Alma – a főszereplőnk –, tojás, cukor, liszt. Ennyiből áll ez az almás süti. De mivel törekszünk arra, hogy a desszertünk a lehető legegészségesebb legyen, ezért aztán nem mindegy, milyen liszt és milyen cukor kerül bele. A lisztnél jó választás a sütéshez kiválóan alkalmas durumliszt, illetve az aromásabb, teltebb ízű teljes kiőrlésű liszt. A cukornál válasszuk az alacsony glikémiás indexű, a sima cukornál kevesebb kalóriát tartalmazó nyírfacukrot. (Viszont ha mégis sima fehér vagy barna cukorral készítenéd, kicsit kevesebbet használj, mint a receptben megadott nyírfacukor mennyisége, az utóbbinak ugyanis egy picivel gyengébb az édesítőereje.)
Durumliszttel és nyírfacukorral készítve a teljes sütemény kb. 1535 kalóriát tartalmaz. 12 szelet kijön ebből a tésztamennyiségből, ami azt jelenti, hogy egy szeletben 127 kcal van. Ennyi akár a fogyókúrás étrendbe is beleférhet!
Almás süti
Hozzávalók (12 szelethez):
3 db alma (egyenként legalább 150 g-os darabok)
3 L-es tojás (szobahőmérsékletű)
220 g nyírfacukor
150 g durumliszt
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kenj ki vékonyan zsiradékkal, és béleld ki sütőpapírral (a zsiradék csak arra kell, hogy rendesen tapadjon a papír).
2. Az almákat hámozd meg, csumázd ki, a gyümölcshúst vágd kis kockákra.
3. A tojásokat elektromos habverővel verjük a térfogata legalább háromszorosára a cukorral, kb. 8 perc alatt. Akkor jó, ha szép világos, sűrű, de levegős, a megfelelően felvert tojás ennek a sütinek a titka.
4. Szitáld bele a lisztet, és óvatosan forgasd bele. Ezután jöhet bele az alma, és ezt is óvatosan keverd hozzá, hogy
5. Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 70 percig. Akkor jó, ha aranybarnára sül, és átmegy a tűpróba teszten. Miután elkészült, hagyd a formában hűlni legalább 20 percig, mielőtt tálalnád.
Elkészítési idő: 90 perc
DF-tipp:
Habár azt ígértük, hogy ez az almás süti csak 4 hozzávalós, a legtöbb háztartásban megtalálható az alma nagy barátja, a fahéj. Érdemes néhány csipetnyivel feldobni a tésztát, mert valóban utolérhetetlen párost alkot az almával.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Top 5 egészséges muffin a túróstól a zabpelyhesig
- Édes, finom, energiát adó: túrós zabpalacsinta
- Zabkásával töltött sült alma
- Almás crumble