Idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete a „Magyarország Tortája” pályázatot. Az idei verseny a „Szuperélelmiszerek” tematikájára épült. A zsűri végül 6 döntős közül választotta ki a legjobb tortát, mely igazán különleges ízkombinációval rendelkezik- írja a mindmegette.hu.
A díjátadó ünnepségre augusztus 1-jén délelőtt az Országház Vadásztermében került sor.
Különleges szabályoknak kellett megfelelni
Az indulóknak, mint minden évben, idén is különböző kritériumoknak kellett megfelelniük. Olyan kreatív újdonságokkal lehetett nevezni, amelyeket az alábbi hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni.
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Alapanyagként javasolt további szuperélelmiszerek: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Hosszú évek óta folyik a versengés
Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címet. A megmérettetés azóta hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. A versenyzők az ország minden pontjáról idén 31 cukrászati remekművel neveztek, melyek közül a szakmai zsűri hatot választott ki a végső megmérettetésre. A döntőbe jutott alkotások közül ma győztest hirdettek.
A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett.
A győztest – csakúgy, mint a Magyarország Cukormentes Tortája cím nyertesét – júniusban választotta ki a zsűri. A tortát augusztus elején mutatják be a nagyközönségnek, és augusztus 20-tól kezdve az ország számos cukrászdájában árusítják majd.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak:
Zöld málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
Tihanyi harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu
Az idei nyertes torta, a Zöld Málna alkotói a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László. Egy szelet energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Food and Feed testing Hungary végezte.