A női mellen többféle elváltozás is kialakulhat. Ha bármi szokatlant tapasztalsz, nem kell pánikba esni, de tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni. Így megkímélheted magát a felesleges aggodalmaktól, ha ártalmatlan elváltozásról van szó, illetve idejében megkezdődhet a kezelés, ha komoly a baj.

A mell elváltozásai – Mindig vedd komolyan!

Tejcsorgás

Gyakori, hogy nem szoptató nőknél is tejcsorgás jelentkezik. Előfordul, hogy közvetlenül észlelhető, de olyan is, hogy csak a mellbimbó összenyomásakor. Lehet fiziológiás, a mellbimbó ismételt érintése, ingerlése, szexuális ingerlése is kiválthatja, de okozhatják gyógyszerek, például fogamzásgátlók, nyugtatók, depresszió elleni szerek. Minden esetben fontos specialistához, nőgyógyászhoz vagy endokrinológushoz fordulni. A tejcsorgást okozhatja az agyalapi mirigy működésének zavara, ciszta, a mellszövet jó- vagy rosszindulatú daganata.

 

Váladékozás

Általában jóindulatú jelenség, és a tejcsatornákból kiinduló, apró, jóindulatú daganat okozza. A sávos, véres váladék adhat okot aggodalomra, ilyenkor gondolni kell emlőrákra is. Az onkológiai vizsgálat különösen fontos a menopauza körüli nők esetében.

 

Harmadik mellbimbó

Statisztikai adatok szerint minden 18. embert érint ez a probléma, ami a legtöbbször teljesen ártalmatlan elváltozás. Kisméretű, könnyen összetéveszthető az anyajegyekkel, hiszen az esetek többségében zsírszövet nem tartozik a harmadik bimbóhoz. Néhány perces műtéttel könnyen meg lehet tőle szabadulni.

 

Mellbimbók viszketése, kisebesedése

Sokszor okoznak ilyen jellegű panaszt a nem megfelelő sportmelltartók, sportruházatok, illetve az ekcéma vagy gombás fertőzések is. De ha nem irritálja semmi a mellbimbót, és mégis vörössé, viszketővé, pikkelyessé válik, keresd fel orvosod, mert ez lehet a Paget-tumor jele. Ez a mellráktípus nagyon ritka, az összes mellrákos eset egy százalékában fordul elő (hazánkban évente 6080 ilyen esetet diagnosztizálnak). Általában csak az egyik mellbimbónál figyelhetők meg az elváltozások.

 

Szőrszálak a mellbimbón

Néhány szál sötét szőr a mellbimbón teljesen normális jelenség, rendszeres eltávolításukkal az esztétikai probléma könnyen orvosolható. Gond akkor van, ha a szőrtüszők megnőnek, fájdalmasak, viszketők és pikkelyesek lesznek: ez lehet fertőzés vagy rosszindulatú elváltozás jele is. Hormonális zavarra utal, ha a szőrnövekedés fokozódó tendenciát mutat, és a test más részein is – a mellek között, a köldökcsíkban, az állon, a keresztcsont környékén – is megjelennek a sötét szőrszálak. Ilyenkor érdemes megnézetned a női hormonok, a tesztoszteron, a mellékvese- és a pajzsmirigyhormonok szintjét. Érdekes, hogy a D-vitaminként ismert hormon hiánya is felelős lehet a hormonegyensúly felborulásáért, ezért annak szintjét is ajánlatos ellenőriztetni.

 

Befelé forduló mellbimbók

Igen gyakori eltérés, a nők kb. 15 százalékánál fordul elő. A befelé forduló mellbimbó kialakulásának oka elsősorban az, hogy az átlagosnál rövidebbek a tejtermelő mirigyek kivezetőcsövei, és nem engedik a mellbimbót kitüremkedni, illetve az itt található kollagénrostok nem elég rugalmasak. A befelé forduló mellbimbó egyedül szoptatásnál okozhat nehézséget, de megfelelő technikával és eszköz alkalmazásával ez a probléma jól orvosolható. Gyakran végeznek műtétet a kötőszövet „felszabadításáért”, ezzel az a gond, hogy nem garantált a tartós eredmény.

Aggodalomra az adhat okot, ha az addig normális mellbimbó fordul be vagy kezd fájni. Ekkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a hormonváltozásokon túl ez akár a mellrák tünete is lehet.

 

Formai eltérések

A női mellek nem egyformák, sőt nincs olyan nő, akinek a két melle egyforma lenne! Nincs ez másképp a mellbimbókkal sem: olykor az egyik jobban kitüremkedik, mint a másik, esetleg más irányba mutat vagy nagyobb az udvara. Mindez teljesen normális. Orvoshoz csak akkor kell fordulni, ha az elváltozások hirtelen, egyik napról a másikra jelennek meg.

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink