Ma már el sem tudnánk képzelni mikró nélkül a konyhánkat. Szerencsére nem is kell, de akadnak ételek, amiket praktikus okokból inkább ne melegítsünk benne.

5 étel, amit inkább ne tegyünk a mikróba

1. Tojás

A legegészségesebb ételek közé tartozik, szuper fehérje és ásványianyag-, vitaminforrás, a kiegyensúlyozott táplálkozás alapköve: a tojást sokféleképpen elkészíthetjük, főzhetjük, süthetjük, de a mikró… Inkább ne. A főtt tojás ugyanis szétrobbanhat a készülékben, vagy ha nem is ott, röviddel azután, hogy kivettük onnan, például a tányérunkon. Maradjunk inkább a forró víznél – lassabb, de biztonságosabb. Ha mindenképp ragaszkodunk a mikróhoz, pucoljuk meg a főtt tojást és vágjuk negyedekbe, mielőtt melegíteni kezdenénk.

 

2. Erős paprika, csili

Nem csak az erős paprikával, csilipaprikával készült ételek állagának minőségét roncsolja a mikró, de kellemetlen élményben lehet része annak is, aki kinyitja a sütő ajtaját. Magas hő hatására a paprikában található kapszaicin felszabadul, olyan érzést keltve, mintha paprika spray-t használtunk volna, irritálja a szemünket és a torkunkat.

 

3. Paradicsomszósz

Nem vagyunk álszentek, nyilván mindannyian a könnyebb utat választjuk, ha az előző napi bolognait melegítjük meg: mikrózzuk és nem a tűzhelyen kavargatjuk a paradicsomszószos ételt. Mégis, kellemetlen következményekkel kell számolnunk, ha így döntünk. Nem az étel minősége romlik, de a mikrónkra biztosan ráfér majd egy alapos tisztítást, hiszen a paradicsomszósz szétfröcskölődik a gépben. Ha ragaszkodunk az étel efféle melegítéséhez, használjunk takaróedényt.

 

4. Szőlő

Persze, nem túl életszerű, hogy a gyümölcsöket mikróban (vagy bárhogy) melegítjük fogyasztás előtt, de nem javasoljuk a szőlőt akkor sem mikróba tenni, ha más ételekkel együtt melegítenénk, mondjuk mártásként vagy köretként. A szőlő ugyanis felrobban a gépben. Aszalt formában, vagyis mazsolaként sem bírja a mikrohullámokat, ilyen állapotában ugyan fel nem robban, de füstölni kezd.

 

5. Fagyasztott hús

A legtöbb mikrón találunk olyan programot, ami a fagyasztott ételt olvasztja ki és hasznos is ez a funkció, hiszen nem mindig van időnk hosszú órákat várni, míg kienged az élelmiszer. A hússal azonban érdemes türelmesnek lenni. A mikróban melegített ételek esetében tapasztaljuk, hogy nem egyenletesen melegszenek át – így van ez a fagyasztott húsnál is: míg egyes részei szinte megfőnek, máshol fagyos marad. A hideg részen a baktériumok könnyebben elszaporodnak, számos betegséget, fertőzést okozva ezzel. Inkább vegyük ki előző este a másnapra tervezett csirkemellet a fagyasztóból, és tegyük át a hűtőbe.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.