Koleszterin és lúgosítás – A dietetikustól kérdezték

Harminchét éves nő vagyok és eddig semmilyen komolyabb betegségem nem volt. Munkaalkalmassági vizsgálatkor derült ki, hogy a koleszterinem 6,2. Az üzemorvos azt javasolta, tartsak koleszterinszegény diétát, de akár vegetáriánus is lehetek, mert akkor biztos nem viszek be koleszterint. Melyik diétát válasszam?

A koleszterinszint csökkentésének nem az a legmegfelelőbb módja, hogy minden állati eredetű élelmiszert kizárunk a táplálkozásból, mert számos fontos tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot is tartalmaznak, nemcsak telített zsírsavakat, koleszterint. A koleszterincsökkentő étrend során a zsírban gazdag állati eredetű termékeket mellőzzük, a sovány, zsírszegény változatok azonban mértékletes mennyiségben fogyaszthatók.

A javasolt étrend koleszterinben, telített zsírokban, túlsúly esetén energiában szegény, de rostban gazdag, s a diéta összeállításában előtérbe kerülnek a telítetlen zsírsavak. Érdemes napi 4-5-ször étkeznie, ez elősegíti a koleszterinszintézis csökkenését. Koleszterin minden állati eredetű termékben megtalálható (még a mangalica húsában és zsírjában is!). A legnagyobb mennyiség a belsőségekben, a csirkebőrben található, ezért ezek fogyasztását kerülje. A húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek ugyan kevesebb koleszterint tartalmaznak, viszont az étrendünkben napi szinten szerepelnek, így a legtöbbet mégis ezekkel visszük be. A tojássárgája is koleszterinben gazdag, ezért heti 2-3-nál több fogyasztása nem javasolt. A koleszterinszintet az ún. telített zsírsavak jobban emelik, mint maga a koleszterin, ezért ezek bevitelét is csökkenteni kell. Ez nem olyan nehezen kivitelezhető, mivel a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek általában koleszterint is bőven tartalmaznak. Az állati zsiradékok, a zsírosabb felvágottak, húskészítmények és sajtok, tejszín, vaj, tejföl fogyasztását tehát érdemes kerülni, helyettük részesítse előnyben a növényi olajokat, válasszon sovány felvágottakat és húskészítményeket, zsírszegény sajtokat, 1,5 %-os tejet. Tejföl helyett használhat ételkészítéshez joghurtot, kefirt. Túróból a sovány vagy félzsíros változat javasolt. A telítetlen zsírsavak bevitelének növelése szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Kiemelném az ómega 3 zsírsavakat, amelyeknek legjobb forrásai a hidegtengeri halak (makréla, lazac, hering), a diófélék, a repce-, lenmag- és a szójaolaj. Naponta többször szerepeljen az étrendjében főzelékféle, zöldség és gyümölcs. Minden olyan ételkészítési technológia javasolt, amelynek segítségével zsírszegényen lehet elkészíteni az ételeket, például gőzölés, párolás, sütőzacskóban sütés, teflonserpenyő használata. A diétát legalább három hónapig kell tartania, hogy kiderüljön, önmagában elegendő-e a koleszterinszint csökkentésére vagy sem. Az életmódban bekövetkező pozitív változások, például a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás szintén kedvezően befolyásolja a vérzsírértékeket.

Szeretnék lúgosító diétát tartani, de az interneten ellentmondásos listákat találtam arról, hogy mit lehet enni és mit kell kerülni. Ebben szeretném a segítségét kérni.

Az ellentmondásosság, amiről ír, abból adódik, hogy a listák készítői gyakran nem tesznek különbséget, az adott élelmiszer az anyagcserére hat bázikusan/savasan vagy a gyomor savképzésére van hatással. A kettő nem ugyanaz! A gyomorégés nem egyenlő a túlsavasodással, s pusztán az ízlelés alapján sem tudjuk megállapítani, hogy egy élelmiszer savas-e a szervezetünkre nézve. Gyakran tanácsolják a savterhelést okozó élelmiszerek kerülését, például a húsokét. Azonban nem az a megoldás, hogy ezeket kivonjuk vagy fogyasztásukat drasztikusan lecsökkentjük, hiszen értékes tápanyag-, ásványianyag- és vitaminforrást jelentenek. A savterhelést inkább egyenlítsük ki bázikus táplálékok fogyasztásával, kombináljuk a savas és bázikus élelmiszereket.

Savterhelést okozó élelmiszerek a következők: gabonafélék (liszt, teljes kiőrlésű liszt, rozsliszt, rizs, barna rizs, kukorica, köles, zabpehely, árpa, kukoricapehely, hajdina, amaránt, teljes kiőrlésű tönkölybúza stb.), tésztafélék (tojással készültek, makaróni, spagetti, teljes kiőrlésű változatok), kenyérfélék (teljes kiőrlésűek is). Vaj, földimogyoró, mandula, pisztácia, dió. Halak és tenger gyümölcsei. Borsó, zöld és barna lencse. Hús, húskészítmények. Tej és tejtermékek, kivéve savó és kefir. Tojás. Kóla, világos sör, szulfátgazdag ásványvizek. A fogyókúra, böjtölés és a túlzott sóhasználat szintén savterhelést jelent a szervezet számára.

Bázisfelesleget okozó élelmiszerek: margarin, zöldségek többsége, gyümölcsök, mazsola, szárított füge. Tejsavó. Barna sör, cukormentes gyümölcslevek, gyümölcstea, zöldséglé, zöld tea, gyógynövényteák, kávé, vörösbor, bikarbonátos ásványvizek.

Semleges élelmiszerek: olívaolaj, napraforgóolaj, kefir, szóda.

Összegezve tehát, az egyes élelmiszerekkel bevitt savat naponta ki kell egyenlíteni bázisgazdag élelmiszerek fogyasztásával.

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink