Hizlal a sajt?
Sosem felejtem el, amikor egy alakformáló szalon XXL-es tulajdonosa rámutatott a hasamra, és fenyegetően megkérdezte: szereted a sajtot? Mert ez sajt! Mármint, a hasamon összegyűlt hurkácskák. Mit ne mondjak, évekig rettegtem, ha sajtra néztem. Bár az nem teljesen állt össze, hogy akkor mégis mitől jojózgatok időről időre, de gyanítom, az édességeknek és a szénhidrátoknak több köze volt ehhez, mint a sajtoknak.
Mit mond a tudomány?
Ma már a kutatók is cáfolják, hogy a zsírszegény étrend lenne a fogyáshoz vezető út. Október végén jelent meg a tekintélyes tudományos szaklapban, a nature-ben egy cikk arról, hogy egyre nagyobb az egyetértés abban, miszerint a zsírszegény étrend elhibázott irány volt. A szakértőknek is feltűnt, hogy hiába árasztotta el az élelmiszerpiacot a csökkentett zsírtartalmú termékek sokasága, a lakosság egyre csak hízott. A korszerű ajánlások azt mondják, hogy a teljes energiabevitel 20-35%-a származhat zsírokból. A sajtok elsősorban tejtermékek, így fontos fehérjeforrások, de magas zsírtartalmukat is figyelembe kell venni. Emellett fontos kalciumforrások is, 10 dkg sajt kielégíti a napi kalciumszükségletünket. a laktózérzékenyeknek persze kerülniük kell.
Melyiket válasszam?
A sajtokra is igaz a mondás, hogy a minőségi termékeknek borsos az ára. A népszerű és olcsó trappisták nagyon magas zsírtartalmúak és rendkívül sósak, a gyors érlelés miatt nem tekinthetők minőségi termékeknek. Ahogy a táblázatból is kiderül, igazi kalóriabomba a mascarpone, pláne, ha cukorral párosul, ellenben a ricotta könnyedén beilleszthető az étrendünkbe.
Akkor mégis mennyit?
Ha aktív életmód mellett a napi kalóriabevitelünk 2000 kcal, akkor annak a 20-35%-a, 400-700 kcal származhat zsírokból. Ha ennek felét kiteszi a szendvicsekhez, főzéshez felhasznált vaj és olaj, akkor a másik felét fordíthatjuk a sajtok beépítésére. Azaz 200-350 kalória értékben, ami 10 dkg mozzarellát, akár 20 dkg ricottát, 10-14 dkg fetát jelent.
Fontos tudni
Ha a nem penészes típusú sajton megjelenik a penész, azt azonnal ki kell dobni, tilos megmenteni, farigcsálni. Ha kisebb mennyiséget vásárolunk, ezt meg tudjuk előzni.
Sajtos trükkök
A rántott sajtot mindenki imádja, de komoly mennyiségű kalóriát tartalmaz, 10 dekányi 400-at.
- Ha frissen reszeljük a parmezánt a tésztaételre, akkor sokkal intenzívebb az íze, és kevesebb kell belőle.
- Tepsiben sült csirke- és pulykamellre szórjunk kevés füstölt sajtot a változatosság kedvéért.
- Ricottából is készíthetünk körözöttet.
- Minden kevert friss salátához tehetünk néhány kocka fetát.
- Laktató, szénhidrátmentes hideg vacsorát készíthetünk, ha sajtféléket, sonkát, kolbászt, avokádót és friss zöldségeket helyezünk egy tálra.
- A krémsajtokat édesítve, akár nyírfacukorral, akár lekvárral keverve, remek desszertkrémet kapunk. Két babapiskótával, gyümölccsel könnyed és viszonylag energiaszegény édességet készíthetünk.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- HOZD FORMÁBA MAGAD! KAR-, ÉS VÁLLFORMÁLÓ GYAKORLATSOR – LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
- MI ÁLL A GYOMORPROBLÉMÁK HÁTTERÉBEN?
- 7 zöldség és gyümölcs reggelire, ha nem szeretnél kenyeret enni