Minimális cukorfogyasztás esetén nincsen ok aggodalomra, de egyre inkább úgy tűnik, hogy sokan vannak, akik nem figyelnek oda a cukorbevitelre. Nem kell feltétlenül csokoládéhegyekre gondolni: elég egy üveg kóla vagy egy méretes kávéköltemény mozi előtt, és már túl is vagyunk az ajánlott napi cukormennyiségen. Pedig még nem is beszéltünk a joghurtokról, a müzlikről, a felvágottakba és a készételekbe tett glükózról, a fruktózról, a mézről és a kukoricaszirupról. Miközben a napi energiabevitel csak 5 százalékának kellene cukorból származnia. Ez a nőknél – 1800 kalóriát alapul véve – 90 kalória, ami nagyjából egy kocka csokinak vagy egy Túró Rudinak felel meg. Emelje fel a kezét az, aki nem eszik ennél több cukrosat!
A cukorfogyasztás az „agyunkra megy”!
A nagy mennyiségű cukor fogyasztása negatív hatással van az agyműködésünkre és a mentális jólétünkre. Amikor valaki cukrozott ételt fogyaszt, a nyelven található receptorok jeleket küldenek az agyba: Hahó! Itt a jutalom – és azonnal közérzetjavító hormonok szabadulnak fel, például dopamin. Ritka alkalmanként ez rendben is van, de ha túl gyakran cukros nassal vigasztaljuk magunkat, akkor számos problémába ütközhetünk – mondják a kutatók. A jutalmazó rendszer túlzott aktiválása idővel a kontroll elvesztéséhez, állandó sóvárgáshoz és cukorfüggőséghez vezet. A túlsúlyos gyerek agya másképp reagál a cukor ízére, az agyi áramkörök hajlamossá teszik arra, hogy egész életében vágyakozzon a cukor után.
Mit kockáztatunk túlzott cukorfogyasztás esetén?
Egy 2012-es vizsgálat azt állapította meg, hogy a magas cukortartalmú étrend gátolja a tanulást, valamint rontja, lassítja a memóriát. Emellett kialakulhat inzulinrezisztencia is, ami azért is baj, mert az inzulin erősíti a szinaptikus kapcsolatokat az agysejtek között, segítve őket a jobb kommunikációra. viszont ha felborul az egyensúly, nem jut elegendő ebből a hormonból az agyba. Ha már megtapasztaltuk, hogy lezuhant a vércukorszintünk, az ingerlékenység, a hangulatváltozások és a fáradtság tüneteit észlelhettük. Ennek az az oka, hogy az édes, cukrozott étel után egekbe szökik a vércukorszint, majd visszazuhan. Így változik a hangulatunk is, feldob egy kis édesség, majd, ha elmúlik a hatása, idegesek, lehangoltak leszünk. A krónikusan magas vércukorszint testszerte okozhat gyulladást, így az agyban is. A kutatások szerint ez a gyulladás akár a depresszió egyik lehetséges oka is lehet. A tinédzserek különösen érzékenyek a cukros ételekre, rajtuk még látványosabban jelentkezik a hirtelen hangulatváltozás.
Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt!
Ahogy múlnak az évek…
Az életkor előrehaladtával különösen fontos, hogy megfelelő étkezéssel támogassuk agyunk működését. Egyre több kutatás azt mutatja, hogy a cukorban gazdag életmód, a túlzott cukorfogyasztás növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.
Csak óvatosan! A túlzott cukorfogyasztás 9 káros hatása
Mit lehet tenni?
Be kell látni, hogy a cukorfogyasztás lassan több kellemetlenséggel jár, mint élvezettel. Szerencsére nem kell teljesen lemondanunk az édes ízekről, csak nagyon oda kell figyelnünk a mértéktartásra, valamint arra, hogy lehető legritkábban együnk cukortartalmú élelmiszereket.