A sokat emlegetett Candida albicans egy élesztőhöz hasonló gombaféleség, amely minden egészséges ember nyálkahártyáin (száj, torok, belek, nemi szervek) tenyészik. Az egészséges szervezet azonban kordában tartja e gomba és más káros mikroorganizmusok szaporodását. A baj akkor kezdődik, ha felborul az egyensúly. A szervezet legyengült védekezőképességének egyik jele a káros mértékben elszaporodó Candida.

Candida – jelez az immunrendszer

Egyensúlyzavarok

Szervezetünk nyálkahártyái kapuk, a külvilág és a szervezet belső világa közötti átjárást őrzik. Minden, ami bekerül a szervezetünkbe, a nyálkahártyák közvetítésével juthat be. A légzőszerveket, az emésztőtraktust és a belső nemi szerveket (főleg a nők esetében) nyálkahártyák borítják. E kapuk tehát az immunrendszer fontos védekező egységei. A nyálkahártyákon a szervezet működése szempontjából hasznos és káros mikroorganizmusok is tenyésznek. Az immunrendszer legyengülése esetén a káros baktériumok, gombák hirtelen elszaporodnak, míg az egészséget fenntartó bélbaktériumok populációja csökken. Ilyenkor beszélünk candidiázisról vagy egyéb gombás, bakteriális fertőzésről.

Kiváltó okok:

  • helytelen étkezési szokások,
  • stresszel teli időszak,
  • hosszan tartó kedvezőtlen érzelmi vagy életkörülmények,
  • kimerültség,
  • rossz alvási szokások,
  • megfelelő testmozgás hiánya,
  • egyes gyógyszerek, például antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták szedése.

A Candida-gomba elszaporodása számos, látszólag nem kapcsolódó tünetet produkálhat:

  • puffadást,
  • gázképződést,
  • lepedéket a nyelven,
  • émelygést,
  • fáradékonyságot,
  • légzőszervi tüneteket,
  • húgyivarszervi fertőzéseket,
  • gyulladásokat, bőrkiütéseket,
  • dekoncentráltságot,
  • érzelmi zavarokat.

Ha a tünetek ellenére nem állítjuk meg a gombák szaporodását, a szervezet különböző rendszereiben egyre több méreganyag gyűlik fel, és ördögi kör alakul ki.

Terhesség és szoptatás alatt, valamint súlyos mentális, érzelmi vagy fizikai tünetek esetén mindenképpen bízzuk szakemberre a probléma kezelését. A következő általános tanácsok azonban szinte minden Candida-beteg esetében hasznosak lehetnek.

Táplálkozási irányelvek

Kerülendők

  • Az édes, nehéz, hideg ételek. A cukrok és cukortartalmú édesítőszerek elősegítik az élesztőgombák szaporodását. A fenti minőségekkel rendelkező ételek még jobban megterhelik az amúgy is gyenge emésztőrendszert, és még több méreganyag létrejöttét eredményezik.
  • Az édes gyümölcsök (pl. szőlő) és a belőlük készült levek.
  • A krumpli, a paprikafélék, a paradicsom és a padlizsán.
  • A maradék, hűtőben tárolt és újramelegített ételek. Ezek nehezebben emészthetők, mint a frissen készített és fogyasztott ételek.
  • A koffein, a nikotin és a szénsavas üdítők.
  • A finomított és élvezeti ételek (csoki, chips stb.), valamint a fehér liszt. Csökkentsük a fehér rizs fogyasztását.
  • Az összes élesztőtartalmú étel, kelt tészták, főtt tészták, érlelt sajtok, gomba és földimogyoró.
  • A savanyított, ecetes, erjesztett ételek.

Kedvezőek

  • Együnk minél több zöldséget. Fogyasszunk valamennyi keserű vagy pikáns zöldséget is, például keserű salátaféléket, karélát, görögszéna-hajtást, retket, valamint dósasemleges zöldségeket: cukkinit, nyári tököt, spárgát, sárgarépát, zöldbabot, leveles zöldségeket.
  • Fűszerezéshez némi cayenne-i bors vagy gyömbér ajánlott.
  • Kisebb mennyiségben fogyaszthatunk keresztesvirágúakat (pl. brokkoli vagy kelbimbó). Az ájurvéda inkább ajánlja a rövid ideig párolt zöldségek fogyasztását, mivel azok könnyebben emészthetők a nyers zöldségeknél.
  • Felkelés után igyunk meg egy liter forralt, meleg vizet, melybe egy citrom friss levét csavartuk.
  • A zöldségekre tehetjük citromlé és olívaolaj egyenlő arányú keverékét, ez segíti az emésztést és a máj munkáját.
  • A friss gyömbér kifacsart leve citromlével és sóval keverve szintén az emésztést támogatja. Fogyasszunk belőle egy evőkanállal étkezés előtt fél órával.
  • Kisebb mennyiségű gyümölcsöt már lehet fogyasztani, ha a Candida-burjánzás alábbhagyott. A kesernyés gyümölcsök, például a grépfrút vagy a papaja ajánlottak, illetve a gránátalma. A dinnyét és a nagyon édes gyümölcsöket (pl. szőlő, aszalt gyümölcs) kerüljük. A gyümölcsöt reggel, más ételektől elkülönítve kell fogyasztani.
  • Teljes kiőrlésű gabonakásák és kis magvú hüvelyesek (dálfélék) fogyasztása ajánlott. A fehér rizsből minél kevesebbet fogyasszunk. Válasszunk inkább zabot, hajdinát, quinoát, amarántot, árpát és rozst. A teljes kiőrlésű, sok rostot, lenmagot tartalmazó kenyerek elősegítik a méreganyagok eltávolítását a vastagbélből. A mungóbab főzeléknek és levesnek is kiváló.
  • A higított, élőflórás joghurt megfűszerezve elősegíti az emésztést, és helyreállítja a bélflórát. Friss gyömbérrel, kősóval, pirított római köménnyel, friss currylevéllel ízesíthetjük.
  • Adjunk az ételekhez emésztést elősegítő és méregtelenítő hatású fűszereket, például kurkumát, fekete borsot, gyömbérport, római köményt, fahéjat, lepkeszegmagot. A fűszereket egy kevés ghíben vagy olívalajban kell megpirítani.
  • A főzéshez használhatunk kókuszolajat is, amely baktérium- és gombaellenes hatással bír.
  • Igyunk sok meleg vizet. Ez elősegíti a méreganyagok kiválasztását a vizelet és izzadság segítségével, és megakadályozza a káros baktériumok és gombák szaporodását.

