Cukkiniropogós
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 db cukkini
- 1/2 tk só
- 1/2 csésze (250 ml-es) quinoa
- 1/2 csésze (250 ml-es) reszelt sajt
- 1 db tojás
- 1/2 tk morzsolt kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 4 ek olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. A megtisztított cukkinit reszeljük durvára, majd forgassuk össze a só felével, és pihentessük 12 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
2. Forraljunk fel 1 csésze vizet. Szórjuk bele a quinoát, és közepes lángon, lefedve főzzük 7-8 percig, vagy amíg az összes folyadékot magába nem szívja.
3. Forgassuk össze a reszelt cukkinit a quinoával, a reszelt sajttal, a tojással, a kakukkfűvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával és egy kevés borssal. Formázzunk a masszából kisebb, lapos pogácsákat, és süssük azokat aranyszínűre az olívaolajon. Citromgerezdekkel, petrezselyem- és céklalevelekkel, valamint cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítve tálalhatjuk. Fokhagymás joghurt illik hozzá.
Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés
Egy adag: 200 kcal
Mi az a quinoa?
Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz. Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet. Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.
A legfinomabb quinoa trükkje
Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.
EZ IS ÉRDEKELHET: