Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne a Candida-fertőzés tüneteivel. Sokan megijednek, halogatják, hogy orvoshoz forduljanak, pedig a fertőzés megelőzhető, illetve a kezelésre is létezik hatékony megoldás. Erre Dr. Demjén László hívja fel a figyelmet.

Candida-fertőzés – tegyen ellene!

„Természetes” fertőzés?

A Candida albicans olyan élesztőgomba, mely természetes módon jelen van a szervezetben. megtalálható a nemi traktusban, a bélben, a szájban, a nyelőcsőben és a torokban is. Normál esetben nem okoz problémát. elszaporodását candidiasis néven ismerhetjük. Annak ellenére, hogy a Candida-fertőzés okozta, jellegzetes nőgyógyászati panaszokat a legtöbb nő életében legalább egyszer tapasztalja, a nyugati orvoslás nem ismeri el komplex betegségként a candidiasist.

Ennek az az oka, hogy a Candida a normál flóra része, és az általa létrehozott tünetek is meglehetősen általánosak, mint például a fáradtságérzés, a súlynövekedés vagy a hajhullás. Az egyes szervek Candida-fertőzése tehát csak az érintett szakrendelésen vizsgáltatható ki, például a szájüregi fertőzés a fogászaton, a bőrpanaszok a bőrgyógyászaton, a nemi szervek fertőzése pedig a nőgyógyászaton vagy az urológián.

Jellemző tünetek

A Candida-fertőzés megtámadhatja a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett testrészeket is. Leggyakrabban a testhajlatokban, a végbél környékén és a hüvelybemenetnél jelentkezik. Jellemzően viszketést, kivörösödést, égő érzést okoz, de fehéres nedvezést is tapasztalhatnak az érintettek. A candidiasis jellegzetes panasza továbbá a viszketés és a sűrűbb folyás. Hajlamosító tényezők közt tartják számon a túlsúlyt (elsősorban a fokozott izzadás miatt), a várandósságot, a cukorbetegséget, és bizonyos antibiotikumok szedését.

Aki erre hajlamos, egyszer-kétszer megpróbálkozhat a recept nélkül kapható készítményekkel is, de ha többször visszatérnek a panaszok, azt már szakorvosnak, célzottan kell kezelni. A tünetek enyhíthetők, ha a bőrfelületeket szárazon és lehetőleg fedetlenül tartjuk, a szükségesnél tovább ne alkalmazzuk az antibiotikumokat, illetve szakorvosi javaslatra alkalmazhatók antimikotikus (gombaellenes) készítmények is.

Csökkenthető a hajlam?

A Candida-gomba természetellenes elszaporodását kivétel nélkül az immunrendszer meggyengülése okozza. A legáltalánosabb eset, amikor a test természetes védekezőrendszere antibiotikumos kezelések hatására veszít ellenálló képességéből. Az antibiotikumok elpusztítják a test egyéb, jótékony baktériumait, így azok nem tudják a továbbiakban megakadályozni a Candida szaporodását. A fertőzésre számos életmódbeli tényező hajlamosíthat, melyek közül több is befolyásolható.

Ha a fertőzés gyakran visszatér, érdemes a hormonális fogamzásgátló helyett más védekezési módszert keresni.

Ajánlott a szénhidrátbevitel csökkentése. A cukor különösen veszélyes: felborítja a szervezet pH egyensúlyát, és kiváló táptalajt biztosít a Candida-gombának a szaporodáshoz.

A stresszkezelés nagyon fontos a candidiasis elleni harcban. A szervezetet ért fizikai vagy érzelmi stressz során a szervezet kortizol hormont termel, amely elnyomja az immunrendszer helyes működését és megemeli a vércukorszintet, extra cukorhoz juttatva a sejteket. A tartós stressz legyengíti a mellékveséket is, amelyek – egyebek között – a „küzdj vagy menekülj” reakcióért felelős adrenalin termelődését is befolyásolják. Ha a mellékvesék kimerülnek, akkor tartóssá válik a fáradtságérzet. Az immunrendszer legyengül, és nem tudja meggátolni a kórokozók túlszaporodását.

Érdemes kerülni a túl szűk, műszálas ruhadarabokat, melyek nem teszik lehetővé a bőr szellőzését.

Az izzadság is táptalajt jelent a gombáknak, ezért nagyon fontos a megfelelő higiénés szabályok betartása.   

Mosakodás után mindig alaposan meg kell szárítani a bőrt, hiszen a meleg, nyirkos közeg elősegíti a gombák szaporodását. A család minden tagja használjon külön törülközőt, amelyet pár naponta magas hőfokon ajánlott kimosni
 

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink