Gyermekkorunk kedvenc itala, amit esténként szívesen kortyolgattunk pöttyös bögrében, a XVI. században bizony szinte még megfizethetetlen volt. A kakaófa őshazájában, Dél-Amerikában, a maja és azték indiánok fizetőeszköznek tekintették: egy nyúlért tíz, egy rabszolgáért száz babszemet adtak. Értéke a drágakövekével vetekedett, és sokáig csak a férfiak kiváltsága volt fogyasztani. Amerika felfedezése után világhódító útra indult, és ma már nem csak italként, de édességek ízesítőjeként, és nem mellesleg a csokoládé alapanyagaként is ismerjük. Ráadásul fogyasztása nem csak érzékeinknek tesz jót, de a benne található vitaminok és flavonoidok az egészségünkre is kedvező hatással vannak.

Istenek eledele – sok minden a kakaóról

A babszemtől a kakaóporig

A kakaófa termése a kakaóbab, amelyet szüretelés után felnyitnak, majd a magokat fermentálják. Ez lényegében egy erjesztési eljárás, melynek során kialakul a termés jellegzetes színe és aromája. Ezután következik a szárítás, így a kakaóbab nedvességtartalma 60%-ról kb. 7%-ra csökken. Egyes országokban még mindig napon szárítják a termést, de a megnövekedett igények miatt a legtöbb helyen már mesterséges körülmények között zajlik ez az eljárás. A kiszárított babszemeket ezután pörkölni kell, ennek során alakulnak ki az igazán jellegzetes íz- és aromaanyagok és a nedvességtartalma is tovább csökken. A pörkölt babszemeket végül porítják, további sajtolásával pedig a kakaóvajat nyerik ki. A kakaóvaj nélkülözhetetlen összetevője a jó minőségű csokoládénak, a kakaóport pedig italként vagy desszertek ízesítőjeként, hozzávalójaként fogyaszthatjuk.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen fajtájú a kakaóbab, amelyből a végtermék készül, hiszen a világ egyes tájaira más-más típus a jellemző. A criollót a kakaófajták királyának tartják, aromás, kesernyés íz jellemzi, hasonlatos az arabica kávéhoz. Elsősorban Mexikó, Kolumbia és Venezuela ültetvényein termesztik. A forastero kesernyésebb ízű, viszont az előbbinél több antioxidánst tartalmaz. A világon betakarított kakaóbabok 80%-át egyébként ez a fajta jelenti. A trinitario az előbbi kettő keresztezésével létrehozott kakaófajta, szintén kesernyés ízvilággal és zamattal. A nacionalt pedig csak és kizárólag Ecuadorban termesztik, és szüretelés után a legrövidebb ideig, kb. 3 napig erjesztik.

A csokoládé alapanyaga: a kakaóvaj

Neves gasztronómusok szerint szentségtörés csokoládénak nevezni azt a terméket, amelyben nem, vagy csak alig található kakaóvaj, noha az olcsó édességek többsége ilyen. A minőségi, és így nyilvánvalóan drágább csokoládé fő összetevője azonban ez a theobromaolajnak is nevezett massza, amely gazdag természetes antioxidánsokban, elsősorban E-vitaminban. A kakaóvaj azonban nem csak a legbűnösebb édesség összetevője, a kozmetikai iparban is előszeretettel használják: napkrémként, balzsamok és szappanok alapanyagaként, sőt, a legtöbb jó minőségű masszázskrém is tartalmaz kakaóvajat.

Forró csoki vagy forró kakaó?

Bár hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni, a kakaóból készült két kedvelt ital között alapvető különbség van: a forró kakaó kakaóporból, tejből és cukorból áll, míg a forró csoki kakaóport, cukrot és kakaóvajat is tartalmazó csokoládérudakból készül, tej hozzáadásával, legalábbis az eredeti recept szerint. A kakaóvaj miatt a forró csokoládé kissé zsírosabb, de bársonyosabb, zamatosabb ízvilágú édesség.

A kakaó élettani hatásai

A kakaó a legkedveltebb desszertek összetevője, ugyanakkor nagyon is egészséges élelmiszer. Számos vitamin és ásványi anyag található benne. Nagy arányban tartalmaz magnéziumot, ami nélkülözhetetlen a megfelelő ideg- és izomműködéshez, ráadásul a stresszkezelésben is segít, valamint hozzájárul a C-vitamin és a kalcium felszívódásához.

A foszfor fontos ásványi anyag a csontok és fogazat felépítésében, elősegíti a kalcium hasznosulását.

A kakaóbab rendkívül gazdag rostokban, amelyek lassítják a cukor felszívódását. Szintén tartalmaz polifenolokat, amelyek természetes sejtvédő antioxidánsok. Legnagyobb arányban azonban flavonoidokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan rákvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint megóvják a sejteket a káros szabad gyököktől. A flavonoidok közel 4000 fajtájából a kakaó flavanolokból, epicatechinből és catechinből tartalmazza a legtöbbet. Ezek a vegyületek csökkentik a vérnyomást, a gyulladásos folyamatokat, valamint a koleszterinszintet, emiatt pedig védenek a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

kakaó

Fotó: Shutterstock

A kakaó története

A kakaó sokáig értékes fizetőeszköznek számított, és elsősorban vallási szertartások alkalmával fogyasztották. Amerika felfedezése után a XVI. században jutott el Európába egy spanyol felfedező, Don Hernán Cortés közreműködésével. Az első csokoládézót 1657-ben Londonban nyitották meg, az első kakaópor-készítő gépeket pedig 1823-ban, a holland Coenraad Johannes van Houten hozta működésbe.

Krémes kakaó

Hozzávalók (4 csészéhez): 6 dl tej, 1 tábla jó minőségű étcsokoládé, 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanál pudingpor, 4-5 egész szegfűszeg, 1 kis darab fahéj

Elkészítés: A tej felét tegyük fel melegedni, és olvasszuk meg benne az étcsokit. Mikor megolvadt, öntsünk hozzá még egy kevés tejet, és teatojásban tegyük bele a fűszereket. (Ha teatojást használunk, akkor elkészítése után nem kell leszűrni az italt). A maradék kis tejben elkeverjük a pudingport és a kakaót, hozzáöntjük a többihez, és sűrűsödésig főzzük.

Forró kakaós ital

Hozzávalók (4 csészéhez): 1 dl sűrített tej, ½ csésze nem édesített kakaópor, ½ vaníliarúd, 4 csésze forró víz, 2 csésze tej

Elkészítés: Egy nagy lábosban, közepes tűzön keverjük össze a sűrített tejet, a vaníliát és a kakaóport. Egyenként adjuk hozzá a vizet és a tejet. Folytonos keverés mellett melegítsük forrás közeli állapotig. Forrón szervírozzuk.

EPE BAJOK! MIT TEGYEK?

ÍGY CSINÁLTÁK: 4 MAGYAR ÉNEKESNŐ LÁTVÁNYOS FOGYÁSA

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink