Rohanós hétköznapokon, ráérős hétvégéken, ünnepekkor – a reggeli mindig a legfontosabb étkezés. Egészséges recepteket ajánlunk a magvak és a zabpehely fűszereplésével.

Édes magvas-zabpelyhes reggelik, hogy lendületesen induljon a nap

Miért jó választás reggelire a zabpehely és a magfélék?

Valóban sokan tartják a reggelit a nap legfontosabb, kihagyhatatlan főétkezésének, hiszen egy tartalmas, szénhidrátban gazdag, de könnyű reggeli egész délelőttre feltölti az embert energiával. A zabpehely könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrát, éppen ezért reggelire tökéletes. Az olajos magvak pedig tele vannak olyan egészséges zsírsavakkal, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Az alábbiakban három házi zabszelet receptjét ajánljuk.

Áfonyás zabpehely morzsás szelet

áfonyás zabpehely morzsás szelet

Áfonyás zabpehelymorzsás szelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (8-10 szelethez):

A morzsához:

5 ek sózatlan vaj, olvasztva

180 g teljes kiőrlésű liszt

125 g zabpehely

2 ek durvára vágott mandula

150 g méz

50 g barna cukor

1 tk frissen facsart citromlé

1 csipet só

Az áfonyás töltelékhez:

300 g áfonya (mirelit is lehet)

50 g barna cukor

2 ek friss citromlé

1 ek teljes kiőrlésű liszt

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Egy közepes méretű tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a lisztet, a zabpelyhet, a mandulát, a mézet, a cukrot, a citromlevet és a sót. Gyúrjuk masszává – nem baj, ha a végeredmény kicsit szárazabb, morzsásabb. Körülbelül 1 csészényit vegyünk ki belőle, és tegyük félre. A maradék morzsát tegyük a tepsibe. Az ujjaink segítségével nyomkodjuk szét, hogy a tepsiben mindenhol összeálljon.

3. Készítsük el az áfonyás tölteléket: egy kisebb edényben keverjük össze az áfonyát, a cukrot, a citromlevet és a lisztet. Öntsük rá a morzsa alsó rétegére, majd az egészre szórjuk rá a maradék zabpelyhes keveréket. Süssük az egészet körülbelül 50 percig. Ha kész, hagyjuk legalább 20-30 percig hűlni, mielőtt felvágjuk.

Elkészítési idő: 65 perc + hűtés

DF-tipp: Ha friss áfonyából készítjük, a sütési idő lerövidülhet 10-15 perccel.

 

Banános-quinoás müzliszelet

banános quinoás müzliszelet

Banános-quinoás müzliszelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

60 g quinoa

180 g zabpehely

1 tk őrölt fahéj

½ tk sütőpor

½ teáskanál só

3 db nagyobb, érett banán

1 db tojás

1 ek kókuszolaj

2 tk vaníliás cukor

100-120 g szárított cseresznye vagy vörös áfonya

40 g pirított dióbél

40 g csokireszelék

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

2. Főzzük meg a quinoát, majd tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpelyhet a fahéjjal, a sütőporral és sóval. Adjuk hozzá a pépesített banánt, a felvert tojást, a mézet, az olajat és a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a kihűlt quinoát. Keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a szárított gyümölcsöt, a diót és a csokireszeléket.

3. A tésztát öntsük a tepsibe, majd süssük körülbelül 30-35 percig, míg aranybarnára pirul. Amikor már kihűlt, szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 60 perc

 

Magvas energiaszelet

zabpehely szelet olajos magvak

Magvas energiaszelet
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (12 szelethez):

60 g napraforgómag

60 g apróra zúzott dió vagy mandula vagy mogyoró, akár vegyesen

45 g zabpehely

1 tk chiamag

3 ek kókuszreszelék

1 csipet só

¼ tk fahéj

50 g aszalt gyümölcs

2 ek csokireszelék

2 ek méz

60 g mogyoróvaj

½ tk vaníliás cukor

 

Elkészítése:

1. A magokat, dióféléket pár perc alatt pirítsuk meg egy forró, száraz serpenyőben. Ha kihűltek, egy nagyobb tálban keverjük össze a chiamaggal, a kókuszreszelékkel, a sóval, az asztalt gyümölccsel és a csokival.

2. Egy kisebb lábosban, közepes lángon melegítsük fel a mézet, a mogyoróvajat és a vaníliás cukrot, majd az egészet öntsük a magkeverékre, és alaposan keverjük össze.

3. Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát. Jó alaposan nyomkodjuk le, hogy összeálljon. Tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba, míg elég kemény lesz a massza, hogy vágni lehessen.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!
Álomsüti téli napokra: diétás mákos pite
Ez a gluténmentes mákos pite tökéletes választás mindenkinek, aki egészséges, de ízletes desszertet keres. Rostokban, fehérjében gazdag, könnyen elkészíthető, és akár diétába is beilleszthető!
A legjobb téli sportok, ha kipróbálnál valami újat
Télen is rengeteg izgalmas sportot próbálhatsz ki, akár a hóban, akár a fagyos pályákon. Fedezd fel a téli kalandokat, legyen szó extrém élményekről vagy könnyed kikapcsolódásról!
Fedezd fel, milyen technológiai előnyöket kínálnak a Nike zokniknak sportolás közben
Mi pörgeti fel legjobban az edzőcipőd? Természetesen egy pár zokni. De nem akármilyen zokni! Válaszd az egyik híres brand, például a Nike zokniját. A híres Swoosh logós kiegészítőnek köszönhetően még eredményesebb leszel sportolás közben.
Diéta és kollagén: így támogasd a megfelelő kollagéntermelést
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testedben, amely alapvető szerepet játszik a bőröd, az ízületeid, a hajad, a körmeid és az izmaid struktúrájában.

Ajánlataink