A cukkini a diétázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen 10 dkg cukkini mindössze 17 kalóriát tartalmaz. Ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető, főételnek, köretnek, töltve is. Ezúttal egy isteni, egészséges ropogós fasírtreceptet hoztunk neked.

Megújult a diétás cukkinifasírt, ilyen ropogós finomságot még nem ettél

Cukkiniropogós

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 db cukkini
  • 1/2 tk só
  • 1/2 csésze (250 ml-es) quinoa
  • 1/2 csésze (250 ml-es) reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • 1/2 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 4 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

1. A megtisztított cukkinit reszeljük durvára, majd forgassuk össze a só felével, és pihentessük 12 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

2. Forraljunk fel 1 csésze vizet. Szórjuk bele a quinoát, és közepes lángon, lefedve főzzük 7-8 percig, vagy amíg az összes folyadékot magába nem szívja.

3. Forgassuk össze a reszelt cukkinit a quinoával, a reszelt sajttal, a tojással, a kakukkfűvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával és egy kevés borssal. Formázzunk a masszából kisebb, lapos pogácsákat, és süssük azokat aranyszínűre az olívaolajon. Citromgerezdekkel, petrezselyem- és céklalevelekkel, valamint cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítve tálalhatjuk. Fokhagymás joghurt illik hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés

Egy adag: 200 kcal

Mi az a quinoa?

Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz. Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet. Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.

A legfinomabb quinoa trükkje

Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.