Fekete áfonya
A fekete áfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, védik a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. A fekete áfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre, a sejtfal rugalmasságának növelésével. Fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata, illetve enyhíthető a korral járó látásromlás és a memória működésének zavara.
Ajánlott mennyiség naponta: ½ csésze (125 ml)
Fokhagyma
A fokhagyma antibakteriális, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Kénvegyületei antioxidánsként viselkednek, védve a szív és az érrendszer egészségét. A fokhagyma segíti az emésztést, védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben.
Ajánlott mennyiség naponta: legalább 1 gerezd
Olívaolaj
Az olívaolaj 70-80 százalékban egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint nyomokban fitoszterint és lecitint. Gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek fontos szerepük van a káros szabad gyökök elleni küzdelemben. Az olívaolaj természetes állapotában F-vitaminokat is tartalmaz, amelyek a sejthártya építőanyagai és a test működéséhez elengedhetetlen, hormonszerű anyagok alapanyagai.
Ajánlott mennyiség naponta: 1 evőkanál (15 ml)
Fekete áfonya
A fekete áfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, védik a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. A fekete áfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre, a sejtfal rugalmasságának növelésével. Fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata, illetve enyhíthető a korral járó látásromlás és a memória működésének zavara.
Ajánlott mennyiség naponta: ½ csésze (125 ml)
Brokkoli
Kénvegyületeinek köszönhetően fontos a rák elleni harcban. Ezek arra ösztönzik a szervezetet, hogy növelje azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek segítik a méregtelenítést.
Ajánlott mennyiség naponta: ½ csésze 125 ml
Joghurt
A joghurt kiváló forrása a csontépítésben fontos szerepet játszó kalciumnak, de igazi egészségvédő szerepét jótékony baktériumainak, a probiotikumoknak köszönheti. Enyhítheti a panaszokat gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél, húgyúti és gombás fertőzések esetén.
Ajánlott mennyiség naponta: ¾ csésze (175 ml)
Lenmag
Gazdag ómega 3 és ómega 6 zsírsavban, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez, és fontos szerepet játszanak a csontok egészségének megóvásában, a vérnyomás normál szinten tartásában. Különösen változókorban ajánlott a fogyasztása, hiszen összetevői úgy viselkednek a szervezetben, mint az ösztrogén hormonok, csökkentve a mellrák kialakulásának veszélyét.
Ajánlott mennyiség naponta: 1-2 evőkanál (15-25 ml)
Fahéj
A fahéj egyike a legjobb gyógyító fűszereknek. Segít a vércukorszint optimalizálásában, megelőzni a vérrögképződést, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.
Ajánlott mennyiség naponta: ¼-½ teáskanál (1-2 ml)