10-ből 7 embernek gondjai vannak az alvással – Ismerjük meg az egészséges (el)alvás titkait!

Nagyon jól tudjuk, hogy a gyerekek mennyire nem szeretnek aludni, és alig várják azt a pillanatot, amikor már végre elég nagyok ahhoz, hogy ne kelljen a délutáni alvás nyűgével bajlódni. Felnőttként azonban visszasírjuk ezeket az időket, hiszen pont ellenkezőleg, mi szeretnénk aludni, csak nem nagyon tudunk. A Budapesti Alvásközpont felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság 70 százaléka küzd valamilyen alvásproblémával. Pedig ezek java része mögött olyan okok állnak, amit kis odafigyeléssel ki lehetne küszöbölni. Nézzünk néhány tippet, amivel javíthatunk az alvásminőségünkön.

 

Alakítsunk ki alvási rituálét!

Úgy általában az egészséges élethez is nagyon fontos a napirend kialakítása, hiszen a szervezetnek szüksége van a jó működéshez arra, hogy ne össze-vissza táplálkozzunk vagy mozogjunk. Így van ez az alvással is.

A szervezet alvás közben nagyon fontos feladatokat végez, amihez időre van szüksége, és fel kell készülnie rá. Így nagyon fontos, hogy minden nap közel azonos időben feküdjünk le, és ettől nagyon hétvégén se térjünk el. Mert testünk ilyenkor tud regenerálódni.

Ha kialakítunk egy kis rituálét, amit minden nap végzünk, pl. egy rész a kedvenc sorozatunkból, majd fogmosás és pár oldal egy könyvből, akkor a szervezet ezekből már tudni fogja, hogy az alvás következik, és megfelelően fel tud készülni a maximális pihenésre.

 

Figyeljünk a napi utolsó étkezés időpontjára!

Ennek a szabálynak a betartása több szempontból is elég fontos. Egyrészt a vonalaink megőrzése miatt, mert ha elalvás előtt 3 órán belül eszünk, akkor sokkal lassabban bontja le a szerveztünk az ételt, így több rakódik le a testünkön zsír formájában. Másrészt a rossz álmokért is nagy százalékban az alvás alatti emésztési folyamatok felelősek. Ha rosszat álmodva hánykolódunk, és fel-fel ébredünk, akkor nem tud az agyunk teljesen a REM fázisban tartani minket elég ideig, így nem leszünk teljesen kipihentek.

A nem eléggé pihentető alvás sok mindenre kihat, a teljesítményképességünkre, a kedélyünkre, de még a szépségünkre is. A nem kipihent ember szeme beesett, karikás, a bőr is megsínyli a fáradtságot, a haj fénytelenné válik, és az energiaszintünk sem megfelelő. Így ha nem szeretnénk veszteni fényünkből, akkor ne együnk lefekvés előtt 3 órával, nem olyan nehéz ezt betartani.

Fotó: pixabay.com

 

Válasszunk megfelelő matracot, takarót és párnát!

Ha ügyesen betartjuk, hogy követjük a kialakított alvási szokásinkat, nem eszünk lefekvés előtt, álmosan térünk nyugovóra, akkor már majdnem minden adott egy jó alváshoz. Viszont ha ez nem megfelelő helyen történik, akkor megette a fene az egészet. Húszas éveinkben még nem okoz gondot mindenféle kinyitható kanapén vagy girbe-gurba matracon a földön aludni. Azonban a kor előrehaladtával egyre fontosabbá válik a testünknek is a kényelem.

Egy nem megfelelő matrac komoly gerincbántalmakat okozhat, ami nagyban rontja az életminőségünket és a tartásunkat is. És ha nem megfelelő a tartásunk, lehetünk bármilyen csinosan felöltözve, nem fogunk jól kinézni.

Válasszunk hát a saját igényeinknek megfelelő matracot! Szerencsére ma már úgy működik a legtöbb boltban, hogy hazavihetjük a matracot, majd néhány éjszaka után kiderül, hogy megfelelően pihentető-e számunkra, és ha nem, visszavihetjük. A Jysk és a MatracGuru is megadja a lehetőséget az otthoni próbára. Semmiképpen ne vásároljunk vaktában matracot!

Az sem mindegy, hogy mivel takarózunk. Először is mindenképpen vegyük figyelembe a hőmérsékletet, válasszunk az évszaknak megfelelő takarót. Fontos továbbá, hogy jól szabályozza a nedvességet, az éjszakai izzadás és a környezet hőmérséklete függvényében. A Lidl akciós újságban találunk remek steppelt paplant, ami megfelel ezeknek a követelményeknek, és a kiegyenlített testklímáról is gondoskodik.

Párnát is körültekintően válasszunk. A legideálisabb, ha csak akkora párnánk van, ami éppen kiegészíti a nyak és a váll közti részt, ezáltal egyenesben tartva a gerincoszlopot. Így elkerülhetjük a nyaki bántalmakat és javíthatunk a tartásunkon is. A Dormeo és a Billerbeck közismert márkák az ergonomikus párnák piacán, saját webshopjuk is van, míg akár viszontkereskedőknél is kaphatók termékeik.

Fotó: pixabay.com

Nem kell olyan sok mindenre odafigyelni ahhoz, hogy javítsunk az alvásminőségünkön, és nem is olyan nagy dolgok ezek. Ha ezt a néhány szabályt betartjuk azzal nagyban javíthatunk az alvásminőségünkön. Ezzel tovább megőrizzük a fiatalságunkat, az egészségünket és a szépségünket is. Igazán megéri, nem igaz?

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.