Bár sokan küzdenek ma Magyarországon túlsúllyal, lássuk be, mégiscsak zajlik az egészséges életmód forradalma. Egyre divatosabb egészségesen étkezni, ha akarunk, mindennap új fogyókúrát próbálhatunk ki, más és más edzésformába kezdhetünk. Trendi lett követni ezeket az irányzatokat, ami sajnos azzal is jár, hogy rengeteg téves információ kering – az internetnek köszönhetően egyre szélesebb körben. Ezek között válogattunk, és cáfolunk, ha kell.

Tévhitek nyomában

EDZÉS UTÁN A LEGJOBB FEHÉRJETURMIXOT INNI

Nos, nem minden esetben. Kétségtelen, egy megerőltető edzés után jó, ha iszunk egy pohár fehérjét, de nyugodtan próbáljunk ki más ételeket, italokat is, amelyek segítenek a regenerációban, illetve növelik a szervezet ellenálló-képességét. Együnk fehérjében gazdag ételeket (például húsokat), vagy kortyoljunk zöld teát, ami egy intenzív edzés után segíti a szervezet gyorsabb regenerációját. Persze érdemes ezt reggeli edzések után kipróbálni, hiszen a zöld tea koffeinben gazdag ital.

AZ ENERGIAITAL KEVÉSBÉ ÁRTALMAS, MINT A SZÉNSAVAS ÜDÍTŐK

Az energiaitalok dobozain gyakran feltüntetik, hogy nem csak felpörget, de ilyen-olyan vitamint, gyógynövénykivonatot is tartalmaz. Ezeket a feliratokat látva nem aggódunk, és gyakran limit nélkül fogyasztunk belőlük, azt gondolva, még mindig jobb, mintha cukros, szénsavas üdítőt innánk, például kólát, amitől szintén azt várjuk, hogy felpörgessen. Sajnos rossz hírt kell közölnünk: ezek az italok szintén rengeteg cukrot tartalmaznak, semmivel sem egészségesebbek, mintha kólát innánk. Legjobb, ha kávét iszunk sovány tejjel, cukor nélkül.

A DIÉTÁS ÜDÍTŐK SEGÍTENEK MEGŐRIZNI AZ ALAKUNKAT

Ha valamilyen üdítőn azt olvassuk: zero kalória, máris nyúlunk érte, és hajlamosak vagyunk sokkal többet fogyasztani belőle. Igaz ez az alacsony zsírtartalommal hirdetett ivójoghurtokra is. Az igazság sajnos az, hogy ezek az italok inkább hizlalnak, mint fogyasztanak. Már csak azért is, mert többet iszunk belőlük, gondolván, hogy nem árt az alakunknak. Másfelől pedig az édes ízt valahogyan elő kell teremteni, így cukor helyett más, egészségtelen édesítőket adnak az üdítőhöz: aszpartámot, szacharint, szuklarózt. A light joghurt esetében kicsit más a helyzet; ott a zsírtartalom tényleg kevesebb, de több benne a cukor, így hosszú távon az is jobban hizlal.

A PALEO ÉTREND FOGYASZT

Nem minden esetben. Igaz, hogy a fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étrend rövid távon fogyást eredményez, ám hosszú távon számolni lehet súlygyarapodással. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak, akik kevesebb szénhidrátot, viszont több fehérjét visznek be a szervezetükbe, 90 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy a testtömegük 10 százalékát pluszban felszedjék magukra. Érdemes csökkenteni a megevett hús mennyiségét. Férfiaknak, ha nem szeretnének hízni, nem ajánlott napi 56 gramm fehérjénél többet fogyasztaniuk, nők esetében ez az érték 46 gramm.

MINDEN KALÓRIA EGYFORMÁN SZÁMÍT

300 kalória és 300 kalória között is óriási különbség lehet: ha például az egyiket süti, a másikat csirke formájában fogyasztottuk el. A bevitt kalóriát a szervezet egyes esetekben másképp használja fel, attól függően, hogy mi van az adott ételben, mennyire könnyű megemészteni, menynyi cukrot vagy éppen szénhidrátot tartalmaz, miként hat az anyagcserére, és így tovább. Nem mindegy tehát, hogy a bevitt kalória mekkora része hasznos a szervezetnek, mit tud belőle felhasználni és mi az, amit csak zsírként raktároz. Ráadásul a jóllakottságérzés is más egyes ételek után, ahogyan például hamarabb éhezünk meg a cukros ételek után is.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink