Ma már el sem tudnánk képzelni mikró nélkül a konyhánkat. Szerencsére nem is kell, de akadnak ételek, amiket praktikus okokból inkább ne melegítsünk benne.

5 étel, amit inkább ne tegyünk a mikróba

1. Tojás

A legegészségesebb ételek közé tartozik, szuper fehérje és ásványianyag-, vitaminforrás, a kiegyensúlyozott táplálkozás alapköve: a tojást sokféleképpen elkészíthetjük, főzhetjük, süthetjük, de a mikró… Inkább ne. A főtt tojás ugyanis szétrobbanhat a készülékben, vagy ha nem is ott, röviddel azután, hogy kivettük onnan, például a tányérunkon. Maradjunk inkább a forró víznél – lassabb, de biztonságosabb. Ha mindenképp ragaszkodunk a mikróhoz, pucoljuk meg a főtt tojást és vágjuk negyedekbe, mielőtt melegíteni kezdenénk.

 

2. Erős paprika, csili

Nem csak az erős paprikával, csilipaprikával készült ételek állagának minőségét roncsolja a mikró, de kellemetlen élményben lehet része annak is, aki kinyitja a sütő ajtaját. Magas hő hatására a paprikában található kapszaicin felszabadul, olyan érzést keltve, mintha paprika spray-t használtunk volna, irritálja a szemünket és a torkunkat.

 

3. Paradicsomszósz

Nem vagyunk álszentek, nyilván mindannyian a könnyebb utat választjuk, ha az előző napi bolognait melegítjük meg: mikrózzuk és nem a tűzhelyen kavargatjuk a paradicsomszószos ételt. Mégis, kellemetlen következményekkel kell számolnunk, ha így döntünk. Nem az étel minősége romlik, de a mikrónkra biztosan ráfér majd egy alapos tisztítást, hiszen a paradicsomszósz szétfröcskölődik a gépben. Ha ragaszkodunk az étel efféle melegítéséhez, használjunk takaróedényt.

 

4. Szőlő

Persze, nem túl életszerű, hogy a gyümölcsöket mikróban (vagy bárhogy) melegítjük fogyasztás előtt, de nem javasoljuk a szőlőt akkor sem mikróba tenni, ha más ételekkel együtt melegítenénk, mondjuk mártásként vagy köretként. A szőlő ugyanis felrobban a gépben. Aszalt formában, vagyis mazsolaként sem bírja a mikrohullámokat, ilyen állapotában ugyan fel nem robban, de füstölni kezd.

 

5. Fagyasztott hús

A legtöbb mikrón találunk olyan programot, ami a fagyasztott ételt olvasztja ki és hasznos is ez a funkció, hiszen nem mindig van időnk hosszú órákat várni, míg kienged az élelmiszer. A hússal azonban érdemes türelmesnek lenni. A mikróban melegített ételek esetében tapasztaljuk, hogy nem egyenletesen melegszenek át – így van ez a fagyasztott húsnál is: míg egyes részei szinte megfőnek, máshol fagyos marad. A hideg részen a baktériumok könnyebben elszaporodnak, számos betegséget, fertőzést okozva ezzel. Inkább vegyük ki előző este a másnapra tervezett csirkemellet a fagyasztóból, és tegyük át a hűtőbe.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink