Az avokádó viszonylag magas zsírtartalmú, de nagyon egészséges gyümölcs. A magas zsírtartalom bizonyos előnyt is jelent, hiszen ómega 3 zsírsavat tartalmaz, ami jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, valamint az idegrendszerre. A telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben található benne B-, C-, E- és A-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig magas a kálium-, foszfor-, vas-, nátrium- és kalciumtartalma.
A jól megválasztott avokádó kincset ér
Gyakran tapasztalhatjuk, amikor avokádót szeretnénk vásárolni, hogy vannak egészen kemény és teljesen puha darabok is. Melyik a jobb? Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor jobb a puhábbat választani, mert az akár kellemesen kenhető is. A keményebb verzió azt jelenti, hogy a gyümölcs még éretlen. 2-3 nap alatt a konyhában, szobahőmérsékleten kellemesen megpuhul, de félkeményen is felhasználhatjuk salátákba vagy szendvicsek tetejére. Arra azonban ügyeljünk, hogy ha megpucoljuk és felvágjuk, alig húsz perc múlva a szép zöld szín oda, és az avokádó barnás árnyalatot ölt. érdemes pár csepp citromlevet csepegtetni a gyümölcshúsra, hogy megőrizze szép színét. ez kiváltképp akkor fontos, ha vendégváró falatként használjuk fel.
Amit már mindenki tud
Az avokádót nyersen szokták fogyasztani. Készítenek belőle mártogatós krémet, keverik salátába, de gyakran teszik kiegészítő elemként szendvicsekbe is. Semleges íze miatt gyakran ízesítik sóval, fokhagymával és mustárral.
Tudta?
Az avokádót nem csak enni, kenni is szokták. Magas zsír- és olajtartalma miatt a kozmetikai ipar is felfedezte, és kifejezetten száraz, érzékeny bőrre készítenek belőle krémeket és egyéb kozmetikumokat. Sok esetben tapasztalták, hogy ekcémás tünetekre is pozitív hatással van
Tudta?
Az avokádó és a tonhal nem csak salátaként remek együtt. Ha az avokádót alaposan kikeverjük egy doboz tonhalkonzervvel, nagyon pikáns krémet kapunk, amelyet pirítósra kenhetünk, de mártogathatunk bele zöldségcsíkokat is. Ha a krém mellett döntünk, ízesítsük egészen apróra vágott lila hagymával!