Életmódjavaslatok

Légzés

A mély, teljes tüdős légzés nagyon hasznos a bélflóra egészsége szempontjából. A rekeszizom tudatos használatával masszírozzuk a beleket, és a mély légzés során több prána jut a szervezetünkbe. A mély légzést kiegészíthetjük a bandhák (izomzárak) gyakorlásával, ez szintén erősíti az immunrendszert, és szabályozza a mirigyek működését.

Alvás

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű pihenés minden éjszaka. A pihenés hiánya gyengíti a szervezet regenerálóképességét, ugyanis a sejtanyagcsere a pihenés óráiban a legaktívabb. Feküdjünk le tíz óra előtt, és keljünk fel korán.

Jóga

A testmozgások közül a jóga a leginkább ajánlott. Egy jó oktató képes a testalkatunknak és egészségi állapotunknak megfelelő gyakorlatok összeállítására. A séta is hasznos testmozgás. Ha tehetjük, reggel, friss levegőn gyakoroljuk.

Masszázs

Lehetőleg naponta végezzünk önmasszázst meleg olajjal vagy masszíroztassuk magunkat. A stressz oldása mellett feltölt energiával, és a hasi masszázs kifejezetten jól stimulálja a belső szervek anyagcseréjét.

Stresszoldás

A stressz számos betegség mellett a Candida egyik fő előidézője is. A jógagyakorlatok, a tudatos légzés, a relaxáció – mind hozzásegítenek a stresszoldáshoz. Keressünk időt a kikapcsolódásra, wellness- és sportprogramokra.

Higiénia

A napi rendszeres tisztálkodás nagyon fontos, de ne vigyük annyira túlzásba, hogy irritálja a bőrt. Lehetőleg használjunk természetes kozmetikumokat. A tiszta aloé vera gél és kókuszolaj enyhítheti az esetleges bőrtüneteket. Használjunk bio pamutruhát és ágyneműt!

Méregtelenítés

A Candida leküzdéséhez esetenként több hónapos szigorú diétát kell folytatni. Az ájurvéda szakemberei 45 napos pancsakarma méregtelenítő kúrát ajánlanak, melynek fő részét képezik a különböző tisztító és a bélrendszert tápláló beöntések.

Gyógynövényes készítmények

Candidiázis esetén az elsődleges cél a káros gombák kiirtása, emellett pedig az egészséges bélflóra regenerálása, és az emésztési képesség helyreállítása. Szinte az összes gyógynövény, amely ezt segíti elő, egyben raszájana is, vagyis fiatalító hatással is rendelkezik.

A mikroorganizmusok elleni harcban a Neem (Azadirachta indica) az egyik leghatásosabb gyógynövény. A Triphala hatásosan méregteleníti a bélrendszert és megszünteti a székrekedést. A Trikatu erősíti az emésztési képességet, így felgyorsítja a toxinok kiválasztását. A Hingvastak formula megszünteti a puffadást és méregtelenít. Az Amalaki (Emblica officinalis) szintén elősegíti az emésztést, és erős antioxidáns, hatására a gyulladásos folyamatok és a káros szabad gyökök képződése csökken. A stressz csökkentésére használhatjuk még az Ashwagandhát (Withania somnifera). Ha a Candida nőgyógyászati tüneteket is okoz, akkor a Shatavari (Asparagus racemosus) alkalmazását is fontolóra vehetjük. A gyógynövénykúrák mellett bélflórakészítmények szedése is javasolt. A probiotikumok közül a minél több (7-8-féle) bélbaktériumot tartalmazó készítmények általában hatásosabbak. A probiotikum mellett ún. prebiotikumot, vagyis a bélbaktériumok táplálékát jelentő növényi rostokat is szoktak tartalmazni a bélflórakészítmények.

Banális fertőzés, kínzó tünetek

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.

Ajánlataink