A nők háromnegyede legalább egyszer megtapasztalja élete során a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket, ismereteink a betegségről mégis igen hiányosak. Tévhitek és tények a hüvelygombáról.

Banális fertőzés, kínzó tünetek

TÉVHIT: A Candida-fertőzés csak szexuális úton terjed

AZ IGAZSÁG: A szexuális együttlét nem okoz élesztőgombás fertőzést. Az élesztőgomba nem tekinthető szexuális úton terjedő betegségnek, de általában szexuálisan aktív nőknél fordul elő – mondja a szakember. Az egészséges hüvelyflórát számos mikroorganizmus alkotja, a gombák és baktériumok normál esetben egyensúlyban vannak, s amíg ez az egyensúly fel nem borul, gombás fertőzés nem alakulhat ki. Ha azonban a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen ok miatt megbomlik, a Candida-gombák túlszaporodhatnak.

 

TÉVHIT: Élesztőgombás fertőzéssel tilos a szex

AZ IGAZSÁG: Nem tilos, csak éppen… Már tisztáztuk, hogy a hüvelyben jelen lévő természetes gombák szaporodnak el, azaz a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza a bajt. A hüvelygomba tünetei, mint a bőséges, fehér, túrószerű hüvelyváladék, a hüvelyben és a szeméremtájékon jelentkező irritáció, viszketés, égő, csípő érzés érzékennyé teszi a bőrt és a nyálkahártyát, így a legtöbben nem is igénylik a szexet. Ha mégis aktusra kerül sor, érdemes óvszert használni, mert ugyan a gombás fertőzés nem nemi betegség, de átadható a partnernek. A férfiaknál viszont az ilyen gombás fertőzés nem okoz panaszt. A férfipartner kezelése krémekkel azért fontos, mert ő viszont újra és újra visszafertőzheti a nőt, akinek ugyanúgy lesznek tünetei.

 

TÉVHIT: Nem lehet elkerülni az élesztőgombás fertőzést

AZ IGAZSÁG: A megelőzés szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő intim higiénia, ami ugyanakkor nem szabad, hogy túlzásba vitt tisztálkodást jelentsen, ugyanis az intim mosakodószerek, a gyakori irrigálás károsan befolyásolhatja a hüvelyflórát. A hüvelygomba megelőzésének érdekében ne viseljen feszes alsóruházatot, tangát, nyáron a vizes fürdőruhát cserélje szárazra. Antibiotikum-kúra alatt és után használjon recept nélkül kapható, a hüvelyflóra védelmére szolgáló kúpokat, krémeket, vagy végezzen tejsavas irrigálást maximum heti 1-2 alkalommal.

 

TÉVHIT: A natúr joghurtba mártott tampon segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát.

AZ IGAZSÁG: Egyes kutatások nem igazolták ezt, más vizsgálatok viszont úgy találták, hogy ez a módszer működhet. Az egészséges hüvelyben kb. ötven különböző baktériumfaj tenyészthető ki. Ezek közül a domináns fajok a különböző Lactobacillus fajok, a legfontosabbak a Lactobacillus (L.) iners, az L. crispatus, az L. gasseri és az L. jenesii. A boltokban kapható joghurtokat ezzel szemben leggyakrabban a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus bulgaricus baktériumokból készítik. Az utóbbi Lactobacillus faj hasonló a hüvelyben található domináns fajokhoz, és ugyanúgy tejsavtermelő, mégsem ugyanolyan, de megtelepedésével és a hüvelyi pH csökkentésével kiszoríthatja a kórokozó baktériumokat, és fokozatosan segíthet helyreállítani az eredeti hüvelyflórát.

 

TÉVHIT: Az élesztőgomba egyik gyakori tünete a hüvelyi vérzés

AZ IGAZSÁG: Normál esetben a gombás fertőzés nem jár hüvelyi vérzéssel. Zavaró lehet, hogy a menstruáció előtti időszakban erőteljesebben jelentkeznek a tünetek, de ez nem azt jelenti, hogy a gombás fertőzés miatt jelentkezik a vérzés. Ha a fertőzés alatt észlelsz vérzést, és egyébként nem menstruálsz, fordulj orvoshoz.

 

TÉVHIT: A gombás fertőzés mindig elmúlik magától

AZ IGAZSÁG: Tévedés azt hinni, hogy a gombás fertőzés magától gyógyul. Sőt, a kezeletlen fertőzés akár olyan súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet, mint a kismedencei gyulladás, bakteriális felülfertőződés, szexuális úton terjedő fertőzések iránti fokozott fogékonyság. A hüvelygomba tüneteinek jelentkezésekor érdemes felkeresni a nőgyógyászt, aki a pontos diagnózist hüvelyváladék-mintából állapítja meg, így célzott terápiát nyújthat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink