A sárgarépás banánkenyér bevethető reggelire, edzés előtt: a banán mint gyorsan felszívódó szénhidrát, a zabpehely és a teljes kiőrlésű liszt pedig mint lassan felszívódó szénhidrát adnak energiát a testmozgáshoz. Zsiradék nélkül készül, azt az egészen minimális zsírtartalmát a joghurtnak „köszönheti”. Az édességét – a banán mellett – a méz adja, de ehelyett energiamentes édesítőszerrel is elkészíthetjük, így alacsonyabb lesz az energiatartalma (amely egyébként így sem túl magas, szeletenként 150 kcal).
A banánkenyérhez gyakran készítenek mázat, krémsajtos bevonatot, aki fogyókúrázik, az inkább ezt a feltétet hagyja el, és fogyasszon el a szelet mellé némi bogyós gyümölcsöt, vagy kenje meg leheletvékonyan light margarinnal.
Sárgarépás banánkenyér
Hozzávalók (12 szelethez):
1 db L-es tojás
115 g joghurt
2 db érett banán
6 ek méz
1 tk vaníliakivonat
60 g zabpehely
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
¼ tk őrölt szerecsendió
½ tk só
150 g teljes kiőrlésű liszt
85 g reszelt sárgarépa (ez kb. 2 db közepes nagyságú répa lereszelve)
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy vekniformát vékonyan kenjünk ki olajjal vagy béleljük ki sütőpapírral.
2. Egy keverőtálban villával verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a joghurtot, a pépesített banánt, a vaníliakivonatot és a mézet.
3. Miután simára kevertük a nedves hozzávalókat, szórjuk hozzá a zabpelyhet, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Dolgozzuk jól össze, majd kanalanként keverjük hozzá a teljes kiőrlésű lisztet. Végül forgassuk hozzá a reszelt sárgarépát.
4. A tésztát töltsük az előkészített vekniformába, majd süssük a banánkenyeret 40-50 percig (tűpróbáig).
Elkészítési idő: 60 perc
DF-tippek:
- A sárgarépás banánkenyér akár egy hétig is eláll a hűtőben.
- Az alaptésztát olajos magvakkal is dúsíthatja, nagyon finom durvára vágott dióval, mandulával, mogyoróval vagy pisztáciával.
- A teljes kiőrlésű liszt íze igen markáns. Ha nem annyira kedveli az ízét, használjon lisztkeveréket: 90 g finomliszt + 60 g teljes kiőrlésű liszt.
Krémréteg
Aki mégis szeretne édes krémréteget készíteni a sárgarépás banánkenyér tetejére, az 115 g light krémsajtból, ½ tk vaníliakivonatból és pár csepp energiamentes édesítőből villámgyorsan összedobhatja.