A nemi szerv környékén megjelenő elváltozások sok kellemetlen pillanatot okozhatnak. Házi praktikákkal legtöbbször csak súlyosbodnak a tünetek, ezért érdemes a lehető leghamarabb felkeresni a nőgyógyászt!

A keléstől a Bartholin-Cisztáig: Intim problémák nyomában

Ha ezt tapasztalod: dudor a hüvelybemenetnél

Ez valószínűleg: BARTHOLIN-CISZTA

A Bartholin-mirigy a hüvelybemenetnél helyezkedik el, mindkét oldalon, a nagyajkak alsó harmadában. Feladata a hüvelybemenet nedvesítése. Ciszta akkor alakul ki, ha valamiért a kivezetőnyílás eldugaszolódik – legtöbbször gennykeltő baktériumok jutnak a csőbe, amitől az megduzzad –, és a mirigy által termelt váladék nem tud szabadon ürülni a hüvely felé. Ha a felgyülemlő váladék is megfertőződik, már az egész mirigy begyullad, és tályog alakulhat ki. Amennyiben a mirigy kivezetőnyílásai elzáródnak, kis, feszes dudor jelenik meg a bőrön. Ez az intim probléma különösebb panaszt nem okoz, tapintással érezhető. Ha azonban felülfertőződik, akkor fájdalmassá válik, megnehezítve a járást, az ülést. Hidegrázás, láz is jelentkezhet. A genny egy idő után magától is felszínre törne, de többnyire már jóval előtte orvoshoz fordul a beteg a feszítő fájdalom miatt. Sebészeti úton a mirigyet felmetszik és kitisztítják. A seb 2-3 hét alatt szépen begyógyul.

Ha ezt tapasztalod: sárgás-fehéres pattanások

Ez valószínűleg: SYRINGOMA

Ezek az apró, ártalmatlan dudorok a verejtékmirigyekből kiinduló elváltozások az intim területek. Sokkal kisebbek, mint a Bartholin-ciszta, és a test több részén – szem körül, a hónaljon, a mellkason és a hason – is megjelennek. Célszerű nem piszkálni: a nyomkodással súlyosan roncsolódnak a szövetek, és csúnya hegek alakulnak ki. Érdemes békén hagyni őket, és rábízni a szervezet öngyógyító folyamataira az eltüntetésüket, vagy orvoshoz fordulni! A bőrgyógyász a tünetek súlyosságától függően javasolhatja a syringoma lézeres eltávolítását.

Ha ezt tapasztalod: apró, piros, pattanásszerű képlet

Ez valószínűleg: SZŐRBENÖVÉS

Az intim területek szőrtelenítése után gyakran alakul ki szőrbenövés. A növekedésnek indult szőrszálak nem találnak ki a bőrfelszínre, nekinyomódnak a szőrszálakat kivezető csatorna belső falának. Ez először „csak” irritálja a bőrt, majd később be is gyulladhat. A szőrbenövésnek több oka is lehet, például az erőteljes szaruréteg. Borotválás, gyantázás előtt célszerű leradírozni a bőrt. Már a luffa szivaccsal történő átdörzsölés elegendő a bőr felpuhítására, az elhalt hámréteg eltávolítására, de a házilag – kávézaccból, sóból – készült testradír is hatékony. A szőrbenövés másik leggyakoribb oka a nem megfelelő szőrtelenítési módszer. Gyantázás, epilálás során előfordulhat, hogy nem szakad ki az egész szőr, csak elszakad. A tépés hatására irritálódott szőrtüsző pedig nem megfelelő szőrnövekedéshez vezethet. Ha rendszeres a szőrbenövés, válassz más, tartós szőrtelenítési módszert.

Ha ezt tapasztalod: nagy, gennyes hólyagok

Ez valószínűleg: KELÉS

Ijesztően hangzik, de nincs ok a pánikra. Leggyakrabban a szőrtelenítés során keletkezett apró sérüléseken keresztül a szervezetbe jutott kórokozók okozzák a problémát. A borotvát érdemes néhány alkalom után lecserélni, az epilátort rendszeresen fertőtleníteni. A hólyagokat ne nyomkodd, ne szurkáld, mert csak kiterjesztheted a fertőzést. Ehelyett borogasd a gyulladt területet aloe verával, teafaolajjal. Viselj laza fehérneműt és nadrágot. Ha 1-2 hét alatt a kelés nem szűnik meg, vagy ha hőemelkedésed, lázad lesz, keresd fel a bőrgyógyászt. Szükség lehet a kelés felnyitására, a seb kitisztítására, és antibiotikumos kezelésre.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink