A cukkini a diétázók egyik kedvenc zöldsége, hiszen 10 dkg cukkini mindössze 17 kalóriát tartalmaz. Ráadásul nagyon sokféleképpen elkészíthető, főételnek, köretnek, töltve is. Ezúttal egy isteni, egészséges ropogós fasírtreceptet hoztunk neked.

Megújult a diétás cukkinifasírt, ilyen ropogós finomságot még nem ettél

Cukkiniropogós

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 db cukkini
  • 1/2 tk só
  • 1/2 csésze (250 ml-es) quinoa
  • 1/2 csésze (250 ml-es) reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • 1/2 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 4 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

1. A megtisztított cukkinit reszeljük durvára, majd forgassuk össze a só felével, és pihentessük 12 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

2. Forraljunk fel 1 csésze vizet. Szórjuk bele a quinoát, és közepes lángon, lefedve főzzük 7-8 percig, vagy amíg az összes folyadékot magába nem szívja.

3. Forgassuk össze a reszelt cukkinit a quinoával, a reszelt sajttal, a tojással, a kakukkfűvel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával és egy kevés borssal. Formázzunk a masszából kisebb, lapos pogácsákat, és süssük azokat aranyszínűre az olívaolajon. Citromgerezdekkel, petrezselyem- és céklalevelekkel, valamint cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítve tálalhatjuk. Fokhagymás joghurt illik hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés

Egy adag: 200 kcal

Mi az a quinoa?

Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik ezt az apró szemű gabonát, amely külsőre a köleshez hasonlít. Nagyon komoly fehérjeforrás, ráadásul teljes értékű fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz. Így a szénhidrátszegény diétának is értékes része lehet, mivel nem emeli egekig a vércukor szintet. Nincs benne glutén, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Óriási a tápanyagtartalma: különösen sok magnézium és vas van benne, de kalcium és foszfor tartalma is említésre méltó. Gazdag B-vitaminokban, C- és E-vitaminban és béta-karotinban. A lúgosító hatású gabonák között tartják számon.

A legfinomabb quinoa trükkje

Köretként és salátaként is fogyasztható, ám érdemes ismerned a tökéletes quinoa elkészítésének trükkjét. Ha ugyanis egyszerűen, bő vízben megfőzöd és kevés sóval ízesíted, ragacsos, íztelen lesz. A quinoa-nak ugyanis nincs jellegzetes saját íze, a körülötte levő ételek aromáját veszi fel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni. 
Ezért nem mindegy, hogyan pótlod a magnéziumot
A magnézium a szervezet számos folyamatában fontos szerepet játszik, beleértve a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását, az energiatermelést és a csontok optimális egészségének megőrzését.
Időnként nem árt egy kis takarítás: használd a turmixok erejét
Ilyenkor tavasszal érdemes kihasználni a rengeteg friss zöldség és gyümölcs gyógyító erejét. Igyunk minden nap turmixokat!
Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.

Ajánlataink