Oldal kiválasztása
Fehér folyás. Két szó, amire elképesztően sokan keresnek minden évben a Google keresőjében. Tévhitek és félinformációk helyett, most egy nemigyógyász szakértő mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Fehér folyás: a nemigyógyász minden kérdésre válaszol

„Szinte mindenre azt szokták mondani, hogy fehér folyás, de itt van egy alapvető félreértés”- mondja Dr. Szandányi Réka Bőr-és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. „Sokszor találkozom azzal, hogy a fehér folyás esetén, van egy általános elvárás a páciensek részéről azt illetően, hogy semmilyen folyás ne legyen. De ez téves képzet. A hüvelynek van egy természetes flórája, öntisztulása, aminek következtében normális, hogy termelődik a hüvelyváladék. Ez persze lehet zavaró, nagyobb mennyiségű, de ettől még nem jelent betegséget. De megváltozik, felerősödik a folyás, az ovuláció alatt is. Ez sem kóros.”

Ha évente négyszer jelentkezik…

A doktornő felhívja a figyelmet arra, hogy probléma akkor van, ha a folyásban hirtelen változást figyelünk meg. Darabossá válik és megváltozik a színe. „A sárgás szín azt jelenti, hogy genny jelenik meg a hüvelyváladékban, vagyis gyulladást jelez. De megjelenhetnek egyéb panaszok is, mint például a viszketés és a kipirosodás, ami már gombás, vagy bakteriális fertőzésre utalhat, ilyenkor egyébként a folyás színe fehér marad”- folytatja a szakember. Itt pedig sokszor tanácstalanul állnak a helyzet előtt a nők, nem tudják, hová is kellene fordulniuk a panaszukkal. „Alapvetően érdemes nemigyógyászt felkeresni, de a nőgyógyászoknak is minden a rendelkezésükre áll, hogy a betegséget ellássák. Azt javaslom, hogy legalább az első ilyen panasz megjelenésének esetén, legyen kenetvétel, hogy tudjuk: mit is kell kezelnünk. A legtöbb esetben gomba okozza a panaszokat, de ha visszatérő a probléma, és évente legalább négyszer jelentkezik, akkor alaposabb vizsgálatokon kell átesni”- mondja Dr. Szandányi Réka. A visszatérő, elhúzódó fertőzéseket ugyanis hosszabb távon kell gyógyítani. A háttérben felmerülhetnek különböző társfertőzések, például a méhnyakon, vagy a kismedencében. Ilyenkor a problémát okozhatja a chlamydia, ahogyan a HPV is. De belgyógyászati okok is húzódhatnak a fertőzések mögött, ilyen a vashiányos vérszegénység, vagy a pajzsmirigybetegségek.

Fehér folyás és a terhesség

Tabuk helyett érdemes tudni azt is, hogy a partnernek mikor kell orvoshoz fordulnia. Ha például a férfiaknál apró pöttyök, viszketés, vagy hámlás jelentkezik a makkon, akkor őt is kezelni kell. Ha viszont nem jelentkeznek nála a gombás fertőzések jelei, akkor nem kell orvoshoz fordulnia.

Sokszor azonban, mi nők is kéz tördelve ülünk be ezekkel a problémákkal a váróterembe, vagy felvásárolunk mindent, amit a patikában kapni. Nem szabad elítélni azt, aki nem rohan azonnal az orvoshoz. Emlékezzünk csak az évi négyszer megjelenő fertőzés szabályára. A gombás fertőzések gyakoriak a nők körében. Ám néhány dologgal többet ártunk, mint használunk ilyen esetekben. Például az intim zuhany használata csak elfedi a tüneteket, de megoldást nem nyújt. Akkor viszont megoldást adhat a problémánkra, ha a lactobacillusok túlszaporodásáról beszélünk. Fontos az is, hogy használjunk probiotikumokat, és hüvelyflóra helyreállító kúpokat, de csak akkor, ha szükséges.

A fehér folyás kezelése már sokkal összetettebb a terhesség alatt. „A hormonok miatt megnő a hüvelyváladék mennyisége, és többször jelennek meg a gombás fertőzések is. Ilyenkor a szájon át bevehető gyógyszerek nem alkalmazhatóak. De szakorvossal közösen megtalálható az a gyógymód, ami megoldást jelenthet”- mondja a szakember.

Keléstől a Bartholin-Cisztáig – Intim problémák nyomában

 

Hozzászólások

Így előzhető meg, hogy tüdőgyulladás legyen a megfázásból
A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat.
Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában
A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.
Tari Annamária - Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjak az életemen?
„Képtelen vagyok bármin is változtatni. Mintha le lennék ragasztva, nem tudok mozdulni. Nem is hiszem igazán, hogy sikerülne. Ennyi év után? Kizártnak tartom…” (40 éves nő)
Mindent a limfómáról!
A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.
Csodákra képes az arctorna, ha helyesen végezzük
Arctornával nemcsak a ráncokon segíthetünk, de a toka ellen is tehetünk. Nézzük a legnépszerűbb öt gyakorlatot, amit otthon is elvégezhetünk!
Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.