Régi szokás: Étkezés kapkodva
Új stratégia: Minimum 15 perc
Több felmérés is igazolja, valamint a tapasztalatok is azt mutatják, hogy azok, akik kapkodva, gyorsan, akár állva vagy munka közben, esetleg buszon, autóban, a monitor előtt ülve kapkodják be a reggelijüket vagy az ebédjüket, hajlamosak sokkal többet enni, mint azok, akik legalább 15 percet szánnak a nyugodt étkezésre. Minimum 15, de inkább 20 perces legyen az evésre szánt időintervallum. Ennyi időre van szüksége az agynak ahhoz, hogy megkapja a jóllakottság vagy a teltségérzet jelzését. Így elkerülhető, hogy a szükségesnél többet együnk.
Próbáld ki!
Állj fel a monitor elől, menj semleges területre ebédelni. Akár ülj le egy padra a közelben, menj ki a közös konyhába, kapcsold ki a számítógépet. A lényeg, hogy hagyd abba a munkát, és keríts magadnak 15-20 perc ebédidőt. Minden falatot rágj meg legalább 20-szor. A falatok között tedd le az evőeszközöket, vagy szendvicsed helyezd a tányérra. Ezek az apró trükkök csökkentik a felesleges kalóriabevitelt.
Régi szokás: Ha ebéd, akkor hús
Új stratégia: Heti egy vega nap
A legtöbben azt gondolják, hogy egy tisztességes ebéd húst tartalmaz. Rántottat, sültet, grillezettet, de húst a javából. Pedig a túlzott húsfogyasztás, különösen, ha hetente többször eszünk sertés-, marha- vagy vadhúst, megterhelheti az érrendszert, és olyan betegségekre hajlamosíthat, mint a köszvény vagy az öv-, illetve a pikkelysömör kialakulása. Persze ehhez valóban sok húst kellene fogyasztani, de érdemes lenne időnként tehermentesíteni a szervezetet, és egy picit belekóstolni a vegetáriánus életmódba.
Próbáld ki!
Hetente egyszer tarts teljesen húsmentes, egyszer pedig halas napot. A húsmentes napon egyáltalán ne fogyassz húst, felvágottat, májkonzerveket, kolbász- vagy virsliféleségeket. Igyekezz ezen a napon délelőttönként minél több nyers, délután és este pedig minél több főtt vagy párolt zöldséget fogyasztani. A fehérjét pótold hüvelyesekkel, sovány túróval, tojással, sovány sajtféleségekkel. Hetente egyszer pedig egész nap kíméld magad a húsféléktől, de ebédre vagy vacsorára fogyassz el egy szelet grillezett, sült vagy párolt halféleséget.
Régi szokás: Az utolsó morzsáig mindent megeszel
Új stratégia: Az étel felét hagyd a tányéron, és várj egy kicsit!
Valószínűleg sokaknak belesulykolták a fejébe kiskorában, hogy mindent meg kell enni, ami a tányéron van. Sokan még ma is az alapján eszünk: üres-e már a tányér, s nem azt vesszük figyelembe: tele-e már a bendő. Mivel az utóbbi évtizedekben a tányérok mérete egyre csak nőtt, egyre többet kell enni ahhoz, hogy tiszta legyen a tányér. Csoda, hogy egyre több a túlsúlyos ember?
Próbáld ki!
Evéskor, amikor az étel felét már elfogyasztottad, tedd le az evőeszközt. Hagyd meg az étel felét – esetleg tedd el szem elől –, és várj 15-20 percet. Ha ennyi idő elteltével is éhesnek érzed magad, akkor vedd elő a tányért, és edd meg a megmaradt ételt. De lehet, meglepődsz majd, hogy bizony kevesebb ételtől is jól tudtál lakni. Ha így van, akkor a főétel maradékát fogyaszd el vacsorára vagy másnap ebédre!
Ezek is érdekelhetnek!
- Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
- Ha zavar a narancsbőr, így alakítsd át az életmódod!
- Így nassolj, ha diétázol! 5 hasznos tipp fogyókúrázóknak