Szabadulj meg régi, rossz szokásaidtól! Ne egyél unalomból, szerelmi bánatodat se cukorral vagy tömény szénhidráttal orvosold. Kezdj új életet! Eláruljuk, hogyan!

Új étkezési stratégiák – Elmondjuk, hogy csináld!

Régi szokás: Étkezés kapkodva

Új stratégia: Minimum 15 perc

Több felmérés is igazolja, valamint a tapasztalatok is azt mutatják, hogy azok, akik kapkodva, gyorsan, akár állva vagy munka közben, esetleg buszon, autóban, a monitor előtt ülve kapkodják be a reggelijüket vagy az ebédjüket, hajlamosak sokkal többet enni, mint azok, akik legalább 15 percet szánnak a nyugodt étkezésre. Minimum 15, de inkább 20 perces legyen az evésre szánt időintervallum. Ennyi időre van szüksége az agynak ahhoz, hogy megkapja a jóllakottság vagy a teltségérzet jelzését. Így elkerülhető, hogy a szükségesnél többet együnk.

Próbáld ki!

Állj fel a monitor elől, menj semleges területre ebédelni. Akár ülj le egy padra a közelben, menj ki a közös konyhába, kapcsold ki a számítógépet. A lényeg, hogy hagyd abba a munkát, és keríts magadnak 15-20 perc ebédidőt. Minden falatot rágj meg legalább 20-szor. A falatok között tedd le az evőeszközöket, vagy szendvicsed helyezd a tányérra. Ezek az apró trükkök csökkentik a felesleges kalóriabevitelt.

 

Régi szokás: Ha ebéd, akkor hús

Új stratégia: Heti egy vega nap

A legtöbben azt gondolják, hogy egy tisztességes ebéd húst tartalmaz. Rántottat, sültet, grillezettet, de húst a javából. Pedig a túlzott húsfogyasztás, különösen, ha hetente többször eszünk sertés-, marha- vagy vadhúst, megterhelheti az érrendszert, és olyan betegségekre hajlamosíthat, mint a köszvény vagy az öv-, illetve a pikkelysömör kialakulása. Persze ehhez valóban sok húst kellene fogyasztani, de érdemes lenne időnként tehermentesíteni a szervezetet, és egy picit belekóstolni a vegetáriánus életmódba.

Próbáld ki!

Hetente egyszer tarts teljesen húsmentes, egyszer pedig halas napot. A húsmentes napon egyáltalán ne fogyassz húst, felvágottat, májkonzerveket, kolbász- vagy virsliféleségeket. Igyekezz ezen a napon délelőttönként minél több nyers, délután és este pedig minél több főtt vagy párolt zöldséget fogyasztani. A fehérjét pótold hüvelyesekkel, sovány túróval, tojással, sovány sajtféleségekkel. Hetente egyszer pedig egész nap kíméld magad a húsféléktől, de ebédre vagy vacsorára fogyassz el egy szelet grillezett, sült vagy párolt halféleséget.

 

Régi szokás: Az utolsó morzsáig mindent megeszel

Új stratégia: Az étel felét hagyd a tányéron, és várj egy kicsit!

Valószínűleg sokaknak belesulykolták a fejébe kiskorában, hogy mindent meg kell enni, ami a tányéron van. Sokan még ma is az alapján eszünk: üres-e már a tányér, s nem azt vesszük figyelembe: tele-e már a bendő. Mivel az utóbbi évtizedekben a tányérok mérete egyre csak nőtt, egyre többet kell enni ahhoz, hogy tiszta legyen a tányér. Csoda, hogy egyre több a túlsúlyos ember?

Próbáld ki!

Evéskor, amikor az étel felét már elfogyasztottad, tedd le az evőeszközt. Hagyd meg az étel felét – esetleg tedd el szem elől –, és várj 15-20 percet. Ha ennyi idő elteltével is éhesnek érzed magad, akkor vedd elő a tányért, és edd meg a megmaradt ételt. De lehet, meglepődsz majd, hogy bizony kevesebb ételtől is jól tudtál lakni. Ha így van, akkor a főétel maradékát fogyaszd el vacsorára vagy másnap ebédre!

 

Ezek is érdekelhetnek!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink