Az energiaszelet általában – ahogy a nevéből is kiderül – energiában, kalóriában gazdag, és nincs ez másképp az alábbi finomsággal sem. Ezeknek a szeleteknek nem az a célja, hogy nassolnivalóként megeszegessünk belőlük naponta több darabot, már csak azért sem, mert egy-egy bolti szelet kalóriatartalma például gyakran több, mint egy nagyobb adag főételé. A házi verziót elkészíteni nemcsak azért praktikus, mert így pontosan tudjuk, mi van az ételben (csupa egészséges alapanyag), hanem azért is, mert az adagok/szeletek méretét is magunk dönthetjük el. Napi 1 kis darab energiaszelet egy intenzívebb edzés után belefér a sportos étrendbe: csomagoljuk be, tegyük el a sporttáskába, és testmozgás után rágcsáljuk el.
A hajdináról
A hajdina zsírmentes, glutént nem tartalmaz, ellenben sok benne a B1-, B2-, C-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja. Eredetéről, felhasználásról részletesen itt kattintva olvashatsz!
Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap
Hajdinás-magvas energiaszelet
Hozzávalók (24 szelethez):
230 g hajdina
90 ml kókuszzsír
40 g keserű kakaópor
100 ml méz
egy csipet só
230 g zabpehely
100 g dió/mandula/mogyoró (tetszés szerinti olajos magvak)
30 g napraforgómag
30 g tökmag
80 g cukrozatlan aszalt gyümölcs (pl. áfonya, meggy)
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hajdinát egy száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára.
2. Egy kisebb serpenyőben közepes lángon hevítsük fel a kókuszzsírt, ha teljesen megolvadt, öntsük bele a kakaóport, a mézet és a csipet sót, keverjük el, majd vegyük le a lángról.
3. Egy nagyobb tálban forgassuk össze a zabpelyhet, a hajdinát, az olajos magvakat, a naprafogó- és a tökmagot, illetve a cukrozatlan aszalt gyümölcsöt. Öntsük le az kakaós-mézes masszával, majd keverjük el alaposan, hogy a magvakat mindenhol érje a csokis öntet.
4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, osszuk el benne a keveréket, majd 15-20 perc alatt süssük készre. Ha kicsit kihűlt, szeleteljük fel kis darabokra.
Elkészítési idő: 30 perc
DF-tipp:
Ha méz helyett juhar- vagy rizsszirupot használsz, a vegán étrendbe is beilleszthető ez az energiaszelet.
Ezért nagyon fontos a nőknek az olajos magvak fogyasztása!