Az edzőterem hemzseg a baktériumoktól, gombáktól, így csak a megfelelő védekezéssel kerülheti el a fertőzéseket. Egy kis odafigyeléssel megvédheti magát a kórokozóktól, hogy az edzés valóban az egészsége megőrzésében segítse.

Edzőtermi fertőzések

Kallódó palackok

Sportolás közben fontos a folyamatos folyadékpótlás. Sokan használnak kulacsot, amit célszerű minden alkalom után otthon jó alaposan elmosni meleg, mosószeres vízzel. A műanyag flakon még inkább kedvez a baktériumoknak: a csavaros részek, a nehezen tisztítható helyek kitűnő táptalajt nyújtanak a kórokozóknak. Ezeket a legjobb, ha egyszeri használata után a szelektív hulladékgyűjtőbe dobja. Az edzőteremben használt flakont ne vigye magával az edzés végeztével például munkába: szobahőmérsékleten, az asztalon tárolva vagy a táskában helyezve ugyanis ideális környezetet biztosít a meglévő baktériumok számára a szaporodáshoz. Edzés közben tartsa szemmel a palackját: sokan hajlamosak arra, hogy idegen üvegekből is kortyoljanak, ha nagyon szomjasak.

Törlőkendő minden mennyiségben

Mielőtt edzőtermet választana, győződjön meg arról, hogy a gépeket (is) naponta tisztítják, fertőtlenítik. Alapvető követelmény, hogy a teremben mindig legyen fertőtlenítőszer és papírtörlő. mielőtt használatba venne egy gépet, törölje át fertőtlenítővel átitatott kendővel, majd az edzés végeztével ismételje meg a műveletet. Ha teheti, többször mosson kezet edzés közben is. A legtöbb helyen adnak az edzéshez törülközőt, de mindig vigyen magával sajátot is. Így az egyiket használhatja arra, hogy megtörölje a kezét, felitassa az izzadságot, a másikkal pedig leterítheti azt a gépet, amelyet épp használ. A két törülköző egyébként abban is segít, hogy megakadályozza azt, hogy saját magát fertőzze meg. Ne csak a gépekre, súlyzókra gondoljon: sokan lusták, hogy saját matracot vigyenek az edzésre. Mielőtt lefekszik a közösen használt matracra, terítse le törülközővel. Nehéz megállni, de lehetőleg ne érintse meg a kezével az arcát edzés közben. A gépekről, eszközökről átragadt izzadság – és így a baktériumok is – ugyanis könnyebben jutnak be a légutakba.

Ne csak a márkára figyeljen – a tisztaságra is

Az edzéshez szükséges ruhákat, cipőket, törülközőket – optimális esetben – mindenki a csak erre a célra használt táskában szállítja. Edzés után tegye külön zacskóba a használt ruhákat, a vizes törülközőjét és a cipőjét is. Otthon rögtön vegye ki a táskából a ruhákat és mossa ki. A cipőből húzza ki a betéteket és helyezze a fűtőtestre vagy napos helyre, hogy kiszáradjanak. Célszerű a cipőbe – és a talpára is – fertőtlenítő, szagtalanító sprayt szórni. A táskát hetente egyszer kívül-belül törölje át antibakteriális törlőkendővel. A legveszélyesebb hely: a zuhanyozó soha ne menjen mezítláb a mosdóba, az öltözőbe és a zuhanyzóba, de más „nedves” helyre (szaunába, gőzfürdőbe, masszázsszobába) sem. mindig viseljen papucsot – még a zuhany alatt is – a gombás fertőzések elkerülése érdekében. Ne ossza meg mással a szappant, a dezodort vagy éppen a fésűt.

Ezek mind olyan személyes ápolószerek, amelyekkel érintkezik a teste, így nem túl higiénikus sem kölcsönadni, sem másokét kölcsönkérni. zuhanyozás után törölje szárazra a testét – lehetőleg saját törülközővel, ugyanis a legtöbb helyen megfi gyelhető, hogy a hölgyek előszeretettel használják az edzőtermi törülközőt úgy, hogy a földre dobják és ráállnak –, és gyorsan vegyen alsóneműt magára. meztelenül ugyanis sokkal inkább ki van téve a fertőzésnek. Ne üljön le az öltöző padjára pucéran!

Nátha és apró sérülések

Ne menjen edzőterembe, ha tüsszög, folyik az orra vagy ha lázas, illetve ha bármilyen fertőzése van. Ha nyílt sebe van, maradjon távol az edzőteremtől, uszodától. A kisebb vágásokat, felületi sérüléseket ragassza le sebtapasszal. Így megakadályozhatja, hogy a sebek elfertőződjenek.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.