A fogágybetegség a fogak csendes gyilkosa: felmérések szerint a felnőttkori fogvesztések többsége az íny alatti szövetek gyulladásos megbetegedése miatt következik be. De mi is ez pontosan, és mit tehetsz ellene?

5 tipp, hogy megelőzd a fogágybetegséget

Csendben, alattomban, tünetmentesen

A fogágybetegség, más néven ínysorvadás, ahogy a köznyelv sokszor (és kissé pontatlanul) emlegeti, azért olyan veszélyes, mert a folyamatok beindulásakor gyakorlatilag semmi sem figyelmeztet arra, hogy baj van. Miközben nyugodt szívvel éled az életedet, izzadsz az edzéseken, és igyekszel egészségesen élni, az íny alatt beinduló gyulladásos folyamatok „felzabálják” a fogakat tartó szöveteket, többek között a csontot is. A gyulladás során a csont lassacskán elpusztul a fogak körül, a betegség utolsó szakaszában pedig a fogak kilazulnak, erősen mozgathatóvá válnak és kiesnek.

fogágybetegség

Fotó: uniklinik.hu

 

Hogyan indul be a fogágybetegség?

A folyamat leegyszerűsített forgatókönyve a következő. Étkezések, cukros italok után a fogakra tapadt maradványokból rekordsebességgel (olykor alig 20 perc alatt!) lepedék képződik. Ez a lepedék (majd a lepedékből kialakult fogkő) gyakorlatilag a baktériumok melegágya. A kis kórokozók villámgyorsan elszaporodnak és különféle problémákat okoznak. Minket most azok a bacik érdekelnek, amelyek gyulladásokat indítanak be. A gyulladás eleinte az ínyt érinti, majd a baktériumok az íny alá jutva elkezdik a többi szövetet is roncsolni. Ekkor már nem ínygyulladásról beszélünk, hanem fogágybetegségről.

Légy „fogfitt”, és előzd meg a fogágybetegséget! Íme 5 tipp.

1. Alapos fogmosás

Ha nincs lepedék, nincsenek baktériumok sem, amelyek kiütéssel győznének a fogaid felett. Vagyis a megoldás egyszerű: minden fogad minden elérhető felületéről mosd le a lepedéket, naponta legalább kétszer.

2. Fogselymezés

A fogkefével elérhető felszínekről lemostad már a lepedéket? Szuper! Akkor a fogak egymás felé néző felszíneiről is fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével. Jó tudnod, hogy a fogköztisztító kefe hatékonyabb, mint a fogselyem! A neten rengeteg videót megnézhetsz arról, hogy kell ezt csinálni.

3. Antibakteriális szájvíz

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a baktériumokat szájvízzel pusztítsd el, de azért csak lassan a testtel! Az antibakteriális készítmények nem tesznek különbséget a jó és rossz bacik között, márpedig az egészséges szájflórának szüksége van a jó baktériumokra. Ezért hetente csak egyszer-kétszer használj ilyen szájvizet.

4. Ne etesd a bacikat!

Kevesebb cukor, kevesebb szénhidrát: a saját egészségednek is jót teszel ezzel, ráadásul a baktériumokat sem hizlalod.

5. Fogorvosi ellenőrzések

Félévente, évente akkor is keresd fel a fogorvosodat, ha látszólag semmi baja a fogaidnak és az ínyednek! A fogágybetegség, ahogy most már te is tudod, alattomban támad: sem fájdalom, sem más, otthon könnyen felismerhető jel nem fog utalni arra, hogy baj van. Az íny esetleg kicsit pirosabb lesz a szokásosnál, idővel esetleg meg is duzzad, és fogmosáskor vérezhet, de sokáig még ez sem lesz szembetűnő. Azonban már ilyenkor is elkezdődhet a csont lebomlása a fogak körül, amit minél hamarabb meg kell állítani!

 

A fogorvosnál szerencsére minden kiderül, így az íny és fogágy gyógyítását időben el lehet kezdeni. Ráadásul minimum 2 évente röntgenfelvételt is készítenek a fogaidról, amelyen a szakértő szem rögtön észreveszi, ha valahol gyulladás alakult volna ki.

fogágybetegség

Fotó: uniklinik.hu

Mit tehetsz, ha már elindultak a káros folyamatok?

Ha nem sikerült megelőznöd a betegség kialakulását, előbb-utóbb baljós jelek fogják meghúzni a vészcsengőt. Ilyen például az, amikor egyre-másra gennyes puklik nőnek az ínyedre, vagy valamelyik fogad elkezd mozogni.

fogágybetegség

Fotó: uniklinik.hu

A fogászaton belül a parodontológia foglalkozik a fogakat megtámasztó szövetek betegségeivel, így a fogágybetegséggel is. Ha az a gyanúd támad, hogy fogaidat ez a kór veszélyezteti, érdemes olyan fogászatot keresned, ahol dolgozik parodontológus. Mással ne is próbálkozz! A fogágybetegség ellen, ha már kialakult, semmilyen házi praktika nem használ.

A cikkhez a szakmai segítséget az egyik legforgalmasabb hazai fogászati klinika, az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ biztosította.

(x)

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink