Kellemetlen, néha fájdalmas tüneteket okozhatnak a nőknek bizonyos fertőzések. Ám egy részük körültekintéssel megelőzhető és orvosilag kezelhető. Az okokról és a kezelési lehetőségekről dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza beszélt.

Fertőzések nyomában

Gombás fertőzések

Viszketés, érzékenység, és sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre. A probléma átterjedhet a húgycsőre és a húgyhólyagra is, ami miatt gyakoribb lesz a vizelési inger és a vizelést csípő érzés is kísérheti. A leggyakoribb kórokozó a Candida gomba, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, néha azonban betegséget okozhat. Erre hajlamosíthat a túlzott cukorbevitel, a várandósság, a cukorbetegség, az antibiotikum- és szteroidkezelés. A közhiedelemmel ellentétben ez a fertőzés a férfiakat is érintheti, de náluk gyakran tünetmentesen van jelen. Ugyanakkor szexuális élet útján továbbadhatják, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. Az is közkeletű hiedelem, hogy a természetes vizekben könnyebben összeszedhető a fertőzés, de fontos tudni, hogy erre a meleg vizű medencékben sokkal nagyobb az esély.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrátbevitel (főleg a cukor) visszaszorítása az étrendben. Ajánlatos kerülni a műszálas fehérneműt, és a medencéből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

Chlamydia

Sokan azt gondolják, ez a fertőzés kizárólag szexuális aktus során terjed, és tény, hogy ez a legnagyobb rizikófaktor, beleértve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban sajnos egy fertőzött anya is megfertőzheti az újszülöttet szülés közben. Ugyanakkor nem terjed a fertőzés a vízben, evőeszköz- és vécéhasználat során, illetve csókolózás útján sem. Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés – mindvégig az aktus során. Sok nő téved, amikor gyakori hüvelyöblítéssel próbál védekezni a Chlamydia ellen, holott így éppen „kimossa” az egészséges baktériumflórát. Leginkább azonban a monogám kapcsolat csökkenti a fertőződés veszélyét.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK

Az aktus előtti intim tisztálkodással éppen az ellenkező hatást lehet elérni: ilyenkor ugyanis a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken könnyebben átjutnak a kórokozók. Érdemesebb az aktus után zuhanyozni tejsavtartalmú tisztálkodószerrel. Hasznos segítség lehet a tejsavas intim törlőkendő, a probiotikum-tartalmú tampon és a bidé szakszerű használata.

Hólyaggyulladás

Rendkívül sok nő tapasztalja az úgynevezett felfázás tüneteit, vagyis a rendszeres, görcsös vizelési ingert vizelet nélkül, illetve az erős, égő fájdalommal járó vizeletürítést. Ha a fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is társulhat a tünetek mellé. Valójában nem felfázásról van szó, ugyanis ezt a betegséget a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. Aki egyszer már átesett rajta, sajnos számíthat a kiújulásra, különösen, ha más rizikótényező is hajlamosít a fertőzésre. Ilyenek bizonyos hormonális tényezők, mint a menopauza és a hormonális fogamzásgátlás, valamint a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások. Tovább növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK

A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, amely hígítja a vizeletet, és így csökkenti a baktériumok koncentrációját. Jó hatású lehet a csalán- és a cickafarkfűtea is.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink