Jól ismeri a testét? A legintimebb testrészét is? Bár az intimitás már nem tabu, a sok fel nem tett kérdés miatt rengeteg tévhit övezi a mai napig a női nemi szervet. Összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek meglepetést okozhatnak.

Intim titkok

Egy kis anatómia

Sokan a vagina szót használják az egész női nemi szervre. A hüvely keskeny, izmos falú, cső alakú szerv, amely a méhet köti össze a külső nemi szervekkel. A szeméremajkak (nagyajkak és kisajkak) és a csikló alkotják a szeméremtestet. A vagina nem az elsődleges nemi szervek összességét, hanem kizárólag a hüvelyt jelenti.

A hüvely öntisztító

A hüvelyváladék, amely nedvesen tartja a vaginát, a tisztán tartásáért is felel. Vagyis nincs szükség sem intim zuhanyra, sem különféle intim mosakodószerekre, de még illatos tusfürdőkre sem. Természetesen a szeméremtestet mindennap meg kell tisztítani vízzel és kímélő szappannal, de beljebb merészkedni nem kell.

A vagina hemzseg a baktériumoktól

A rendszeres tisztálkodás ellenére a vagina sosem baktériummentes – szerencsére, hiszen ezek „jó” baktériumok, amelyek segítenek távol tartani a káros mikroorganizmusokat. Az intim zuhany megváltoztatja a hüvely pH-tartalmát, ami elősegíti a káros baktériumok elszaporodását.

A szőrtelenítés veszélyes is lehet

Hogy az intim testrészt szőr fedje-e vagy csupasz maradjon, divat és ízlés kérdése. Aki a szőrtelenítés mellett dönt, figyeljen arra, hogy óvatosan szabaduljon meg a nem kívánt szőrszálaktól. Ezen a területen ugyanis a legapróbb sérülés is könnyen fertőzés kialakulásához vezethet, az égési sérülések pedig igen fájdalmasak, nehezen gyógyulnak.

Minden vagina más illatú

Minden nő saját illatanyaggal rendelkezik, a vagina illata viszont folyamatosan változhat. Befolyásolja a menstruációs ciklus, a különféle diéták, de még az is, hogy mennyire hidratált. Ha úgy érzi, megváltozott a hüvelye illata, keressen fel nőgyógyászt.

A hüvelynek levegőre van szüksége

Bizony, hiszen a nedves, meleg környezetben könnyebben szaporodnak az élesztőgombák és a baktériumok, ezért fontos, hogy egy kis légáramlás legyen az intim területeken is. A legjobb választás a jól szellőző pamutbugyi. Ne használjon tisztasági betétet a nap 24 órájában, ha nincs rá szüksége, hiszen ez is akadályozza a szellőzést. Éjszaka pedig ne viseljen bugyit.

A hüvely nem fekete lyuk

A vaginában semmi sem „veszhet el”. A hüvelyt a végén a méhszáj zárja le, azaz nem egy tátongó lyuk a szervezetben. Olyan persze előfordulhat, hogy a tampon vagy az óvszer túl mélyre csúszik. Ekkor érdemes guggoló pózban két ujjal megpróbálni eltávolítani az idegen tárgyat. Ha nem sikerül, orvoshoz kell fordulni. (A tejszínhabbal, mézzel vagy más édességgel bánjon óvatosan: ezek könnyen a hüvelyflóra felborulását eredményezhetik, ami fertőzés kialakulásához vezethet.)

A hüvely izmait edzeni kell

A hüvely egészségének megőrzéséhez fontos a rendszeres szex. A vagina izmos szerv, így az edzésről gondoskodni kell. Ha elhanyagolja a hüvelyét, nem él szexuális életet és intimtorna-gyakorlatokat sem végez, a hüvelyfal veszít feszességéből, sérülékennyé válhat.

A hüvely hihetetlenül rugalmas

Ezért nem jelenthet akadályt sem egy nagyobb pénisz, sem a gyerekszülés. A hüvely falának 6-7,5 centiméteres hossza izgalmi állapotban megnyúlik és kiszélesedik, így megfelelően ki tud tágulni. Szülés után előfordulhat, hogy a hüvely tágabb marad, de ilyenkor intim tornával orvosolható a helyzet.

Mindenki más ott lent

Nincs olyan, hogy „szabványforma”. Eltérő a csikló vastagsága és hossza, a szeméremajkak kinézete, színe, és a hüvely formája, alakja is. A szeméremajkak gyakran aszimmetrikusak. Az orvosok csak az olyan elváltozásokat tekintik kórosnak, amelyek gondot jelentenek a szexuális életben vagy gátolják a tampon használatát.

A szexet is túlzásba lehet vinni

Bár a szex csodálatos érzéseket és hihetetlen energiákat képes felszabadítani, segít feltöltődni, időnként mégsem árt a mértékletesség. A túlzásba vitt szeretkezés ugyanis gyulladást és húgyúti fertőzést okozhat.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink