CITROM
A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, valamint segíti a fogyást is, mivel serkenti az emésztést és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat, pektint és limonént tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. Nyáron hideg vízzel elkeverve kitűnő szomjoltó, de jó alapja különféle cukormentes limonádéknak is.
LIME
A lime íze kesernyésebb, mint a sárga citromé, de ugyanúgy gazdag A- és C-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. Csökkenti az öregedés jeleit, megakadályozza a vesekövek kialakulását. Segíti az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a puffadást. Teák, szörpök, limonádék ízesítésére kiváló, de a friss tavaszi zöld salátákat is feldobhatja a levével.
NARANCS
A narancs gazdag C-vitaminban, jó kálium- és béta-karotinforrás, ezért jótékony hatással van az egészségre. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, megakadályozza a veseproblémák kialakulását és csökkenti a koleszterinszintet. Fogyasszon reggelente frissen facsart narancslevet!
GRÉPFRÚT
Kesernyés íze miatt sokan nem szeretik, pedig gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Serkenti a fogyást: egyrészt a rostjai folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek, másrészt képes az állati zsírok lebontására. Erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, jótékonyan hat a húgyutak egészségére és segíti a máj méregtelenítő munkáját. Ha keserűnek vagy savanyúnak találja a grépfrút levét, hígíthatja vízzel, de ne tegyen bele cukrot vagy mézet.
POMELO
A pomelo a grépfrút rokona: kesernyés-savanykás ízű, lédús gyümölcs. Alacsony kalória- és zsírtartalmú, gazdag rostban és C-vitaminban. Magas káliumtartalma révén fontos szerepet játszik a szív egészségének védelmében, szabályozza a vércukorszintet. Pektinnel együtt segíti az artériák tisztítását. Lassítja a sejtek öregedését, segíti a regenerálódásukat, csökkenti egyes ráktípusok kialakulásának esélyét. Fogyassza reggeli frissítőként vagy délutáni nasiként. Saláták, mártások és pácok alapanyagaként is jól használható.
KUMKVAT
A citrusok gyöngyszeme, egy apró vitaminbomba. Gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, riboflavinban, de kiemelkedő mangán- és vastartalma is. Erősíti az immunrendszert, segít a szervezet védekezőképességének megóvásában. Jól illik fagylalthoz, sorbethez. Lekvárt is készíthet belőle. A kumkvat héja is ehető, és remekül szárítható.