Egészségünk érdekében azonban érdemes körültekintoen megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. Az állati eredetu zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helye válasszuk anövényi alternatívákat. A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, jó minoségű zsírokat tartalmaznak, és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésében és az esszenciális zsírsavak bevitelében.
1. A testnek szüksége van zsírra
A zsír adja az energiát, védi a sejteket és gondoskodik arról, hogy a fontos vitaminok, például az A,D, E, K és a karotin beépüljenek a szervezetbe. 60-80 g egészséges zsír fogyasztása a napi ajánlott mennyiség.
2. Csak jó, vagy csak rossz zsír nincs a természetben
Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű – minden zsír egyszerre tartalmaz különböző zsírsavakat. Az állati zsírok a vajban, a tejszínben, a sajtban és a húsban elsősorban telített zsírsavakat tartalmaznak. A név megtévesztő: a telített zsírok ugyanis nem telítenek el, hanem inkább kedvet csinálnak más ételekhez. Felerősítik az ízeket. A vajjal vagy tejszínes krémmel megkent kenyér jobban csúszik és többet eszünk belőle, mint amennyi szükséges. Ez vezet a felesleges kilókhoz és a magas koleszterinszinthez.
3. A vaj és a margarin is 90%-ban tartalmaz zsírt
A vaj kizárólag tehéntejből készül, így természetes produktum. A margarin ezzel szemben növényi olajokból, vízből és emulgeátorokból egy komplex eljárás során jön létre. Zsírt mindkettő kb. ugyanannyit tartalmaz. Ezeket a zsírokat az összetételük különbözteti meg.
4. A fogyasztott napi zsírmennyiség kb. 30% -a telített zsír, a többi telítetlen zsírsavakból kell, hogy álljon
Az idegrendszernek szüksége van telített zsírsavakra, amelyek hírvivő anyagként működnek a szervezetben.Ha az ember ideges, segít egy kis vajas kenyér.
5. A növényi olajok telítetlen zsírsavat tartalmaznak
A telítetlen zsírsavakat a testünk nem tudja maga előállítani. A sejtek, az idegek és az agy számára fontos az omega-3-zsírsav, ami a repce- és lenolajban, illetve a halakban található nagy mennyiségben. Az omega-9-zsírsavak a repce- és a kukoricacsíra-olajban, a diófélékben és az avokádóban találhatók. Nem egészen jók az omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, mogyoróolaj), mert ezek részben megszüntetik más zsírsavak pozitív hatásait.
6. Ropogtass dióféléket, egyél avokádót és főzz olívaolajjal!
De vigyázz, mert magas hőfokon a telítetlen zsírsavakból egészségkárosító transz-zsírsavak lesznek. A hidegen sajtolt, természetes olaj sok tápanyagot tartalmaz. Használd hideg ételekhez, salátához és csak enyhén hevítsd.
7. A transzzsírsavak negatívan hatnak a koleszterinszintre és elősegítik a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttét
Transz-zsírsavakat tartalmaznak az iparilag előállított, hosszan eltartható zsírok, mint a margarin vagy az olajok. Rejtve tartalmazzák az előre panírozott ételek, a chips, a mélyhűtött pizza vagy a zacskós levesek.