Egyesek szerint a cukor egyenesen méreg, mások szerint viszont nem kell teljes mértékben kiiktatni az étrendből. Az mára bizonyossá vált, hogy a cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen módon hat az egészségre a túlzott cukorfogyasztás.

Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása

1. CUKORBETEGSÉG

Korábban a kutatások a cukorbetegség kialakulásáért az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt tartottak felelősnek. Az újabb elméletek szerint azonban a cukorfogyasztás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

2. TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS A MEMÓRIA ROMLÁSA

A magas cukortartalmú étrend károsítja a rövid és hosszú távú memóriát is. A cukorfogyasztás gyerekkorban különösen ártalmas: ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. A cukor elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel.

3. FOGSZUVASODÁS

A cukorfogyasztás és a fogszuvasodás közötti kapcsolat egyértelmű: a fogszuvasodásért ugyan a szájban lévő baktériumok által termelt savak a felelősek, de a baktériumok akkor termelnek savakat, ha a szénhidráttartalmú élelmiszerek – különösen a cukor – jó táptalajt biztosítanak számukra.

4. ASZTMA

Egy ausztráliai kutatók által készített tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta több mint fél liter cukros üdítőitalt vagy teát fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma vagy valamilyen légzőszervi betegség.

5. SZÍVBETEGSÉG

Azoknál, akik a napi kalóriabevitelük 25 százalékát cukor formájában juttatják a szervezetükbe, duplájára nő a szívbetegség kialakulásának kockázata azokkal szemben, akiknél ez az arány 10 százalék alatti. A nagy mennyiségű cukor ugyanis megemeli a vérnyomást, és táplál a szervezetben fellépő mindenféle gyulladást – ez pedig károsítja az érrendszert és a szív egészségét.

6. A BÉLFLÓRA EGYENSÚLYÁNAK MEGBOMLÁSA

A magas cukortartalmú ételek az étkezés után megváltoztathatják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyának megbomlása pedig gyengíti az immunrendszert, lassítja az emésztést, viszont erősíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

7. ELHÍZÁS

A cukrozott ételek és innivalók nagymértékben növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják, a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát cukorból fedezik. (A WHO maximum 10 százalékot javasol.)

8. RÁKOS MEGBETEGEDÉS

A cukorfogyasztás egyebek között a petefészekrák, a nyelőcsőrák és a méhnyálkahártyát érintő (endometriális) rák kockázatának növekedésével függ össze. Ráadásul a cukor elhízáshoz is vezet, ami jelentősen megnöveli több más ráktípus kialakulásának kockázatát is.

9. GYORSABB ÖREGEDÉS

Túlzott cukorfogyasztás esetén a sejtekben az öregedési folyamatok sokkal gyorsabban mennek végbe. Akár már napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó, és az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.