Ha még mindig az agyoncukrozott vagy éppen túlfőzött, színtelen-szagtalan menzás „köret” jut eszébe a cékláról, itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjen ezzel a lila csodával. Diabetikusok, kutatók szerint a cékla az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon: telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (jócskán található benne vas, réz, magnézium, kálium), arról nem is beszélve, milyen finom és milyen sokféleképpen elkészíthető. Csokorba szedtük jótékony hatásait, jó lenne, ha (újra) az életünk részévé válna.

Lilával legyen tele a tányér!

Csökkenti a vérnyomást

A cékla nitrátokban gazdag növény, amelyet nitrogén-oxid vegyületté alakít a szervezet. Ez a vegyület ellazítja és tágítja az ereket, amelyekben könnyen áramolhat a tápanyagokban és oxigénben gazdag vér. Ez jobb keringést és alacsonyabb vérnyomást eredményez. Kutatások kimutatták, hogy közvetlenül a céklafogyasztás után szignifikánsan csökken a vérnyomás. Ebből következik, hogy a szívünkre is jótékony hatással van rendszeres fogyasztása. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Növeli az állóképességet

A céklában található tápanyagok az aktívan sportolók számára is tartogatnak meglepetéseket. Egy kutatásban bicikliseket figyeltek meg, az eredmény szerint pedig azok a bringások, akik edzés előtt egy órával céklát fogyasztottak, akár 15 százalékkal is tovább tudtak tekerni, mint azok a társaik, akik nem ettek a lila zöldségből. A hatás általában pár órával a cékla fogyasztása után érződik a legjobban, ezért ha egyéni csúcsot döntenénk például 5 kilométeres futáson, reggelire együnk egy kis céklát. Persze mindez nem azt jelenti, hogy egyetlen céklától kengyelfutó gyalogkakukká válunk, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha hosszú távon fejlődni szeretnénk a sportban.

Jót tesz az agyműködésnek

A nitrogén-oxid ellazítja és kitágítja az ereket, ez pedig nem csak a vérnyomásra, de az agy működésére is kedvező hatással bír. Vizsgálatok kimutatták, cékla fogyasztásának hatására az agy fehérállományában és a homloklebenyben erőteljesebb lesz a véráram. Fontos mindez, hiszen a demenciával küszködők esetében az agy e része szokott károsodni. Tehát nem csak a fiatalok, a sportolók, de az idősek számára is fontos lehet a rendszeres céklafogyasztás.

Megkönnyíti a máj munkáját

A méregtelenítés, a vértisztítás nehéz feladatát a máj végzi – ezt a „munkát” könnyíti meg a rendszeres céklafogyasztás. Vértisztító: betaintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.

Segít megbirkózni a krónikus betegségekkel

Gyulladáscsökkentő (betaintartalma miatt) hatásának köszönhetően – illetve magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a rendszeres céklafogyasztás által a betegségekkel is könnyebben küzdünk meg. Az érrendszeri kockázatok csökkentése mellett a belső szerveket is védi, antioxidánsokban – magnéziumban, káliumban, nátriumban – gazdag. Bővelkedik B6-, B12- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert, serkenti a fehérvérsejtek termelését. Nem csak a náthától véd meg, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti – kiváltképp a mellrákét.

Megkönnyíti a tartós fogyást

Ez az élelmi rostokban gazdag zöldség nem csak szuper egészséges, de még a fogyásban is segíthet. Egy csészényi cékla körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz. Ez az oldhatatlan rost a bélrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, csökkenti a székrekedés és az aranyér kockázatát. Ha pedig az emésztésünk rendben van – a cékla a bélrendszer „kipucolásában” is segít –, a fogyásunk is könnyebben beindul. A sok cékla meglepetést is okozhat: ne ijedjünk meg, ha a vizeletünk kissé lilás, skarlátvöröses színű.

Mit készíthetünk céklából?

Amilyen sokféle jótékony hatással bír a szervezetre, olyan sokféleképpen készíthetjük el és illeszthetjük étrendünkbe a céklát. Ha nem bíbelődnénk vele sokat, csak reszeljük a salátára, nagyszerűen feldobja – nem csak a színét, de az ízét is. De főzhetünk belőle levest is, vagy akár süthetjük-párolhatjuk-főzhetjük köretnek. Vékonyra szeletelve, forró tepsiben kisütve pedig remek ropogtatni való estére a céklachips.

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink