Felkapott téma mostanában az elsavasodás. Időnként megjelennek érvek és ellenérvek a téma kapcsán. Ez érthető is, hiszen egy eléggé nehezen megfogható jelenségről van szó, és általában a hozzá kapcsolódó magyarázatokkal van a legtöbb baj. Vitatkozni sokat lehet a témáról, ám az tény, hogy a „lúgosító” diéták tényleg hatékonyak tudnak lenni számos egészségügyi gond kiegészítő kezeléseként, illetve a fogyasztóprogramok részelemeként.

Savasodás, lúgosítás – tények és tévhitek

Szöveti savasodás

Szervezetünk minden szinten próbál egyensúlyban maradni, és sok lehetősége is van a károsító hatások ellensúlyozására. A legtöbb sportoló tudja, hogy létezik az úgynevezett „savasodás”. Ha ugyanis az izom nem tudja már kihasználni a rendelkezésre álló oxigént, akkor tejsavas erjedéssel kezd energiát termelni. Ez elég rossz hatásfokú működés ugyan, de a rendelkezésre álló eszközök között a legjobb. A felhalmozódó tejsav aztán izomlázat okoz. A tejsav mérhető is a vérben, de a vér nem lesz savasabb, megtartja enyhén lúgos voltát, mivel rendelkezik ellensúlyozó, kompenzáló (úgynevezett puffer) kapacitással.

A szervezet tehát nem savasodik, csak egyes helyei savasodnak, jelen esetben az izmok. A kompenzáló mechanizmusok biztosítják, hogy a vérünk ne legyen savas.

Tehát nem azt kellene mondanunk, hogy a szervezetünk elsavasodott, hanem azt, hogy a szervezet egyes pontjai savasak, és azt, hogy a kompenzáló mechanizmusok le vannak terhelve. Az „elsavasodás” inkább a savakat ellensúlyozó hatások túlterhelését jelenti. A savak hatását ugyanis lehet ellensúlyozni, illetve meg lehet szabadulni tőlük. A szervezet méregtelenítő folyamatainak a lényege az, hogy a szervezet számára káros anyagoktól megszabadítsanak. A megszabadulás csatornái a bőr, a tüdő, a bélrendszer és a vesék. Mindannyian tudjuk, hogy az izzadság szaga sokféle lehet. Ez annak a függvénye, hogy kiből milyen többlet anyagok ürülnek az izzadság által. A verejték minőségét befolyásolja például az aktuális fizikai terhelés, illetve az, hogy az előző napokban mit ettünk. Azt mindannyian tudjuk, hogy egy-egy intenzívebb edzés után teljesen más a verejték szaga, mint amikor csak napközben megizzadunk.

Ez igaz a többi csatornán történő kiválasztásra is. A lehelet szaga is sok mindentől változik. A tüdőből nemcsak gázokat, hanem vizet is kilélegzünk, és abban oldva sok minden mást, túlzott savterhelés esetén például savakat.

Ez azért fontos számunkra, mert nemcsak a vérből és a vizeletből lehet laboratóriumi vizsgálatot végezni, hanem például a kilélegzett levegőből is. Ma már léteznek légzési tesztek az oxidatív károsodások hatásának mérésére. A savaktól lesz savanykás az izzadság vagy a lehelet. A bélrendszer és a vesék tekintetében hasonló a helyzet. Érdemes végiggondolni, hogy az egyes helyeken felhalmozódó savas melléktermékek helyi hatásuknál fogva képesek károsítani a környékbeli sejtalkotókat, sejteket és szöveteket. Épp ezért azokat még azelőtt semlegesíteni kell, hatásukat még azelőtt ellensúlyozni kell, mielőtt a kiválasztás helyére eljutnak.

Milyen savakat kell ellensúlyozni?

Az anyagcserénk alapvetően savtermelésre van beállva. A szőlőcukor elégetésekor ugyanis szén-dioxid keletkezik, ami a sejtek közötti víztérben és a vérben oldva, szénsavként van jelen. A szénsav a tüdőben újra szén-dioxiddá alakul, és kilélegezzük. A bibi ott van, hogy nemcsak szőlőcukrot égetünk, hanem másfajta cukrokat, szénhidrátokat is, illetve az anyagcsere-folyamatok kapcsán fehérjét és zsírt is bontunk. Az ezekből felszabaduló savas mellék- és végtermékeket már nem tudjuk olyan egyszerűen kilélegezni, azokat semlegesíteni kell, hatásaikat ellensúlyozni, mielőtt komoly kárt okoznak. A semlegesítésnek azonban ára van, ugyanis ahhoz fel kell áldozni bizonyos fehérjéket, zsírokat, sejtalkotókat.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink