Egyesek szerint a cukor egyenesen méreg, mások szerint viszont nem kell teljes mértékben kiiktatni az étrendből. Az mára bizonyossá vált, hogy a cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen módon hat az egészségre a túlzott cukorfogyasztás.

Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása

1. CUKORBETEGSÉG

Korábban a kutatások a cukorbetegség kialakulásáért az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt tartottak felelősnek. Az újabb elméletek szerint azonban a cukorfogyasztás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

2. TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS A MEMÓRIA ROMLÁSA

A magas cukortartalmú étrend károsítja a rövid és hosszú távú memóriát is. A cukorfogyasztás gyerekkorban különösen ártalmas: ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. A cukor elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel.

3. FOGSZUVASODÁS

A cukorfogyasztás és a fogszuvasodás közötti kapcsolat egyértelmű: a fogszuvasodásért ugyan a szájban lévő baktériumok által termelt savak a felelősek, de a baktériumok akkor termelnek savakat, ha a szénhidráttartalmú élelmiszerek – különösen a cukor – jó táptalajt biztosítanak számukra.

4. ASZTMA

Egy ausztráliai kutatók által készített tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta több mint fél liter cukros üdítőitalt vagy teát fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma vagy valamilyen légzőszervi betegség.

5. SZÍVBETEGSÉG

Azoknál, akik a napi kalóriabevitelük 25 százalékát cukor formájában juttatják a szervezetükbe, duplájára nő a szívbetegség kialakulásának kockázata azokkal szemben, akiknél ez az arány 10 százalék alatti. A nagy mennyiségű cukor ugyanis megemeli a vérnyomást, és táplál a szervezetben fellépő mindenféle gyulladást – ez pedig károsítja az érrendszert és a szív egészségét.

6. A BÉLFLÓRA EGYENSÚLYÁNAK MEGBOMLÁSA

A magas cukortartalmú ételek az étkezés után megváltoztathatják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyának megbomlása pedig gyengíti az immunrendszert, lassítja az emésztést, viszont erősíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

7. ELHÍZÁS

A cukrozott ételek és innivalók nagymértékben növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják, a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát cukorból fedezik. (A WHO maximum 10 százalékot javasol.)

8. RÁKOS MEGBETEGEDÉS

A cukorfogyasztás egyebek között a petefészekrák, a nyelőcsőrák és a méhnyálkahártyát érintő (endometriális) rák kockázatának növekedésével függ össze. Ráadásul a cukor elhízáshoz is vezet, ami jelentősen megnöveli több más ráktípus kialakulásának kockázatát is.

9. GYORSABB ÖREGEDÉS

Túlzott cukorfogyasztás esetén a sejtekben az öregedési folyamatok sokkal gyorsabban mennek végbe. Akár már napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó, és az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink