Nyáron talán a szokásosnál is nagyobb esély van arra, hogy elkapjuk a rettegett lábgombát. Nem túlzás a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában. Nem kell azonban az első tünetek után fejvesztve a gyógyszertárba rohanni. A kezdeti stádiumban elegendő a higiéniai szabályok alapos betartása, és orvosolható a baj.

A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba

A fertőzést okozó gomba nedves, meleg helyen tenyészik a legjobban, így azok, akik rendszeresen sportolnak, edzőterembe vagy uszodába járnak, a szokásosnál jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. A tünetek először a talpon, a lábujjakon és a lábujjak között tűnhetnek fel. Eleinte csak égő, viszkető érzés jelentkezik, majd ha ezt nem vesszük figyelembe, és nem kezdjük el kezelni a problémát, hamarosan kellemetlen, apróbb kiütések is jelentkezhetnek az említett területeken. Később hámlás és fájdalom is következhet. Ha még ebben az állapotban is kezeletlenül hagyjuk az érintett területeket, akkor a fertőzés átterjedhet a körmökre is, amelyek megvastagodnak, elszíneződnek, letöredeznek. Látványra is elég rémisztő, de amikor a fájdalom a körmökre és a körömágyakra is kiterjed, ember legyen – szó szerint – a talpán, aki zokszó nélkül elviseli a gyötrelmeket. A lábgombára azért is érdemes figyelni, mert kialakulása mögött súlyosabb betegségek is rejtőzhetnek. Ilyen például a még észrevétlen cukorbetegség, vérellátási zavarok vagy valamilyen súlyosabb allergia.

Kik a veszélyeztetettek?

Kevesen tudják, hogy az általános egészségi állapottól és az immunrendszer erősségétől is függ, hogy kinek van hajlama a bőrgombára. Könnyebben fertőződnek a cukorbetegek, és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők. Szintén veszélyeztetettebbek, akik hajlamosak a lábizzadásra, hiszen nedvesedő lábon könnyebben telepszenek meg a gombák. Ilyen esetekben a betegség lefolyása és a gyógyulási folyamat is sokkal hosszabb. A testi adottságokon kívül a környezeti tényezők is rejthetnek kisebb-nagyobb veszélyeket. Akik gyakran fordulnak meg fürdőhelyeken, strandokon, uszodákban, edzőtermekben vagy egyéb nyilvános helyeken lévő zuhanyozókban, könnyedén elkaphatják a gombásodást. Sőt, akkor is érezhetjük a kellemetlen tüneteket, ha mások által is viselt cipőt vagy papucsot veszünk fel. Éppen ezért legyünk óvatosak, ha vendégségben arra kényszerülünk, hogy levegyük a cipőnket. Sőt, idegen helyen jobb, ha nem hagyjuk mezítláb futkározni a kisgyerekeket.

A kezelés

A gombásodás kitartó és rendszeres kezelést igényel. Általában két héten keresztül naponta kétszer kell az orvos által előírt készítményekkel kezelni, de ha a fertőzés súlyos vagy az immunrendszer az átlagosnál gyengébb, akkor ennél jóval tovább elhúzódhat a kezelési idő. Sajnos, aki egyszer átesett a lábgombás fertőzésen, hajlamosabb lesz erre a későbbiekben is. Ezért az újrafertőződést minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni. A legjobb, ha azonnal fertőtlenítjük az összes addig hordott cipőt.

Szó esett a lábgomba következményeképpen kialakuló körömgombáról is. Sajnos, a köröm fertőzésétől nehezebb megszabadulni, ugyanis a gomba csak a köröm növekedésével egy ütemben távolítható el. Ez több mint fél évig is eltarthat. Kezelése lehet felszíni, de súlyosabb esetekben gyógyszerek alkalmazását is javasolják. Mivel azonban a gyógyulás sokáig tart, érdemes ebben az időszakban rendszeresen laborvizsgálatokra járni.

Mielőtt megtörténne a baj

  1. A legjobb megelőzni a bajt, vagyis elkövetni mindent, hogy ne kelljen a kínzó tünetektől szenvedni. Különösen azokra igaz ez, akik hajlamosak a betegségre vagy egyszer már átestek a fertőzésen. Elegendő néhány apró, de mégis alapvető higiéniai szabályt betartani.
  2. A törülközőket, harisnyanadrágokat, zoknikat fertőtlenítős mosószerrel, főzőprogrammal érdemes mosni.
  3. A legjobb, ha a zokni és a harisnya kizárólag pamutalapú, míg cipőből tanácsos csak tiszta bőrt viselni. Legyünk figyelmesek! Ha a cipőnek csak a külseje bőr, a bélése azonban műbőr, máris nagyobb eséllyel szaporodnak a gombák.
  4. Amikor csak lehet, szellőztessük a lábunkat. Otthon azonnal váltsunk papucsra, nyáron minél szellősebb lábbelit válasszunk.
  5. Fürdés után ne feledkezzünk meg a láb alapos szárításáról. Különös gonddal töröljük szárazra a lábujjközöket!
  6. Rendszeresen használjunk lábfertőtlenítő sprayt, dezodort vagy hintőport.
  7. Edzőterembe, strandra, sőt, akár vendégségbe is mindig vigyünk magunkkal saját papucsot.

Természetes ellenszerek

Hosszú évekkel ezelőtt többnyire a teafaolajat használták lábgomba ellen, hiszen a teafa gátolja a gombák szaporodását. Alkalmazása előtt érdemes egy semleges olajjal elkeverni, és azzal ecsetelni a sebes területet. Jó megoldás még a teafaolajos lábfürdő. Mintegy 20 cseppnyit tegyünk egy lavór vízbe, és abban áztassuk a lábat. Hasonlóan pozitív hatást érhetünk el különféle gyulladáscsökkentő olajokkal, mint a például a rozmaring-, a levendula- vagy a borsmentaolaj. Sokakat sajnos, irritálnak a különböző olajfélék, nekik ajánljuk a gyakorlatilag mindenre használható fokhagymát, vagyis a fokhagymakivonatos készítményeket. Ezek lehetnek krémek vagy porok is. Szintén tökéletes és természetes gyógymód lehet a körömvirágkrém, amely köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, így nem csak a tüneteket, hanem a kellemetlen égő és viszkető érzést is csillapítani tudja.

Candida-fertőzés – tegyen ellene!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.