A cukkini a diétázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen 10 dkg cukkini mindössze 17 kalóriát tartalmaz. Ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető, főételnek, köretnek, töltve is. Ezúttal egy isteni, egészséges ropogós fasírtreceptet hoztunk neked.

Megújult a diétás cukkinifasírt, ilyen ropogós finomságot még nem ettél

Cukkiniropogós

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 db cukkini
  • 1/2 tk só
  • 1/2 csésze (250 ml-es) quinoa
  • 1/2 csésze (250 ml-es) reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • 1/2 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 4 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

1. A megtisztított cukkinit reszeljük durvára, majd forgassuk össze a só felével, és pihentessük 12 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

2. Forraljunk fel 1 csésze vizet. Szórjuk bele a quinoát, és közepes lángon, lefedve főzzük 7-8 percig, vagy amíg az összes folyadékot magába nem szívja.

3. Forgassuk össze a reszelt cukkinit a quinoával, a reszelt sajttal, a tojással, a kakukkfűvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával és egy kevés borssal. Formázzunk a masszából kisebb, lapos pogácsákat, és süssük azokat aranyszínűre az olívaolajon. Citromgerezdekkel, petrezselyem- és céklalevelekkel, valamint cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítve tálalhatjuk. Fokhagymás joghurt illik hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés

Egy adag: 200 kcal

Mi az a quinoa?

Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz. Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet. Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.

A legfinomabb quinoa trükkje

Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink