Valójában a többnapos ünnep talán a legjobb alkalom arra, hogy belevágj az életmódváltásba, de legalábbis arra, hogy változtass étkezési szokásaidon! Hiszen húsvét alatt mindenhol terülj-terülj asztalkám vár, rengeteg finomságból válogathatsz. Fontos azonban, hogy mindvégig arra törekedj, hogy ne egyél cukros, szénhidrátdús élelmiszereket, de minél több zöldséget, gyümölcsöt és húsokat.
1. CUKOR
Cukor helyett válassz természetes édesítőket! Például steviát vagy nyírfacukrot.
A mézzel azonban vigyázz, mert rengeteg benne a cukor!
2. FEHÉR LISZT
Legjobb, ha egyáltalán nem használsz fehér lisztet! Fontos tudnod, hogy a barnaliszt nem oldja meg a helyettesítést. Olyan lisztet kell választanod, amelyik sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a sima búzaliszt, ilyen például a Norbi liszt. De te is készíthetsz magadnak keverékeket. Zabkorpát és útifűmag héjat is használhatsz erre a célra. Vedd figyelembe, hogy ezek a lisztet kiváltó adalékok gyorsítják az emésztést!
3. KENYÉR ÉS TÉSZTA
Nem kell falni a kenyeret az étkezésekhez, próbálj ki egy napot nélküle. Csodálkozni fogsz, hogy milyen könnyen ki lehet bírni. Ám ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, válassz a szénhidrát csökkentett kenyerek közül, vagy készíts magadnak szuper diétás karfiolkenyeret. Hihetetlen, de még pizzatészta is lehet karfiolból!
4. KRUMPLI
Nehéz elszakadni a legfontosabb és legkedveltebb körettől, de nem lehetetlen! A húsvéti majonézes krumplit cselesen elkészítheted karfiollal és tojással: fantasztikusan finom, így senki nem lesz megsértődve a változtatás miatt! Krumplipüré helyett csicsókából vagy zellerből készíthetsz zöldségpürét! Mindkettő színe és állaga is hasonló főzés után, de lényegesen alacsonyabb a keményítő, illetve a szénhidráttartalmuk. Ha sült krumplira vágysz, süss édesburgonyát! Sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintedet!
4. RIZS
A rizs egy időben a fogyókúrázók alapeledele volt, mos viszont már hizlaló ételként tekintenek rá a dietetikusok. Ha köretként fogyasztanád, mondjuk hús, hal, vagy sajt mellé, mindenképpen próbáld ki helyette a karfiolrizst!
5. SÜTEMÉNYEK, TÉSZTÁK
Számtalan finomságot készíthetsz cukor és liszt nélkül. Akár 3 összetevőből is csodasütiket dobhatsz össze az ünnepre. Választhatsz csokisat, málnásat, de a nagy favorit a túrós desszert húsvétkor is!
6. SONKA ÉS TOJÁS
Szerencsére a főtt sonka valóban végigvonul az ünnepen: önmagában is nagyon finom, de számos variációban készíthetsz belőle fogásokat. A levét is hasznosíthatod: nem is tudnánk elképzelni jobb alapot bableveshez! A tojást pedig számtalan variációban kínálhatod, jöhet minden mennyiségben!