Szabadulj meg régi, rossz szokásaidtól! Ne egyél unalomból, szerelmi bánatodat se cukorral vagy tömény szénhidráttal orvosold. Kezdj új életet! Eláruljuk, hogyan!

Új étkezési stratégiák – Elmondjuk, hogy csináld!

Régi szokás: Étkezés kapkodva

Új stratégia: Minimum 15 perc

Több felmérés is igazolja, valamint a tapasztalatok is azt mutatják, hogy azok, akik kapkodva, gyorsan, akár állva vagy munka közben, esetleg buszon, autóban, a monitor előtt ülve kapkodják be a reggelijüket vagy az ebédjüket, hajlamosak sokkal többet enni, mint azok, akik legalább 15 percet szánnak a nyugodt étkezésre. Minimum 15, de inkább 20 perces legyen az evésre szánt időintervallum. Ennyi időre van szüksége az agynak ahhoz, hogy megkapja a jóllakottság vagy a teltségérzet jelzését. Így elkerülhető, hogy a szükségesnél többet együnk.

Próbáld ki!

Állj fel a monitor elől, menj semleges területre ebédelni. Akár ülj le egy padra a közelben, menj ki a közös konyhába, kapcsold ki a számítógépet. A lényeg, hogy hagyd abba a munkát, és keríts magadnak 15-20 perc ebédidőt. Minden falatot rágj meg legalább 20-szor. A falatok között tedd le az evőeszközöket, vagy szendvicsed helyezd a tányérra. Ezek az apró trükkök csökkentik a felesleges kalóriabevitelt.

 

Régi szokás: Ha ebéd, akkor hús

Új stratégia: Heti egy vega nap

A legtöbben azt gondolják, hogy egy tisztességes ebéd húst tartalmaz. Rántottat, sültet, grillezettet, de húst a javából. Pedig a túlzott húsfogyasztás, különösen, ha hetente többször eszünk sertés-, marha- vagy vadhúst, megterhelheti az érrendszert, és olyan betegségekre hajlamosíthat, mint a köszvény vagy az öv-, illetve a pikkelysömör kialakulása. Persze ehhez valóban sok húst kellene fogyasztani, de érdemes lenne időnként tehermentesíteni a szervezetet, és egy picit belekóstolni a vegetáriánus életmódba.

Próbáld ki!

Hetente egyszer tarts teljesen húsmentes, egyszer pedig halas napot. A húsmentes napon egyáltalán ne fogyassz húst, felvágottat, májkonzerveket, kolbász- vagy virsliféleségeket. Igyekezz ezen a napon délelőttönként minél több nyers, délután és este pedig minél több főtt vagy párolt zöldséget fogyasztani. A fehérjét pótold hüvelyesekkel, sovány túróval, tojással, sovány sajtféleségekkel. Hetente egyszer pedig egész nap kíméld magad a húsféléktől, de ebédre vagy vacsorára fogyassz el egy szelet grillezett, sült vagy párolt halféleséget.

 

Régi szokás: Az utolsó morzsáig mindent megeszel

Új stratégia: Az étel felét hagyd a tányéron, és várj egy kicsit!

Valószínűleg sokaknak belesulykolták a fejébe kiskorában, hogy mindent meg kell enni, ami a tányéron van. Sokan még ma is az alapján eszünk: üres-e már a tányér, s nem azt vesszük figyelembe: tele-e már a bendő. Mivel az utóbbi évtizedekben a tányérok mérete egyre csak nőtt, egyre többet kell enni ahhoz, hogy tiszta legyen a tányér. Csoda, hogy egyre több a túlsúlyos ember?

Próbáld ki!

Evéskor, amikor az étel felét már elfogyasztottad, tedd le az evőeszközt. Hagyd meg az étel felét – esetleg tedd el szem elől –, és várj 15-20 percet. Ha ennyi idő elteltével is éhesnek érzed magad, akkor vedd elő a tányért, és edd meg a megmaradt ételt. De lehet, meglepődsz majd, hogy bizony kevesebb ételtől is jól tudtál lakni. Ha így van, akkor a főétel maradékát fogyaszd el vacsorára vagy másnap ebédre!

 

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.