Együnk edzés előtt? És utána? Ha igen, akkor pontosan mit? Ezeket a kérdéseket minden hobbisportoló felteszi magának. Megkérdeztük a dietetikust, aki arra is választ ad, indokolt-e edzés után az olyan kalóriadús finomság, mint a kakaós csiga.

Jöhet edzés után a kakaós csiga?

Nem mindegy, mit sportol

– Nem vehetjük egy kalap alá a különböző jellegű sporttevékenységeket – mondja Shenker-Horváth Kinga, dietetikus. – A rekreációs sport a heti négy-öt alkalommal végzett, legalább 30 perces, mérsékelt intenzitású mozgást jelenti, amely fenntartja az egészséget, sőt, betegségmegelőző hatású és segíti a kikapcsolódást, a stressz levezetését. Az egészségsportba tartozik például az orvosi javallatra végzett fizikai aktivitás is, viszont nem sorolható ide olyan küzdő- vagy extrém sport, amely a testi épséget veszélyezteti. A szabadidősport nehezebben definiálható, a köznyelvben ezt használjuk azokra, akik versenyzési szándék nélkül, egyéni célokkal sportolnak, de nem kizárólag az egészségmegőrzés miatt. A teljesítmény-, vagyis professzionális sport pedig teljesen már kategóriába tartozik.

Sport és táplálkozás

– Az egészséget és a szervezetet nem különösebben megterhelő, nem teljesítményközpontú szabadidősport melletti táplálkozás alapvetően nem különbözik a kiegyensúlyozott étkezéstől. A rendszeres kakaóscsiga-fogyasztás nem indokolt, és a hűtőt sem foszthatjuk ki azzal az indokkal, hogy edzettünk, vagy esetleg másnap fogunk! – hangsúlyozza Shenker-Horváth Kinga. – A legfontosabb, hogy amit megeszünk, az legyen arányos a leadott energiával. Egy 30-40 perces mozgás energiaigénye mindössze 200–500 kalória/alkalom, ami nagyjából egy darab banán kevés dióval vagy mandulával kiegészítve. A kiegyensúlyozott étrend összeállításában segít a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott OKOSTÁNYÉR®, amely a legfontosabb táplálkozási ajánlásokat tartalmazza az egészséges felnőtt emberek számára. Az iránymutatás szerint egy nap legalább négy adag zöldség- és gyümölcsfélére van szükségünk. Naponta többször együnk gabonaféléket, egyszer teljes kiőrlésűt, például durumlisztből készült tésztát, barna rizst. Fogyasszunk mindennap tejtermékeket, válasszunk változatosan a fehérjeforrásokból, gyakrabban részesítsük előnyben a zsírszegény változatokat, a sovány húsokat. Hetente egyszer pedig jó lenne beiktatni az étrendbe a tengeri halat vagy busát, pisztrángot is.

 

Időzítés

– Ha aktívak vagyunk, fontos az étkezések időzítése is. Ha valaki nem tud szilárdat enni például egy hajnali edzés előtt, jó ötlet lehet a sportital vagy egy gyümölcsös joghurt. Ezáltal nem kiürült raktárakkal kezdődik a mozgás, így javíthatjuk aktivitásunk minőségét, és a fáradást is késleltethetjük. Azonban az is fontos, hogy amikor mozogni kezdünk, a gyomorban ne legyen emésztetlen étel. Azt, hogy miből milyen mennyiséget és mennyivel az edzés előtt együnk, számos tényező befolyásolja. Nem vagyunk egyformák, az emésztési és az anyagcsere-folyamatok ideje is egyénenként változik. Általánosságban célszerű, ha körülbelül két órával edzés előtt magas szénhidrát-, közepes fehérje-, alacsony zsír-, valamint rosttartalmú ételt fogyasztunk. Roston sült sovány hús, bőrén sült lazac, zöldség, saláta, rizs, jó választás. Ha fogyni akarunk, a rizs helyett is zöldséget együnk. Az edzést követő étkezésünk tápanyagokban és vitaminokban gazdag legyen, ilyenkor a szervezetnek nemcsak szénhidrátra, hanem teljes értékű fehérjére és némi jó minőségű zsírra, például hidegen sajtolt növényi olajra is szüksége van – hangsúlyozza Shenker-Horváth Kinga.

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink