Az édesítők piaca erőteljesen felpörgött az utóbbi években. Porok, tabletták, folyadékok sorakoznak az üzletek polcain, már csak azt kellene tudnunk, melyik mire is jó, hogyan használjuk. Segítünk eligazodni!

Stevia, xilit, eritrit? Mindent az édesítőszerekről!

 

stevia sztívia édesítőszer

A stevia energiatartalma 0, a glikémiás indexe 0, így a fogyni vágyóknak ez az édesítőszer jó választás lehet
Fotó: Shutterstock

Tévhitek bőven akadnak

Azt, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem vezet jóra, mindenki tudja. Ahogy azt is, hogy cukor helyett számos édesítőszer bevethető. De az már nem teljesen egyértelmű, hogy a barna cukor, a nádcukor, a méz, a gyümölcscukor, az agavészirup ugyan természetes alapanyagok, de lényegileg, összetételükben, a vércukorra gyakorolt hatásukban nem különböznek a cukortól. Tehát a fogyasztásukat igencsak mérsékelni kellene. A mézet azért ne söpörjük le teljesen az asztalról, hiszen sok hasznos tulajdonsága van!

Mik azok a cukorhelyettesítők?

Ebbe a csoportba a fruktóz (gyümölcscukor) és a cukoralkoholok, mint az eritrit, a szorbit, a maltit, az izomalt, valamint a nyírfacukorként is ismert xilit tartozik. A xilitet valóban a nyírfa kérgéből vonták ki hajdanán, ma már azonban kukoricaszárból készül. A cukoralkoholoknak minimális az energiatartalmuk, alacsony a glikémiás indexük, így jól használhatók, ha kerülni akarjuk a cukrot. A vércukrot nem hirtelen emelik meg, hanem lassan, elhúzódva. A szájban hűs érzet keletkezik, amikor megkóstoljuk, viszont nem érezzük olyan édesnek ezeket. A xilitnek ugyan hasonló a szénhidráttartalma, mint a cukornak, de csak a 25 százaléka szívódik fel, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Persze be kell számítani a napi szénhidrát-mennyiségbe!

Mire használhatók?

Tea, kávé édesítésére bármelyik édesítőszer használható a felsoroltak közül, lekvár főzésére, sütésre pedig leginkább a nyírfacukor jó, de sem állagban, sem ízben ne várjuk pont ugyanazt, mint a cukornál. Fontos szempont, hogy bírja a hőkezelést! (Az eritrit viszont 160 fok felett elveszti édesítőképességét!) Vannak, akik nehezen szoknak hozzá, és hasmenést, puffadást okoz náluk egyik-másik cukoralkohol, ki kell tapasztalni tehát, hogy kinek-kinek melyik a legjobb.

Mesterséges édesítők

Ezek nem természetes anyagok, hanem ipari körülmények között előállított vegyületek. A régebbi típusú édesítők tartoznak ebbe a csoportba, mint a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K. Csak érdekességképpen: a szacharint már 1879-ben felfedezték, míg az aszpartámot 1965-ben. A felmerült aggodalmak ellenére a tudomány jelenlegi álláspontja szerint egyik sem okoz daganatos megbetegedést, ésszerű mennyiségben fogyasztva semmiképpen. Az adagolási tájékoztatót el kell olvasni és be kell tartani. Mivel a cukornál sokkal édesebbek, aprócska tabletta formájában gyártják ezeket az édesítőszereket, hiszen már egy darabbal is megédesíthető például a kapucsínó. De kapható belőlük por állagú verzió is.

Mire használhatók?

Elsősorban kávé és tea édesítésére. Sütéshez, főzéshez a szacharin, a ciklamát, és az aceszulfám-K használható, az aszpartám nem, mert nem hőstabil.

Stevia vagy jázminpakóca

Ennek a növénynek a levelei harmincszor édesebbek a cukornál. Szélesebb elterjedése a második világháború utáni cukorhiánynak köszönhető. Hazánkba az elmúlt tíz évben lett ismert ez az édesítőszer. Kalóriatartalma nulla, nem okoz fogszuvasodást, vitaminokat is tartalmaz. A stevia bírja a hőkezelést, tehát sütni is lehet vele. Viszont a mennyiséget nem könnyű kikísérletezni, eleinte lehet, hogy minden túl édes lesz…

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!