A reflux, a különböző hasi fájdalmak, görcsök, a székrekedés egyre több embernek nehezíti meg a mindennapjait. Még azokét is, akik egészségesen táplálkoznak. Hiába ugyanis a jól megtervezett étrend, akad néhány étel, amely megterheli az emésztést. Annak, aki gyakran küzd emésztési gondokkal, érdemes megfigyelnie, jelentkeznek-e a problémák, ha elhagy bizonyos ételeket. Ha csak ritkán tapasztaljuk a tüneteket, illetve nem szeretnénk lemondani kedvenc ételünkről, próbáljunk fokozatosan „leszokni”, hetente maximum kétszer fogyasszuk a gondot okozó ételt vagy élelmiszert. Ha a panaszok nem enyhülnek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, keressünk fel gasztroenterológust. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb „bűnösök”.

Bajban az emésztés

Szénsavas üdítők

Megszokott napi bűnözés ez sokaknak, gondolván, ennyi még nem „bántja” az emésztésünket. Sajnos nagyobbat nem is tévedhetnének: a szénsavas italok gyakori fogyasztása reflux kialakulásához vezethet. A puffadásról és a szinte azonnal jelentkező böfögésről nem is beszélve, ami szintén kellemetlen.

Olajban sült ételek

A rántott ételek, a sült krumpli, a lángos a diétázók egyik fő mumusa. Érdemes minél ritkábban fogyasztanunk ezeket, és nem csak az alakunk megőrzése érdekében. Talán a nevében gyorskaja, ám az emésztésünket alaposan lelassítja. A baj továbbá az, hogy ezek az ételek ellazítják a nyelőcső alsó záróizmát – aminek feladata, hogy megakadályozza, a savak a gyomorból visszajussanak a nyelőcsőbe – ez pedig refluxos tüneteket okozhat. Nem véletlenül érezhetünk gyomorégést, akár szívtájéki fájdalmat egy-egy kiadós rántott étel elfogyasztása után. Ugyanígy érezhetünk a burgonyából készült chipsek után is, amelyek szintén olajosak, zsírosak, megfekszik a gyomrot, nehezítik az emésztést, ráadásul rendkívül hizlalóak.

Szójaszósz

A szushiimádók étrendjének fontos része. Sajnos azonban glikációs végtermék (angolul AGE, vagyis Advanced Glycation End), és gyomorbántalmakat okozhat, ha sokat fogyasztunk belőle. A glikációs végtermék egy kémiai folyamat eredményeként alakul ki a magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, ha magas hőfokon kezeljük, sütjük, főzzük őket. Ez a kémiai reakció a szénhidrátok, fehérjék és zsírok közt zajlik le és gyulladást okozhat a szervezetben. Nem csak a gyomor számára ártalmas, de a bőrnek sem tesz jót. Azt javasoljuk, ha legközelebb szushit eszik, próbálja elhagyni a „mártogatóst”, és figyelje a szervezete reakcióját.

Vörös húsok

Kisebb adagban egészségesek, ám ha sokat fogyasztunk belőlük, nem csak a szívünknek és a vérnyomásunknak ártunk. Zsírban gazdagok lévén – hasonlóan az olajban sült ételekhez –, ellazítják a nyelőcső záróizmát, ami szintén gyomorégéses panaszokhoz vezet. Míg a joghurtban található baktériumok az emésztést segítik, a vörös húsokban (és a feldolgozott hústermékekben) úgynevezett Neu5Gc molekula található, amely gyulladást okozhat a bélrendszerben. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk például a steakről, de érdemes ritkábban fogyasztani, illetve olyan marhából készíteni, amely szabad tartásban nevelkedett és kukoricatakarmány helyett füvet legelt.

Éretlen banán

Hajlamosak vagyunk a boltban a „csúnya”, megbarnult helyett a világosabb, zöldesebb árnyalatú, még éretlen banánt választani. Ezzel nincs is baj, ha otthon hagyunk a gyümölcsnek időt, hogy beérjen. Fontos, hogy éretlenül ne együk, az éretlen banánnak ugyanis magas a tannintartalma, ami lelassítja az emésztést (igaz, ez például hasmenéskor kifejezetten hasznos lehet) és megviseli a bélrendszert. Ha gyakran tapasztal székrekedést, kellemetlen tüneteket banánfogyasztás után, érdemes türelmesnek lenni, és csak érett állapotban enni ezt a szuper gyümölcsöt.

Tojás

Az egyik legegészségesebb étel, mindenkinek ajánljuk gyakori fogyasztását. Ugyanakkor, ha túl sokat eszünk belőle, allergiás tüneteket okozhat – a gyerekek között ez a második leggyakoribb allergiafajta. De nem csak allergiás tüneteket okoz, gyomorbántalmakat is előidézhet azoknál, akik érzékenyek rá.

Ezek is érdekelhetnek

Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.

Ajánlataink