Az avokádó egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, már minden kisebb-nagyobb szupermarket polcán megtalálható. A legtöbbször mártogatós szószt, krémet készítünk belőle, vagy salátába keverjük. Semleges íze miatt szinte bármilyen más étellel jól kombinálható. Tágítsuk egy kicsit avokádó-látókörünket, lássuk, mi mindenre használhatjuk még ezt a különleges gyümölcsöt.

Az új reggeli őrület: avokádó

Az avokádó viszonylag magas zsírtartalmú, de nagyon egészséges gyümölcs. A magas zsírtartalom bizonyos előnyt is jelent, hiszen ómega 3 zsírsavat tartalmaz, ami jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, valamint az idegrendszerre. A telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben található benne B-, C-, E- és A-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig magas a kálium-, foszfor-, vas-, nátrium- és kalciumtartalma.

A jól megválasztott avokádó kincset ér

Gyakran tapasztalhatjuk, amikor avokádót szeretnénk vásárolni, hogy vannak egészen kemény és teljesen puha darabok is. Melyik a jobb? Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, akkor jobb a puhábbat választani, mert az akár kellemesen kenhető is. A keményebb verzió azt jelenti, hogy a gyümölcs még éretlen. 2-3 nap alatt a konyhában, szobahőmérsékleten kellemesen megpuhul, de félkeményen is felhasználhatjuk salátákba vagy szendvicsek tetejére. Arra azonban ügyeljünk, hogy ha megpucoljuk és felvágjuk, alig húsz perc múlva a szép zöld szín oda, és az avokádó barnás árnyalatot ölt. érdemes pár csepp citromlevet csepegtetni a gyümölcshúsra, hogy megőrizze szép színét. ez kiváltképp akkor fontos, ha vendégváró falatként használjuk fel.

Amit már mindenki tud

Az avokádót nyersen szokták fogyasztani. Készítenek belőle mártogatós krémet, keverik salátába, de gyakran teszik kiegészítő elemként szendvicsekbe is. Semleges íze miatt gyakran ízesítik sóval, fokhagymával és mustárral.

Tudta?

Az avokádót nem csak enni, kenni is szokták. Magas zsír- és olajtartalma miatt a kozmetikai ipar is felfedezte, és kifejezetten száraz, érzékeny bőrre készítenek belőle krémeket és egyéb kozmetikumokat. Sok esetben tapasztalták, hogy ekcémás tünetekre is pozitív hatással van

Tudta?

Az avokádó és a tonhal nem csak salátaként remek együtt. Ha az avokádót alaposan kikeverjük egy doboz tonhalkonzervvel, nagyon pikáns krémet kapunk, amelyet pirítósra kenhetünk, de mártogathatunk bele zöldségcsíkokat is. Ha a krém mellett döntünk, ízesítsük egészen apróra vágott lila hagymával!

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.