Eper- és spenótsaláta
Kalóriában szegény, tápanyagban gazdag étel. A spenót segít a vashiány megszüntetésében, ha pedig eperrel együtt fogyasztjuk, még jobb a hatás, hiszen az apró piros gyümölcs (mindjárt szezonja van!) igen gazdag C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását. A kettő együtt növeli a vörösvérsejtek számát, amelyek feladata a vérben az oxigén szállítása. A recept egyszerű: vágjon pár szem epret friss spenótlevelekre, locsolja meg kevés balzsamecettel és morzsoljon rá feta sajtot.
Csicseriborsó- és paradicsomsaláta
Nem csak humusz formájában érdemes fogyasztanunk a csicseriborsót. Ez a hüvelyes növény rendkívül gazdag rostban, zsírban, de tartalmaz cinket is. Ha összepárosítjuk a C-vitaminban, antioxidánsokban bővelkedő paradicsommal, igazi energiabomba lesz. Keverjük össze a felvágott paradicsomot félcsészényi csicseriborsóval (tehetünk hozzá kígyóuborkát is), tökéletes, vitaminban gazdag, tápláló köretet kapunk. Elkészíthetjük előző este is a másnapi ebédhez, hűtőben tárolva pár óra alatt alaposan összeérnek az ízek.
Marhapörkölt burgonyával
Sokunk kedvence, igazi bográcsétel, könnyen elkészíthető, finom és még egészséges is. Belátjuk, nem éppen a diétás étrend alapja, de nagy hiba lenne a pörköltet száműzni a fogyókúrázók menüjéből. Alkalomadtán igenis érdemes fogyasztani, a marhahús ugyanis egészséges: nem csak fehérjében, de cinkben is gazdag – várandósoknak kifejezetten javallott. A krumpli is sokaknál tiltólistára kerül, pedig nem kellene, főve, kevés zsiradékban elkészítve igencsak egészséges, értékes tápanyagforrás: C-, B1-, B6-vitaminban gazdag.
Sertés brokkolival, shiitake gombával
A marhahús mellett a sertés is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része. Nagyszerű cinkforrás (bár kétségtelenül kevesebb van benne, mint a marhahúsban), ha pedig a shiitake gombával egészítjük ki, nem csak izgalmas, savanykásabb ízvilágot kapunk, de értékes ásványi anyagokhoz is jutunk. Ennek a gombafélének alacsony a kalóriatartalma, de gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban. A brokkoli fontos C-vitaminforrás, egy félcsészényiben 42 mg található, ez egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletének a 70 százaléka.
Grillezett csirke mangószalszával
Aki diétába, életmódváltásba kezd, hamar megunja a csirke-saláta kombót. Itt egy újabb ajánlat, amely feldobja az unalmasnak tűnő recepteket: egészítsük ki a csirkét egy kis mangóval! Egy csészényi érett mangó 60 mg C-vitamint tartalmaz (ez egy felnőtt ember napi C-vitaminszükséglete). Vágjuk kockára a mangót, keverjünk hozzá a szintén kockára vágott paradicsomot, némi aprított lila hagymát, kis koriander- vagy petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük le egy lime vagy egy citrom, illetve egy narancs levével. Hagyjuk kicsit hűtőben összeérni az ízeket, majd tálaljuk csirkével, esetleg salátával. Különösen ajánlott megfázásos időszakban.
Currys karfiol kesudióval, avokádóval
Még hogy íztelen a vega konyha! Ez az egytálétel bizonyítja, milyen sokféleképpen készíthetünk tartalmas harapnivalót, ami akár egy lazább főétkezésként is megállja a helyét. A karfiol immunerősítő, vitaminokban gazdag zöldség, ha curryvel főzzük, izgalmas ételt kapunk. Szórjuk meg kesudióval – ami gazdag cinkforrás, egészségesebbé tesz, szebbé varázsolja a hajat, a bőrt és a körmöket –, vágjunk fel hozzá egy érett avokádót vagy tegyünk mellé brokkolit, és kész is az ebéd.