Ez a desszert mindössze 7 hozzávalóból áll, ehhez jön hozzá a kiválasztott, ízlés szerinti gyümölcs és/vagy az abból készült gyümölcsöntet. Egy keto diétába beilleszthető fogásról van szó, nincs hozzá morzsaalap, ezért gluténmentes is, cukor helyett pedig energiamentes cukorhelyettesítőt használunk. Mivel alacsony hőfokon kell sütni, ki lehet próbálni eritrittel is, de arra azért érdemes figyelni, hogy olyan cukorhelyettesítőt válasszunk, ami kellőn finom állagú, akár por alakú, mert egy krémes, selymes sütemény a cél. Manapság már az eritritből is lehet kapni por állagú változatot! (Egészségügyi szempontból pedig ajánlott figyelembe venni azt is, hogy az eritrit, a xilithez hasonlóan, az arra érzékenyeknél emésztőrendszeri panaszokat okozhat.)
Aki nem fogyókúrázik, az természetesen akár cukorral, porcukorral is készítheti, de ez értelemszerűen jelentősen megnöveli az energia- és szénhidráttartalmát.
Klasszikus hétvégi sütemény, hiszen az alacsony hőmérsékleten való sütés, valamint a több órás hűtés miatt időigényes az elkészítése. Viszont megéri kivárni, mert nagyon finom!
Szénhidrátcsökkentett sajttorta
Hozzávalók (12-16 szelethez):
680 g light krémsajt
5 ek puha, sótlan vaj
kb. 180 g 1:1 cukorhelyettesítő vagy eritrit
180 g tejföl, szobahőmérsékletű
3 db tojás
2 tk reszelt citromhéj
1,5 tk vaníliakivonat
Ízlés szerint:
eper, málna, áfonya, ribizli
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kenjünk ki zsiradékkal, az aljára fektessünk kör alakban kivágott sütőpapírt. Kívülről vonjuk be alufóliával, így is megakadályozva az esetleges szivárgást.
2. Egy nagy tálban elektromos habverővel keverjük a lehető legsimábbra a krémsajtot a vajjal, majd a cukorhelyettesítővel vagy az eritrittel. Egyesével dolgozzuk a krémhez a tojásokat is.
3. Adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliaaromát és a tejfölt is, és keverjük újra a lehető legsimábbra. Öntsük a masszát az előkészített formába, majd simítsuk le a tetejét.
4. A tortaformát helyezzük egy nagyobb, mélyebb tepsibe, majd öntsünk a tepsibe annyi forrásban lévő vizet, hogy a tortaforma feléig érjen. Tegyük a sütőbe, és süssük a sajttortát 70-90 percig: akkor jó az állaga, ha már kellően szilárd, de ha óvatosan megrázzuk, középtájon még kissé mozog.
5. Hagyjuk a sajttortát a formában kihűlni, ezután késsel óvatosan válasszuk le a sütit a tortaforma oldaláról, és tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 4 órára. Végül kínáljunk a szénhidrátcsökkentett sajttorta mellé friss gyümölcsöket vagy a belőlük készült gyümölcsöntetet.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + hűtés
DF-tipp:
A sajttortához nagyon finom a bogyós gyümölcsös öntet: a málnás verzió elkészítésének leírását ebben a receptben találod meg, de málna helyett természetesen vegyes bogyós gyümölcsökből, almából, szezonban pedig őszibarackból, sárgabarackból is elkészítheted az öntetet.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Csokis zabkeksz sütés nélkül
- Cukor- és gluténmentes banánkenyér
- Gyors csokis bögresüti
- Kakaós sajttorta sütés nélkül