsában és zsírjában is!). A legnagyobb mennyiség a belsőségekben, a csirkebőrben található, ezért ezek fogyasztását kerülje. A húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek ugyan kevesebb koleszterint tartalmaznak, viszont az étrendünkben napi szinten szerepelnek, így a legtöbbet mégis ezekkel visszük be. A tojássárgája is koleszterinben gazdag, ezért heti 2-3-nál több fogyasztása nem javasolt. A koleszterinszintet az ún. telített zsírsavak jobban emelik, mint maga a koleszterin, ezért ezek bevitelét is csökkenteni kell. Ez nem olyan nehezen kivitelezhető, mivel a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek általában koleszterint is bőven tartalmaznak. Az állati zsiradékok, a zsírosabb felvágottak, húskészítmények és sajtok, tejszín, vaj, tejföl fogyasztását tehát érdemes kerülni, helyettük részesítse előnyben a növényi olajokat, válasszon sovány felvágottakat és húskészítményeket, zsírszegény sajtokat, 1,5 %-os tejet. Tejföl helyett használhat ételkészítéshez joghurtot, kefirt. Túróból a sovány vagy félzsíros változat javasolt. A telítetlen zsírsavak bevitelének növelése szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Kiemelném az ómega 3 zsírsavakat, amelyeknek legjobb forrásai a hidegtengeri halak (makréla, lazac, hering), a diófélék, a repce-, lenmag- és a szójaolaj. Naponta többször szerepeljen az étrendjében főzelékféle, zöldség és gyümölcs. Minden olyan ételkészítési technológia javasolt, amelynek segítségével zsírszegényen lehet elkészíteni az ételeket, például gőzölés, párolás, sütőzacskóban sütés, teflonserpenyő használata. A diétát legalább három hónapig kell tartania, hogy kiderüljön, önmagában elegendő-e a koleszterinszint csökkentésére vagy sem. Az életmódban bekövetkező pozitív változások, például a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás szintén kedvezően befolyásolja a vérzsírértékeket.

Szeretnék lúgosító diétát tartani, de az interneten ellentmondásos listákat találtam arról, hogy mit lehet enni és mit kell kerülni. Ebben szeretném a segítségét kérni.

Az ellentmondásosság, amiről ír, abból adódik, hogy a listák készítői gyakran nem tesznek különbséget, az adott élelmiszer az anyagcserére hat bázikusan/savasan vagy a gyomor savképzésére van hatással. A kettő nem ugyanaz! A gyomorégés nem egyenlő a túlsavasodással, s pusztán az ízlelés alapján sem tudjuk megállapítani, hogy egy élelmiszer savas-e a szervezetünkre nézve. Gyakran tanácsolják a savterhelést okozó élelmiszerek kerülését, például a húsokét. Azonban nem az a megoldás, hogy ezeket kivonjuk vagy fogyasztásukat drasztikusan lecsökkentjük, hiszen értékes tápanyag-, ásványianyag- és vitaminforrást jelentenek. A savterhelést inkább egyenlítsük ki bázikus táplálékok fogyasztásával, kombináljuk a savas és bázikus élelmiszereket.

Savterhelést okozó élelmiszerek a következők: gabonafélék (liszt, teljes kiőrlésű liszt, rozsliszt, rizs, barna rizs, kukorica, köles, zabpehely, árpa, kukoricapehely, hajdina, amaránt, teljes kiőrlésű tönkölybúza stb.), tésztafélék (tojással készültek, makaróni, spagetti, teljes kiőrlésű változatok), kenyérfélék (teljes kiőrlésűek is). Vaj, földimogyoró, mandula, pisztácia, dió. Halak és tenger gyümölcsei. Borsó, zöld és barna lencse. Hús, húskészítmények. Tej és tejtermékek, kivéve savó és kefir. Tojás. Kóla, világos sör, szulfátgazdag ásványvizek. A fogyókúra, böjtölés és a túlzott sóhasználat szintén savterhelést jelent a szervezet számára.

Bázisfelesleget okozó élelmiszerek: margarin, zöldségek többsége, gyümölcsök, mazsola, szárított füge. Tejsavó. Barna sör, cukormentes gyümölcslevek, gyümölcstea, zöldséglé, zöld tea, gyógynövényteák, kávé, vörösbor, bikarbonátos ásványvizek.

Semleges élelmiszerek: olívaolaj, napraforgóolaj, kefir, szóda.

Összegezve tehát, az egyes élelmiszerekkel bevitt savat naponta ki kell egyenlíteni bázisgazdag élelmiszerek fogyasztásával.

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.