Sokan nem gondolnák, hogy a napozás a jótékony hatásain túl mennyi veszélyt rejthet, ha nem vagyunk elég tudatosak és óvatosak. Megfelelő védekezés nélkül igen súlyos következménye lehet a gondatlan sütkérezésnek!

Megkérdeztük a bőrgyógyászt, mire kell figyelnünk, ha napozunk

A legtöbb ember számára a nyár az egyik leginkább várt évszak. Fürdőzhetnek, pihenhetnek, és nem mellesleg lebarnulhatnak, jöhet a napozás. Utóbbinál, ha nem szeretnénk nagy bajt, fontos tisztában lennünk néhány információval – írja a Hot! magazin.

– Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk védekezni a napsugárzás káros hatásai ellen, ismernünk kell a saját bőrtípusunkat. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok, ahol megnézik az anyajegyeinket, valamint az, hogy tudjuk, van vagy volt-e a családunkban bőrdaganatos megbetegedés. A fényvédő és a naptej kiválasztása előtt érdemes szakorvossal konzultálni. Ha ezt mégsem tesszük, akkor az 50-es faktorszámú, komplex, vízálló változatokat ajánlott megvásárolni – kezdte lapunknak dr. Kriston Renáta bőrgyógyász.

„Keresni kell az árnyékos helyeket”

A fényvédő mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy mikor érdemes kifeküdni a strandra: 11 és 15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra, hiszen ekkor a legmagasabb az UV-terhelés.

– Ez a négyórás intervallum a napozás egyik fő alapszabálya. Ha pedig kint vagyunk, keresni kell az árnyékos helyeket, főleg akkor, ha vízparton vagyunk, mivel a víz visszaveri a napfényt, és még inkább ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak. Hosszas kintlétnél, fürdőzésnél mindig legyen kéznél a fényvédő, hogy kétóránként újra tudjuk kenni – részletezte a szakorvos.

„Elengedhetetlen a folyadékpótlás”

Ami a napfény káros hatásait illeti, a lista igen hosszú, a kevésbé ártalmasaktól egészen a daganatos bőrbetegségekig.

– Nem megfelelő védelem esetén könnyen leégés vagy napszúrás léphet fel. Előbbinél az aloe vagy a pantenol javít a bőrpirosságon és az érzékenységen, hűsít, és csökkenti a gyulladást. Utóbbinál pedig segít a hűsítő zuhany és a hűvös szoba. Mind a leégésre, mind a napszúrásra igaz, hogy elengedhetetlen a folyadékpótlás. Ha ezek nem elegendőek, vagy a tünetek súlyosbodnak (hólyagos bőrfelület, hányás, hányinger), akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! A napsugarak kártékony hatásaihoz tartozik még, hogy a bőr dehidratálttá válik, és veszít a rugalmasságából. Sőt, a bőröregedés mértékében is fontos szerepet játszik. A felelőtlen napozás egyik legsúlyosabb következménye a melanoma, ami a pigmenttermelő sejtek rosszindulatú elváltozása. Ám a pozitív hatásokra is fel kell hívni a figyelmet: a napfény természetes D-vitamin-forrás, jobb hangulatot eredményez, és gyorsítja az anyagcserét – mondta a doktornő.

Ruha alatt is kenjünk!

Sokan azt hiszik, hogy a ruházat megvédi a bőrüket az UV-sugárzástól, de ez nincs így! A lenge nyári ruhák alatt célszerű ugyanúgy fényvédőt használni, mielőtt elhagynánk a lakást.

– Habár vannak olyan fürdőruhák és egyéb darabok, amik már UV-szűrősek, de azért javasolt a fényvédő használata akár egy rövid sétára is – árulta el dr. Kriston Renáta.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink