Mindig azt tanácsolják az egészséges életmód követőinek, hogy táplálkozzanak minél színesebben. A piros, sárga, zöld, fehér, lila, kék és ezek árnyalataiban pompázó zöldségek és gyümölcsök mindenki előtt ismertek. De mi a helyzet a fekete élelmiszerekkel?

Az egészség sötét árnyalata – 5 fekete élelmiszer, amit érdemes fogyasztani

A természetes fekete élelmiszer színét az antocianinok adja. Ezek a vízoldékony pigmentek pH-tól függően a pirostól egészen a feketéig változtatják a színüket. Az antocián nagyon erős antioxidáns, segíti a káros szabad gyökök elleni védekezést. Minél intenzívebb a pigmentáció, annál erősebb a pozitív hatás: csökkentheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét. Ennek tükrében érdemes megbarátkozni a fekete élelmiszerekkel, mivel nem minden növény tartalmazza ezt a pigmentet. Az alábbi 5 fekete élelmiszer segíthet az egészség sőt, akár a karcsúság megőrzésében is, így ajánlott beilleszteni ezeket a mindennapi étrendbe.

A fekete bab élénkítő hatással bír

fekete élemiszer, fekete bab

Finom egytálétel, tartalmas leves, sőt, ízletes hummusz készíthető fekete babból
Fotó: Shutterstock

A babot sokan nem szeretik puffasztó hatása miatt, pedig számos jótékony tulajdonsága is ismert. Magas a rezveratroltartalma, ami megóvja a szervezetet a károsodásoktól, lassítja az öregedési folyamatokat. Napi egy adag bab helyrebillenti a koleszterinszintet és 25 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a babban található vegyületek negatív hatással vannak az élesztőgombákra is, így a gombás fertőzések esélye is jelentősen csökken. A bab biztosítja a megfelelő mennyiségű rostbevitelt is, ezzel szabályozva az étvágyat, elősegítve a fogyókúra betartását.

Fekete szója az erős csontokért

Ez egy Kínából származó növény, amelynek rendszeres fogyasztása segíthet a testsúlyt kordában tartani, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, valamint támogat a cukorbetegség megelőzésében is. Proteinekben, rostokban és antocianozidokban gazdag. Japánban teát készítenek belőle, mely koffeinmentes, kellemesen édeskés ízű, nyugtató hatású. Magas rosttartalma miatt az éhséget is elnyomja. Izoflavonoid-tartalmának köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Nem utolsósorban pedig erősíti a csontokat!

Fekete szezámmag, a kalciumbomba

fekete élelmiszer, fekete szezámmag

Zabkásához, smoothie-ba, salátára szórva és még számos módon felhasználható a fekete szezámmag
Fotó: Shutterstock

A fekete szezámmag csak abban különbözik fehér társától, hogy nincsen lehántolva. Így még több fehérjét, olajat és kalciumot tartalmaz. Aromája ízletesebb és erőteljesebb, pirítással pedig még inkább felszabadulnak az értékes hatóanyagok. Mivel igazi kalciumbomba, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatot is erősebbé és ellenállóbbá teszi. Magas szinten biztosítja a fogak és a haj szépségét is. Csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát. Gazdag telítetlen zsírsavakban, aminek köszönhetően javítja a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Erősen méregtelenítő hatású, rosttartalma elősegíti az emésztést. Antioxidánstartalmú, valamint erősíti az idegsejteket és gátolja a véralvadást. Ez a fekete élelmiszer proteinforrásként kiemelkedő, és mivel gazdag aminosav-tartalommal is rendelkezik (a triptofán aminosav nyugtató hatással bír), ennek köszönhetően álmatlanság ellen is remek segítség.

Fekete lencse a vastartalmáért

Nemcsak barna, vörös, sárga, hanem fekete lencse is van. Ez a fajta igen apró szemű és nagyon hasonlít a belugakaviárra. A lencsék között ennek van a legmagasabb fehérjetartalma, ezért gyakran a vegetáriánusok kaviárjának is hívják. Fénylő, feszes héjú, így jól főzhető, nem esik szét. Ez a fekete élelmiszer gazdag rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, de leginkább a vastartalma kiemelkedő.

A mindentudó fekete szeder

fekete élelmiszer, szeder

Fotó: Shutterstock

Kutatások alapján a vér antioxidánsszintjét 100 gramm szeder 10 százalékról akár 25 százalékra növelheti, így rákmegelőző hatása kiemelkedő. Fogyasztásával a hosszú távú memória is javítható. A szeder vízben oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, így mindkét típus egészségügyi előnyeit magában rejti. Beleértve például a koleszterinszint csökkentését, a vércukorszint egyensúlyban tartását és persze emésztést serkentő hatását is. Számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szerepet játszik a szénhidrátok és a zsírok bontásában. Magas káliumtartalommal is bír. A mirelit változatát is érdemes minél gyakrabban fogyasztani, smoothie-ba, turmixba, natúr joghurtba keverni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink