A ‘zsírok elengedhetetlen részei a ‘táplálkozásunknak, a ‘napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük.

Mennyi zsírt lehet megenni naponta?

Egészségünk érdekében azonban érdemes körültekintoen megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. Az állati eredetu zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helye€ válasszuk a‘növényi alternatívákat. A ‘növényi olajok, mint a‘ repce- és a ‘lenmagolaj, jó minoségű zsírokat tartalmaznak, és segítenek a ‘koleszterin normál értékének megőrzésében és az esszenciális zsírsavak bevitelében.

1. A testnek szüksége van zsírra

A zsír adja az energiát, védi a sejteket és gondoskodik arról, hogy a fontos vitaminok, például az A,D, E, K és a karotin beépüljenek a szervezetbe. 60-80 g egészséges zsír fogyasztása a napi ajánlott mennyiség.

2. Csak jó, vagy csak rossz zsír nincs a természetben

Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű – minden zsír egyszerre tartalmaz különböző zsírsavakat. Az állati zsírok a vajban, a tejszínben, a sajtban és a húsban elsősorban telített zsírsavakat tartalmaznak. A név megtévesztő: a telített zsírok ugyanis nem telítenek el, hanem inkább kedvet csinálnak más ételekhez. Felerősítik az ízeket. A vajjal vagy tejszínes krémmel megkent kenyér jobban csúszik és többet eszünk belőle, mint amennyi szükséges. Ez vezet a felesleges kilókhoz és a magas koleszterinszinthez.

3. A vaj és a margarin is 90%-ban tartalmaz zsírt

A vaj kizárólag tehéntejből készül, így természetes produktum. A margarin ezzel szemben növényi olajokból, vízből és emulgeátorokból egy komplex eljárás során jön létre. Zsírt mindkettő kb. ugyanannyit tartalmaz. Ezeket a zsírokat az összetételük különbözteti meg.

4. A fogyasztott napi zsírmennyiség kb. 30% -a telített zsír, a többi telítetlen zsírsavakból kell, hogy álljon

Az idegrendszernek szüksége van telített zsírsavakra, amelyek hírvivő anyagként működnek a szervezetben.Ha az ember ideges, segít egy kis vajas kenyér.

5. A növényi olajok telítetlen zsírsavat tartalmaznak

A telítetlen zsírsavakat a testünk nem tudja maga előállítani. A sejtek, az idegek és az agy számára fontos az omega-3-zsírsav, ami a repce- és lenolajban, illetve a halakban található nagy mennyiségben. Az omega-9-zsírsavak a repce- és a kukoricacsíra-olajban, a diófélékben és az avokádóban találhatók. Nem egészen jók az omega-6 zsírsavak (napraforgóolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, mogyoróolaj), mert ezek részben megszüntetik más zsírsavak pozitív hatásait.

6. Ropogtass dióféléket, egyél avokádót és főzz olívaolajjal!

De vigyázz, mert magas hőfokon a telítetlen zsírsavakból egészségkárosító transz-zsírsavak lesznek. A hidegen sajtolt, természetes olaj sok tápanyagot tartalmaz. Használd hideg ételekhez, salátához és csak enyhén hevítsd.

7. A transzzsírsavak negatívan hatnak a koleszterinszintre és elősegítik a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttét

Transz-zsírsavakat tartalmaznak az iparilag előállított, hosszan eltartható zsírok, mint a margarin vagy az olajok. Rejtve tartalmazzák az előre panírozott ételek, a chips, a mélyhűtött pizza vagy a zacskós levesek.

 

Hozzászólások

Hogyan védjük meg a hajunkat a nyári napsütéstől
Felmerülhet a kérdés, hogyan védhetjük meg frizuránkat a nap káros hatásaitól és gondozhatjuk nyáron a legjobban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket!
Az egészséges napfürdő 7 szabálya
Miközben ma már a gyenge napsütés is rendkívül veszélyes UV-sugárzást jelent a bőrnek, addig a szervezet számára nélkülözhetetlen D3-vitamin előállításához mindenképpen kell a napfény. Akkor mi legyen a napozással?
12 szépségtipp, ha sosincs időd magadra
Folyton rohansz, és arra is alig van időd, hogy reggelente megmosd a fogad és megfésülködj? Ugyanakkor te is szeretnél tündökölni? Akkor ezeket a szuper ötleteket neked találták ki.
Kiderült, kik a világ legegészségesebb emberei, lesd el a titkuk!
A világ különböző pontjain más-más trükkökkel tartják formában agukat a hölgyek.
Itt a nagy szerelmi horoszkóp: augusztusban megtalálod az igazi párod
Lássuk, neked vajon mit ígérnek a csillagok!
Kipróbálta már a kender termékeket?
A kender a kannabisz családjába tartozó növény, amely a CBD olaj alkotó elemeinek fő forrása. Sok ember egyre többet olvas, hall a CBD termékek hatásáról, de eddig fenntartásai voltak, hiszen sokan összemossák a tiltott vadkenderrel.
Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!
Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.
5 nyári étel, ami látványosan felpörgeti a fogyást
Mutatjuk, mit érdemes enni, hogy gyorsabban eltűnjenek a kilók!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.