Rendszeresen edzőterembe járni az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizze egészségét és kondícióját. Ha azonban erre nincs lehetősége, vagy csak nem érzi jól magát a tornateremben, otthon is nagyszerű eredményeket érhet el.

Edzőterem nélkül is fitten

Készítse el saját Boot Camp edzéstervét!

A Boot Camp egyre népszerűbb edzésforma. A gyakorlatok olyanok, mint amilyeneket a katonai kiképzésben használnak, egyebek között sprintfutás, sorversenyek, köredzés szerepel. Szabadtéren, parkokban és sportpályákon tartják az edzéseket, 8–20 főnek. Ha idegenkedik a csapatmunkától, de szereti a kihívásokat, edzhet egyedül vagy egy barátjával, családtagjával is. A szabadban – akár egy kerti pad segítségével – remek erősítő gyakorlatokat végezhet. A lényeg, hogy olyan gyakorlatsort állítson össze szakember segítségével, amely a fizikai erőt és az állóképességet egyaránt fejleszti.
A szabadban végzett edzés segítségével csökken a stressz, az energiaszint viszont nő.

Csatlakozzon egy csapathoz!

Nem is gondolná, hogy mennyi lelkes amatőr csapat van az országban, legyen szó tollaslabdázókról vagy akár ugrókötelezőkről. Egy ilyen környezetben tulajdonképpen játék és szórakozás a munka, és a baráti légkörben nem érzi a teljesítménykényszert sem.

Vegye nyakába a várost!

Vagy éppen a falut, az erdőt, ha vidéken lakik. A gyaloglás az egyik legjobb módja, hogy fitten tartsa magát. Nem kell hozzá más, mint egy jó cipő és az időjárásnak megfelelő ruházat. Készítsen többféle útitervet, hogy ne váljon unalmassá a gyaloglás! Intézhet ügyeket is közben, de felfedezheti a környékén lévő történelmi nevezetességeket is. Furcsán hangzik, de akár a bevásárlást is intézheti sportosan: ne használjon bevásárlókocsit, csak kosarat. Igyekezzen elosztani a súlyokat és máris gyalogolhat haza.

Jelentkezzen akadályversenyekre!

Míg az iskolai akadályversenyek inkább rossz emlékeket ébresztenek a legtöbb emberben, addig a modern versenyek egyre népszerűbbek, mert ötvözik a komoly edzéseket és a szórakozást. A feladatok rendkívül szerteágazóak: lehet falmászás, kúszás, úszás, tűzugrás – gyakorlatilag csak a rendezők fantáziáján múlik, mennyire izgalmas egy ilyen verseny.

Túrázzon!

Hétvégente, néhány barátjával együtt vágjanak neki egy-egy hosszabb távnak. A hangulat lényegesen jobb egy ilyen kiránduláson, mint az edzőteremben, ráadásul a túrázás segít, hogy a szervezetét ellenállóvá tegye. A szabadban végzett mozgás – így a túrázás is – fokozza a fizikai erőnlétet, segít megőrizni a szellemi frissességet.

Eddzen sportpályán!

Ha unja a futópadot vagy csak menekülne a zárt tornateremből, keresse fel a legközelebbi sportpályát. Meglátja, mennyien választják a mozgásnak ezt a formáját. Nem csak a futóprogramot végezheti itt, akár tornázhat is a pálya szélén.

Próbáljon ki új sportokat!

A kuponoldalakon gyakran kínálnak akciós áron nem mindennapi sportolási lehetőségeket. Ha teheti, menjen el táncolni, sziklát mászni vagy vitorlázni. Ez nagyszerű és gazdaságos módja annak, hogy valami újat próbáljon ki és edzésben is tarthatja magát.

Kapcsolja össze a házimunkát és az edzést!

Természetesen a takarítás nem lehet ugyanolyan hatásfokú, mint egy edzőtermi edzés, de azért a porszívózás és a kádsúrolás is segít a kalóriák égetésében. Különösen, ha zenére takarít, és néhány fekvőtámaszt, guggolást, felülést is végez minden alkalommal, amikor egy új dal kezdődik. Az autómosás és a kertészkedés is megteszi hétvégi edzésként, ha nem tud vagy nem szeretne edzőterembe menni.

Jógázzon otthon!

Az egyik legjobb dolog a jógázásban, hogy kényelmesen, az otthonában is végezheti. Ha úgy érzi, nem áll még készen arra, hogy eljárjon egy jógastúdióba, szerezzen be egy matracot, és egy csendes szobában, DVD-k, könyvek és online jógaoktatók segítségével lazítson.

Játsszon a parkban!

Ahelyett, hogy a barátnőivel egy kávézóban találkozna, fussanak össze egy parkban és játsszanak egy órát a szabadban. Rá fog jönni, hogy nemcsak a gyerekek élvezik a labdázást, frizbizést, ráadásul a pluszkalóriáktól is könnyebb így megszabadulni.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink