Mindig azt tanácsolják az egészséges életmód követőinek, hogy táplálkozzanak minél színesebben. A piros, sárga, zöld, fehér, lila, kék és ezek árnyalataiban pompázó zöldségek és gyümölcsök mindenki előtt ismertek. De mi a helyzet a fekete élelmiszerekkel?

Az egészség sötét árnyalata – 5 fekete élelmiszer, amit érdemes fogyasztani

A természetes fekete élelmiszer színét az antocianinok adja. Ezek a vízoldékony pigmentek pH-tól függően a pirostól egészen a feketéig változtatják a színüket. Az antocián nagyon erős antioxidáns, segíti a káros szabad gyökök elleni védekezést. Minél intenzívebb a pigmentáció, annál erősebb a pozitív hatás: csökkentheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét. Ennek tükrében érdemes megbarátkozni a fekete élelmiszerekkel, mivel nem minden növény tartalmazza ezt a pigmentet. Az alábbi 5 fekete élelmiszer segíthet az egészség sőt, akár a karcsúság megőrzésében is, így ajánlott beilleszteni ezeket a mindennapi étrendbe.

A fekete bab élénkítő hatással bír

fekete élemiszer, fekete bab

Finom egytálétel, tartalmas leves, sőt, ízletes hummusz készíthető fekete babból
Fotó: Shutterstock

A babot sokan nem szeretik puffasztó hatása miatt, pedig számos jótékony tulajdonsága is ismert. Magas a rezveratroltartalma, ami megóvja a szervezetet a károsodásoktól, lassítja az öregedési folyamatokat. Napi egy adag bab helyrebillenti a koleszterinszintet és 25 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a babban található vegyületek negatív hatással vannak az élesztőgombákra is, így a gombás fertőzések esélye is jelentősen csökken. A bab biztosítja a megfelelő mennyiségű rostbevitelt is, ezzel szabályozva az étvágyat, elősegítve a fogyókúra betartását.

Fekete szója az erős csontokért

Ez egy Kínából származó növény, amelynek rendszeres fogyasztása segíthet a testsúlyt kordában tartani, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, valamint támogat a cukorbetegség megelőzésében is. Proteinekben, rostokban és antocianozidokban gazdag. Japánban teát készítenek belőle, mely koffeinmentes, kellemesen édeskés ízű, nyugtató hatású. Magas rosttartalma miatt az éhséget is elnyomja. Izoflavonoid-tartalmának köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Nem utolsósorban pedig erősíti a csontokat!

Fekete szezámmag, a kalciumbomba

fekete élelmiszer, fekete szezámmag

Zabkásához, smoothie-ba, salátára szórva és még számos módon felhasználható a fekete szezámmag
Fotó: Shutterstock

A fekete szezámmag csak abban különbözik fehér társától, hogy nincsen lehántolva. Így még több fehérjét, olajat és kalciumot tartalmaz. Aromája ízletesebb és erőteljesebb, pirítással pedig még inkább felszabadulnak az értékes hatóanyagok. Mivel igazi kalciumbomba, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatot is erősebbé és ellenállóbbá teszi. Magas szinten biztosítja a fogak és a haj szépségét is. Csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát. Gazdag telítetlen zsírsavakban, aminek köszönhetően javítja a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Erősen méregtelenítő hatású, rosttartalma elősegíti az emésztést. Antioxidánstartalmú, valamint erősíti az idegsejteket és gátolja a véralvadást. Ez a fekete élelmiszer proteinforrásként kiemelkedő, és mivel gazdag aminosav-tartalommal is rendelkezik (a triptofán aminosav nyugtató hatással bír), ennek köszönhetően álmatlanság ellen is remek segítség.

Fekete lencse a vastartalmáért

Nemcsak barna, vörös, sárga, hanem fekete lencse is van. Ez a fajta igen apró szemű és nagyon hasonlít a belugakaviárra. A lencsék között ennek van a legmagasabb fehérjetartalma, ezért gyakran a vegetáriánusok kaviárjának is hívják. Fénylő, feszes héjú, így jól főzhető, nem esik szét. Ez a fekete élelmiszer gazdag rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, de leginkább a vastartalma kiemelkedő.

A mindentudó fekete szeder

fekete élelmiszer, szeder

Fotó: Shutterstock

Kutatások alapján a vér antioxidánsszintjét 100 gramm szeder 10 százalékról akár 25 százalékra növelheti, így rákmegelőző hatása kiemelkedő. Fogyasztásával a hosszú távú memória is javítható. A szeder vízben oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, így mindkét típus egészségügyi előnyeit magában rejti. Beleértve például a koleszterinszint csökkentését, a vércukorszint egyensúlyban tartását és persze emésztést serkentő hatását is. Számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szerepet játszik a szénhidrátok és a zsírok bontásában. Magas káliumtartalommal is bír. A mirelit változatát is érdemes minél gyakrabban fogyasztani, smoothie-ba, turmixba, natúr joghurtba keverni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.