Bár rengeteg variáció született már a vegyes salátára, előfordulhat, hogy unalmassá válnak a megszokott ízek. Íme, néhány ötlet, amellyel feldobhatjuk a salátástálat.

Salátabumm – 6 különlegesség, amivel feldobhatjuk a salátát

Cikória

Gazdag ásványi sókban, főként mészben és foszforban. Karotintartalma még 3 héttel a szedés után is számottevő. Magas a vitamintartalma, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású. Minél halványabb a színe, annál kevésbé keserű az íze. A vegyes saláta tökéletes hozzávalója lehet.

Íze: Kesernyés, medvecukorszerű. Jól harmonizál a savanykás ízekkel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen lédús gyümölcsökkel, pirítva vagy főzve fokhagymával, parmezánnal kiváló.

Folyadékbevitel evéssel: Top 5 hidratáló étel

 

Pitypang

Fogyasztásra a zsenge, virágzás előtti növények levelei alkalmasak, mert virágzás után a levelek megkeserednek. Magas a B2- és a C-vitamin-tartalma, gazdag ásványi anyagokban, értékes savakban és cseranyagokban. Segíti az emésztést, étvágyjavító, jó vizelethajtó.

Íze: Pikáns, kissé füves beütéssel.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen, olajjal, fűszerekkel keverve a saláta színesítéséhez, szendvicsekbe.

 

Vízitorma

Vízitorma

Fotó: Shutterstock

Gazdag A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban, kénben. Jó gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikum. Emésztést segítő, vértisztító hatású, erősíti az immunrendszert.

Íze: Borsos, édes, főzés közben rózsaszerű.

Legjobb felhasználási módja: Levesekhez, turmixokhoz adják. Különösen a borsót és a burgonyát lehet megbolondítani vele. Nagyon finom citrusokkal is.

Leveles kel

Leveles kel

Fotó: Shutterstock

Jelentős rosttartalmán túl sok ásványi sót (vasat, mangánt, kalciumot), C- és B-vitaminokat, fehérjét is tartalmaz. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a szem egészségét és segíti az immunrendszer működését.

Íze: A kelkáposztáéra emlékeztet.

Legjobb felhasználási módja: Jól párosítható sós ételekkel, a levelek erősek, könnyen megtölthetők.

Cékla zöldje

Cékla zöldje

Fotó: Shutterstock

A céklának nemcsak a gyökere, hanem a levele is fogyasztható. Gazdag vitaminokban és tápanyagokban, antioxidánsokban. A flavonoidok védenek a rák, a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Íze: Földes, enyhén cukros.

Legjobb felhasználási módja: Nyersen jól díszíthető vele bármilyen saláta. A párolás, pirítás pedig még intenzívebbé teszi édes ízét.

Fogyókúrás menü: 1 hét, napi 1500 kcal

 

Mustár zöldje

Lehet fodros vagy sima, vörös vagy zöld, csakúgy, mint a kelkáposztáé. A sötét tónusú levelek nagy mennyiségű fitonutrienst tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásuknak köszönhetően erősítik az artériákat, a májműködést és védik a tüdőt.

Íze: Csípős és fűszeres, mint a mustármagé.

Legjobb felhasználási módja: Ereje miatt gyakran keverik más zöldségekkel, de tompítani lehet harsogó ízét, ha enyhén megpirítja.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.